Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

oczekujeciebie

Niepełnoletnia w ciąży , pełnoletnia po porodzie POMOCY!

Polecane posty

Mam pytanie jestem aktualnie niepełnoletnia , dowiedziałam się , że jestem w ciąży , ale po porodzie będę już pełnoletnia , znam te myki gdzie się rejstrowało u znajomych i ZUS płacił w czasie ciąży wypłaty , tylko nie wiem czy ja niepełnoletnia mogę się zarejstrować ? jestem też ubezpieczona pod mame w KRUSie czy będę miała z tego tytułu jakieś środki ? nie czekam na hejty tylko normalne odpowiedzi :)

Gość gość
Jako niepełnoletnia możesz sobie tylko w jakimś tak wymiarze godzinowym dorabiać, ale chyba raczej nie pracować na cały etat. I to, że jesteś "pod mamą" w KRUSie nic nie zmienia bo to tylko ubezpieczenie. Dopóki się uczysz i nie ukończysz 26 r.ż. możesz być ubezpieczona na któregoś z rodziców.

Gość taka jedna jeszcze nie w ciąży
jeżlei nie pracowałaś to sorry ale żadnych pięniedzy poza 80 zł i mopsem nie dostaniesz, bo chyba o to Ci chodzi

Gość gość
sorry, ale jakim prawem masz dostawać wypłatę podczas ciąży skoro ci się nie należy? Bezczelna jesteś, pieniądze nie leżą na ulicy. Niech ojciec dziecka da ci na utrzymanie.

Gość gość
ale nie musisz się martwić o ojca dziecka , bo jest i da pieniądze , pytam , bo może akurat jest , a dlaczego by nie wziąć :)

Gość gość
Dlatego że to okradanie państwa. Nic Ci sie nie należy! Jeszcze powinnas dopłacać państwu za rozmnażanie głupoty.

Gość gość
W ktorym miesiącu ciąży będziesz gdy skończysz 18 lat? Dopiero wtedy możesz podpisać umowę na pełny etat, "popracuj" przynajmniej miesiąc - czyli oplacaj składki i podatek - jakieś 800 zł przy najniższej krajowej, później idź na l4, przez pierwszy miesiąc zasiłek wypłaca pracodawca ale skoro ro umowa fikcyjna to pieniędzy nie dostaniesz ale będziesz musiała zapłacić kolejne 800 zł. Po miesiącu przechodzisz pod ZUS i wtedy on wypłaca C****eniądze. 100% na L4 i później 80% przez rok zasiłku macierzyńskiego. Wystarczy ze będziesz miała umowę di dnia porodu. Z krusu chyba większe becikowe się dostaje, znajoma była ubezpieczona w krusie i dostała 3 lata temu 3 tysiące, ale nie wiem dokładnie jak to działa.