Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Matura z polskiego jest bezsensu

Polecane posty

Gość gość

Kto uważa tak samo? powinni ją wycofać albo zmienić. Czytanie ze zrozumieniem to bzdura nad bzdurami, wystarczy źle napisać jeden wyraz i zadanie nie zaliczone, ale najgłupsze jest wypracowanie. Czytanie lektur sie nie opłaca bo co z tego, że przeczytam, skoro nie zinterpretuję "jak trzeba"? pozostaje więc wkuwanie na pamięc opracowan i analiz. Klucze są bezdennie glupie, kto to wgl wymyślił, zeby oceniać na podstawie jakiegoś tam klucza?!

Gość gość
to ma sens

Gość gość
Niby jaki sens? to nie jest matma, tu nie ma żadnych wzorów, reguł, tu chodzi tylko trafienie w jakieś głupie, chore wydumane wymagania komisji.

Gość gość
Akurat w kwesti klucza zgadzam sie z toba. Ale nie czytac ksiązek , lektur ? Nie umiec czytac ze zrozumieniem ? To czego oczekujesz od j. polskiego ? A umiesz pisac bez bledow stylistycznych , gramatycznych I ortograficznych ? Widzisz swój blad , gdy go napiszesz ? Skojarzysz ? Nic nie zastapi samodzielnego czytania, rzadne opracowania I analizy. Po prostu trzeba czytac tekst ze zrozumieniem :P Zmienic mature ? Oj tak , jak najbardziej ! Żadnych testow wyboru czy prezentacji, 5 pytań do wyboru, wypracowania na minimum 5 stron a4, z czego trzeba zrobic 3 pytania:) A potem ustny egzamin, 3 pytania , ktore losujesz , masz 15 minut I odpowiadasz :) To byłby egzamin maturalny :)

Gość gość
Tak, tylko, ze czytanie ksiażek, lektur jest później oceniane na podstawie klucza, nie ma czasu ani okazji do poznania tych ksiażek, kultury itp. poza tm większosc lektur jest podobna, schematyczna zwłaszcza z romantyzmu, ciągle to samo, zabijanie się w imię nieszczęśliwej miłości, bzdety, p*****lety. Jaki to ma morał? że jak jest trudno, to mamy sobie strzelić w gałę? Czytanie ze zrozumieniem powinno sie opierać na czymś trochę innym, tekst mógłby być nieco ciekawszy a pytania nie tak wydumane. Znajomość gramatyki i ortografii kluczowa a nie interpretowanie jakiegoś mało inteligentnego artykułu z gazety. W wypracowaniu powinno byc większe pole dla ucznia, dla jego interpretacji a nie suche fakty wypisane w kluczu a potem sprawdzający to bezwiednie odhacza.

Gość gość
popieram. Nie cierpię systemu szkolnictwa w Polsce. Uczą nas tylko, żeby umieć odpowiadać zgodnie z kluczem, według schematu. Nie można rozwinąć skrzydeł i popłynąć z tekstem w nurt wyobraźni. Są same opisy, charakterystyki(przynajmniej u mnie były i u moich znajomych), żadnych kreatywnych i twórczych rozwiązań. Nie uczą logicznego myślenia, wyrabiania własnego zdania, nie uczą wyrażania go poprzez słowa. Znając podstawy języka polskiego, gramatykę itp. powinniśmy ćwiczyć to na włąsnych tekstach a nie pisząc w oparciu o czyjeś dzieła. Lektury powinno się omawiać, opisywać swoje zdanie na ten temat- ale nie według kluczy.

Gość gość
Tylko jak nie klucz to kto bedzie ocenial, co bedzie decydowac o znajomośc literatury, j. polskiego, zagadnien z polonistyki ? Widzimisie nauczyciela ? Wierz mi to jest gorsze ! Do klucza mozna sie zawsze jakośc przygotowac,. To co pisze pod klucz nie musi byc moja personalna opinia. Wazne jest , ze WOGÓLE UMIEM napisac odpowiedz, zrozumiec tekst I pytanie. Dawno, dawno temu miałam opisac ulubiona postac z " Quo Vadis ' ( sorry za bledy ). calutka klasa do znudzenia powtarzała sie z Winicjuszem , bądz Lidia.. Mnie sie podobal Neron :P Dostałam pałe I wywolałam swiete oburzenie nauczyciela... Petroniusza jakos przełknela.. Tez nie mogłam pisac swoich opinii :) Bo byly przeważnie inne , a juz interpretacja wierszy to jest kosmos.. Dlatego ustna matura z polskiego powinna byc kontynuacja tematów pisemnej, bo omowic wybrany przez siebie temat, uzasadnic stanowisko I opinie.

Gość gość
Jak to co? wiedza na temat lektury, kto był kim, tresci, umiejętnośc pisania, przekazywania informacji, konstruowanie, gramatyka, interpunkcja itp. a nie tak jak teraz, durna analiza, przepisywanie z treści wypracowania, gdy tam jest napisane "Antek wyciągajac się na kanapie zajada sie jabłkiem" uczeń ma napisać "Antek siedzi na kanapie i je jabłko" przy czym nawiązanie do nie wiadomo czego. Sami nauczyciele przyznają, ze klucze są często bez sensu!

Gość gość
Ta cała matura to jest całkiem do niczego, a wymyślili to ludzie którzy są psychicznie i umysłowo chorzy!!!

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie! Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281