Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tak z ciekawosci,to duzo czy malo jak na roczniaka?

Polecane posty

Gość gość

6 100 ml mleka zageszczonego (Po czym spi dalej) 9 kanapka z miesem pieczonym i kawalkiem pomidora 12.30 200 ml mleka z kasza 16.30 180 ml drugiego dania: z 20 g miesa-pulpet, z 60g warzyw(brokul,kalafior,marchew,fasolka szparagowa),troche makaronu(Powiedzmy ze 30g) do tego troche sosu serowego i rosolu z pulpetow Mandarynka Na kolacje kromka chleba i z 30 g jajecznicy z pomidorem(do niedawna plul jajkiem i powoli sie do niego przekonuje), przed snem 300 ml mleka z kasza kukurydziana(lekko zageszczone ze wzgledu na refluks)

Gość gość
Zapomnialam dodac,ze jeszcze po kanapce przed spacerem zjadl deser paula 100 g.

Gość gość
Jak dla mnie bardzo dużo. Mój synek tydzień temu skończył rok i zjada ilościowo mniej więcej podobnie i uważam, że pięknie i dużo je:)

Gość gość
W sam raz

Gość gość
Dajesz rocznemu dziecku 3 razy mleko? Po co??? Podaj normalnie raz mleko, raz kaszkę. Do tego porcję soku lub zupę. I szczerze to ja nie rozumiem.. co znaczy "kolacja......xxxx", "przed snem....". To Twoje dziecko je 2 kolacje? Moje akurat na kolację zjada kaszkę bez cukru bobovita robioną na wodzie z dodatkiem 6 łyżeczek płatków owsianych błyskawicznych. Potem idzie się kąpać (czasem przed kąpielą jeszcze kupa na nocniku) i następnie spać. Nie je drugi raz. Po co?

Gość gość
Maslo i olej zjada?

Gość autorkaaa
Tak jakby je 2 razy kolacje,a raczej to jest uzupelnienie posilku. Tzn.przed kapiela zjada kanapke,dzis jajecznicy troche,idzie sie kapac i po kapieli wypija mleko,myje zeby i idzie spac. Staram sie dawac mleko dwa razy i jak o 6 wypije pelna porcje to nie daje juz drugi raz w ciagu dnia. Chociaz ostatnio zaczelam,bo mimo,ze zjada np.jogurt,serek,czy tez ten deser mleczny,to jak mleka po poludniu nie dostanie to potem budzi sie w nocy glodny. Tak samo przestala mu wystarczac sama kasza przed kolacja(byl etap,ze zjadal taka gesta kasze i popijal mlekiem,wychodzilo tego z 400 ml!!!)i budzil sie glodny. Teraz metoda prob i bledow doszlismy do tego,by jednak dostal to jedno mleko wiecej po poludniu(dzis akurat byl inny dzien jedzeniowo-tak wyszlo)i potem kanapka,melko i wtedy spal do rana bez pobudek. Sama gesta kasza powoduje ze duzo sie budzi pic. Co do ilosci mleka to pediatra powiedzial mi,ze smialo moze pic ok800 ml na dobe. Nie wiem,moze dlatego ze jest duzy(bardzo wysoki)a chudy. Tych kanapek,jajecznicy tez duzo nie zjada,w zyciu by mu nie wystarczylo to do rana. Probuje wypracowac takie menu by byl syty i dobrze spal i nie budzil sie glodny.

Gość autorkaaa
I tak,maslo i olej tez dostaje. Tylko nie na kanapce bo wtedy pluje. Ale do zupki przemycam. Sokow nie pije bo nie lubi,jada duzo owocow,dzis tylko tak skromnie mandarynka,bo tak akurat wyszlo. pije tylko wode.

Gość gość
No cóż, mały ma rozciągnięty żołądek przy takiej kuchni i będzie coraz gorzej według mnie. Za dwa lata będzie jadał ilościowo tyle co dorosły człowiek.

