Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niaczka02

pytanie dla kobiet

Polecane posty

Gość niaczka02

chciałabym prosić o radę, mam 18 lat, mam obfite okresy, miałam takie od zawsze, mam też mocne bóle podbrzusza, zazwyczaj są tak jakby skurczowe, i zazwyczaj na dwa dni przed okresem. miesiączkuje dość regularnie tylko niestety co 24/23 dni :( często mam skrzepy), ostatnio coraz bardziej zaczęłam się tym martwić i obserwować swoje ciało. zauważyłam że zawsze na 2 dni przed okresem boli mnie jakby prawy jajnik. oraz kiedy nie załatwię się boli mnie podbrzusze ( bez wyjątku którego dnia cyklu). byłam u jednego lekarza i on nawet bez badania stwierdził że taka moja natura, ale ja nie dam się spławić i już mam wizytę na 28 do innej pani :) ale chciałabym wcześniej zapytać czy nikt nie wie co to może być, lub nie zna sposobu na zmniejszenie obfitości krwawienia?

możesz mieć cysty, ale szczerze mówiąc lekarz mógł mieć rację. Miałam dokładnie tak samo, jedyne co pomogło to antykoncepcja hormonalna.

Gość gość
albo 100% głupoty albo prowokacja jakbys miała rzeczywiscie problem dawno bys na pogotowiu ginekologicznym albo w zwykłej Przychodni rejonowej wyladowała

Gość Annniiiiaaaa
mi przepisał lekarz tabsy. brałam pół roku. w grudniu przestałam, mialam od tego czasu dwa okresy normalne. Bez skrzepów, bez bólu i 4 dniowe... Ciekawe jak długo... A zawsze miałam 7-8 dni, mega ból i mega skrzepy

Gość Annniiiiaaaa
ja tez sie trułam ketonalem i tramalem. teraz mam wstret do wszystkich tabletek

Na bóle - termofor, rumianek do picia. Jak lubisz to pij też herbatkę z pokrzywy. Generalnie możesz usłyszeć, że jak urodzisz, to się samo naprawi. Ale u mnie to nie zadziałało. Przy obwitym @ musisz uzupełniać niedobory żelaza (także : jeść zielone liściaste warzywa, buraki, czerwone mięso). Chyba, że ta kolejna lekarka Ci poradzi coś bardziej naukowego. Powodzenia. :)

Gość niaczka02
żadna prowokacja! teraz nawet o rade zapytać nie można! nie masz nic do powiedzenia to się nie odzywaj! bardzo dziękuje dziewczyny za odpowiedz :) a jakie badania miałyście robione? bo zastanawiam się o jakie mam pytać :) a tabletki właśnie chciałabym zacząć brać z powodu antykoncepcji :)

Gość gość
Mnie tez pomogly tabsy, u mnie te objawy powodowaly hormony wywolujace przerost endometrium.

Gość niaczka02
właśnie ostatnio podczas kontrolnych badań krwi okazało się że mam anemię z powodu braku żelaza, i lekarz wyslał mnie do ginekologa tylko właśnie trafiłam na takiego któremu się nawet mnie nie chciało zbadać.. i dlatego znalazłam lepszego, ponieważ zdrowie to nie żarty :)

Gość gość
Przed tabsami: badania krwi (ogolne, cholesterol, hormony), usg dopochwowe.

Gość Annniiiiaaaa
tez miałam anemie. z kolei co do tabsów to marzyłam zeby przestac je brac bo dretwiały mi nogi (zakrzepica?). Już nie wiem co gorsze. Na razie anemie wyleczyłam, tabsów nie biore, okres sie uspokoil i jest cudownie.

Gość niaczka02
a cytologia jest konieczna?

Gość Annniiiiaaaa
i cytologia !

Gość niaczka02
Ania, gratulacje! doskonale wiem jak można cierpieć przez obfite okresy i anemie :) mam nadzieje że już to do Ciebie nie wróci :)

Gość gość
Tak, cytologie tez mozesz zrobic.

Gość Annniiiiaaaa
A dziękuje. Do tabsów tez nie chce wracac mimo ze jesli chodzi o antykoncepcje to jest to komfort jak nie wiem co...

Gość niaczka02
z jednej strony chce już to zrobić i wiedzieć co mi jest, ale jakoś strasznie się boje że wyjdzie coś poważnego..

Gość niaczka02
a miałaś jeszcze jakieś skutki uboczne podczas brania tabletek?

Gość Annniiiiaaaa
Mi cytologia wyszła 3gr ale brałam leki i sie poprawiła... na szczescie. A tabsy... masa ubocznych skutków! -dretwienie nóg -ból głowy -ciagły ból piersi (ale sie powiekszyły hehe) -i najgorsze dla mnie... płaczliwość i wybuchowość. nigdy taka nie byłam..

Gość gość
Jestes mloda, pewnie nie mialas jeszcze wielu partnerow, na pewno w najgorszym razie wyjda tylko hormony zaburzone, ale to tabsami sie da wyleczyc. Mnie lekarka zlecila duzo badan, zrobila dokladny wywiad, ale tabletki super mam dobrane, zadnych skutkow ubocznych. Nie boj sie.

Gość niaczka02
to mnie teraz nastraszyłaś co do tabletek, ale może mój organizm zaaraguje jakoś inaczej (miejmy nadzieje), ale powiększenie piersi też by się przydało :D a płaczliwa jestem zawsze, więc pod tym względem raczej gorzej nie będzie :)

Gość Annniiiiaaaa
mysle ze miałam zle dobrane tabletki. nie bój sie. jak cos to zawsze mozesz je zmienic na inne.

Gość gość
Masz 18 lat, w zyciu ci 3 grupa cytologii nie wyjdzie!

Gość niaczka02
miałam tylko dwóch partnerów, a z tym jednym jestem do teraz, mam nadzieje że nic strasznego, ale te bóle brzucha mnie trochę przerażają i myślę że coś wyjdzie nie tak :(

Gość niaczka02
naczytałam się o pani ginekolog że jest bardzo dobra i to mnie motywuje jakoś, mam nadzieje że mi dobrze dobierze tabletki :)

Gość gość
Wszystko wskazuje na przerost endometrium, spokojnie. To nic strasznego takie rozregulowania hormonalne. Zrob badania, lekarz wypisze tabsy i po problemie. Serio, mowie z doswiadczenia. Nie histeryzuj. :P

Gość niaczka02
bardzo dziękuje za słowa wsparcia! :)

Gość Annniiiiaaaa
Dokładnie, nie histeryzuj! Wszystko bedzie dobrze, zobaczysz:) dobrze ze idziesz do lekarza, on Ci pomoze rozwiazac problem A chciałam sie odniesc do kolezanki... Wiek, czy to 18 lat czy 25.... nie ma znaczenia jesli chodzi o wynik cytologii. Ja miałam 3 gr, wyleczyłam jest ok. Moja znajoma miała 20 lat, 5gr i usuniętą szyjkę macicy...

Gość niaczka02
a możecie mi jeszcze powiedzieć czy winiki cytoligi są od razu? :) ponieważ wizyta jest dość droga 120 zł a nie chce chodzić tak w kółko, a badania krwi zrobie wcześniej i wezmę ze sobą :)