Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsza wizyta na rehabilitacji. Pytania?

Polecane posty

Gość gość

Witam! Dostałam skierowanie na rehabilitację z powodu krzywego kręgosłupa. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć jak wygląda pierwsza wizyta na rehabilitacji. Czy ten lekarz (czy jak go tam nazwać) będzie oglądał moje plecy/zadawał pytania itp itd czy od razu zacznie ćwiczenia/zabiegi. Pytam się ponieważ mam kilka wad kręgosłupa, a lekarz na skierowaniu napisał mi tylko jedną (nie wiem dlaczego, zauważyłam to dopiero w domu). Napisał za to kilka zabiegów i sporo rodzajów ćwiczeń, ale nie wiem które na jaką wadę wpływają. W dodatku żadnego zdjęcia też nie mam ponieważ były tylko w formie elektronicznej (oszczędności i postęp XXI wieku). Także nie jestem pewna jak to będzie. Jest tu ktoś kto chodzi na rehabilitację ???

Gość delf
Pierwsza wizyta u rehabilitanta (czy fizjoterapeuty jak kto woli) wygląda różnie, w zależności od rehabilitanta oraz od powodu Twojej wizyty. W gabinecie rehabilitacyjnym, który znam na początku jest konsultacja na której terapeuta zapoznaje się ze skierowaniem, ogląda prześwietlenie itp. Później zadaje pytania dotyczące urazu i sam przeprowadza badania. Na takim badaniu wyjdą na pewno jakieś wady , których nie opisał lekarz.Takie zbieranie wywiadu jest też bardzo ważne ponieważ może wykazać jakieś przeciwwskazania do terapii czy ćwiczeń. Powodzenia, będzie dobrze :)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź ;D Pozdrawiam.