Gość gość
Hmm, to ja dochodzę do wniosku, że mój syn, który niedawno skończył rok niedojada. A jest duży, ubrania rozmiar 92 i 12 kg). 7.30 - pierś 9.00 - kaszka mleczna bez cukru z 200 ml mleka 12.00 - 12.30 zupa, ok słoiczka, sama gotuję 15.00 drugie danie, je ile chce, czasami porcja, którą zrobiłam na 2 dni, a czasami 2 łyżeczki. Nigdy nie wciskam na siłę. Krzywdy sobie nie da zrobić z jedzeniem:) 17.30 owoc 19.30 - kolacja (1 kanapka lub omlet z 1 jajka - inaczej nie zje jajka wcale) 20.30 - pierś Kończę w przyszłym tygodniu z tą piersią, bo mam dosyć:) Moim zdaniem, mój syn to głodomór:) mam wrażenie, że je ogromnie dużo:) ale widzę, że nie jest tak źle jak myślałam:) Do picia tylko woda lub herbatki bez cukru. Nie wypije nic słodiego, bi nie lubi.

Gość gość
ok5 180ml mleka 8.30 manna lub owsianka z owocami i mlekiem modyfikowanym 12.30 obiad ok 15 mleko 180ml 17 deser, owoce lub jogurt i biszkopt 20.00 kaszka na mleku modyfikowanym 200ml

Gość gość
Wlasnie nie ma rozciagnietego zoladka. Z pozoru wydaje sie,ze je duzo,ale on jest przerazliwie chudy! Obiad je na dwie raty,bo na raz nie da rady. Nie je slodkich kasz,nie przegryza miedzy posilkami. Uwielbia owoce,ale wiecej niz w schemacie nie zjada. Jedynie duzo mleka chce na kolacje. Nie najada sie w dzien,dopiero od niedawna zaczal jesc chleb,cos do niego,przekonuje sie do jajka. Wczesniej np.jedynie chcial kasze z owocami ze stalych posilkow,obiad zawsze ciezko bylo mu "wcisnac". Pilby tylko mleko. Nadrabia na noc bo nie najadl sie za dnia a wystarczy ze dobrze zje w dzien i juz w nocy nie chce.wiec to nie kwestia rozciagnietego zoladka.

Gość gość
hmmm chciałam zapytać właśnie czy dawałaś gęstą kaszkę na kolację, ale napisałaś, że tak.. i potem się budził na picie.. hmm a co to za kaszka była? Moze za słodka? Ja robię mojemu na prawdę te kaszki gęste. Do tego oczywiście popija sobie coś (woda, herbata- nie taka z granulek). W nocy różnie.. czasem się przebudzi, czasem nie.. ale ja staram się mieć dla niego na kaloryferze kubek z wodą i jak myślę, że trzeba, to daję mu kilka łyczków (ale dosłownie kilka. nie to, że pije i pije). Wiem, że rzadko kto daje dziecku kaszkę na noc.. ale u nas to się sprawdza. Przynajmniej od dawna, dawna...od wielu miesięcu dziecko w nocy nie je (czasem dawałam mleko, gdy zdarzały się noce, że nie spał po 2-3 godziny, to wtedy dałam trochę mleka, żeby mógł spokojnie dłużej rano pospać i odespać-a w zasadzie, zebym ja mogła odespać hehe). Kanapkę daję na śniadanie. Nie wiem, czy po kanapce wieczorem nie byłby zbyt szybko głodny. Ogólnie to dziecko je najczęściej (jeśli jest normlany dzień, bez wyjść do miasta, na zajęcia, basen czy inne cuda.. i o ile wstanie normalnie): śniadanie (kanapka + herbata lub mleko), przed drzemką pije ok 170-180ml mleka, obiad (najczęściej drugie danie) i kolacja (kaszka). Czasem uda mi się wcisnąć po południu deserek ze słoiczka, owoc, chrupka czy jogurt jeśli starczy czasu. A czasem zamiast mleka przed drzemką jest zupa.- wtedy jeśli od śniadania minęło minimum 3,5 godziny. Jeśli mniej, to mleko.

Gość gość
według mnie autorko to bardzo dużo, a wręcz za dużo je, mój syn skończy za kilka dni rok i jest duży waga ok 12,5kg ciuszki na 92-98cm. Myślałam że je całkiem sporo ale w porównaniu do Twojego dziecka to je malutko

Gość gość
No wlasnie 12 kg i rozmiar 92. A moj na dlugosc 98 a waga 10 kg. Jak stoi to zebra mu widac. Nigdy nie mial niemowlecego wystajacego brzuszka czy faldek. Raczki chudzinki.

Gość gość
Kaszek nie dawalam nigdy tych slodkich. Gotuje wszystko sama,ewentualnie na szybko kleik do zageszczenia mleka. Co do dojadania w nocy,to jest ten typ ze jak nie jest glodny to nie wypije mleka dostaje wode jak sie budzi co chwila i jak jest glodny to wypije 100-150 ml wody na raz! Przysnie i za chwile znow sie budzi i placze z glodu. Wody znow by tyle wypil i zaraz znow plakal jesc. Jak czasami sie np.budzil bo zeby,bo cos innego a ja dalam mu mleko bo myslalam,ze chce to nie wypije. I tak sukcesem jest,ze wytrzyma na 6 rano. I ostatnio wyjadal o tej 6 konkretna porcje,ktora smialo moglam potraktowac jako sniadanie.

Gość gość
Nie ma sensu licytować się, które chudsze/grubsze, wyższe/niższe. Najważniejsze, że nasze dzieci są zdrowe. Autorko, jeśli twoje dziecko nie jest otyłe (mam na myśli takie pączki, a nie zaokrąglone malce) i rozwija się prawidłowo to daj mu jeść tyle ile potrzebuje i sam chce. Nigdy nie wciskaj na siłę, choćbyś nawet miała pominąć posiłek. Wtedy wszystko będzie ok:)

Gość gość
Ale tak jak pisalam,musi konkretnie zjesc po poludniu i na kolacje,bo inaczej nadrobi w nocy. Co ja poradze,ze kawal chlopa z niego:p nie jest w stanie zjesc na raz tyle by zaspokoic swoje zaptrzebowanie.

Gość gość
Gosciu to ja autroka,wlasnie mojemu synowi jest bardzo daleko nawet do najmniejszych kraglosci.

Gość gość
Moj je dużo, ale też dużo się rusza i jest wielki. 8 mleko 210ml 11 kasza z owocem 15 obiad 17:30 kanapka z szynką lub serkiem 19:30 mleko z kaszką ryżową 210ml

Gość gość
Moze rzeczywiscie to ma znaczenie,bo moj na tylku spokojnie nie usiedzi. Wszedzie go pelno,nawet jak idziemy do sklepu to kazdy:sprzedawczynie,ochroniarze sie smieja,ze taki maly a ma motorek w duupie.ostatnio w sklepie odziezowym na czworakach wytarl wszystkie brudy z podlogi:P ale szczerze powiedziawszy nie wydawalo mi sie ze tak duzo je. Tym bardziej ze jest chudy. Ja podobno jadlam malo,bylam chuda ale podobno nie az tak jak on.

Gość gość
Wypowiedzi wszystkich nie czytałam, ale napiszę od siebie: moja córka w tym wieku jadła podobnie, ale nie zagęszczałam jej mleka. Jestem trochę zaskoczona, że kogoś dziwi podawanie rocznemu dziecku 3 razy dziennie mleka. Jak ja byłam w liceum to piłam mleko kilka razy dziennie, na śniadanie, kolację i obiad też popijałam mlekiem (chyba że był akurat kompot lub jadłam na mieście). Mam zdrowe zęby i nigdy nie miałam złamanej żadnej kości, więc swoim dzieciom też daję dużo mleka. Wiem, zaraz się odezwą "naukowcy" mówiąc że mleko wcale nie wpływa na kości itp. ja tam tego nie zamierzam słuchać, bo widzę po sobie i po moim bracie różnicę (ja piłam dużo mleka a on bardzo mało).

Gość autorkaaa
Dopoki moje dziecko je inne rzeczy to mleka mu nie zaluje,widocznie ma potrzebe. Zreszta mowi,sie ze 2 kubki dziennie ale to jest minimum. Nawet moj lekarz jest zdania zeby dawac wiecej. Jezeli inne posilki by zastepowal mlekiem to bym nad tym myslala. Czasami daje mu dwa dania obiadowe jak jest czas. Zreszta wole czasami dac mu te mleko po poludniu,zeby byl syty niz by mial cos podziubac a potem i tak dopominac sie w nocy o jedzenie. Co do wplywu mleka na zeby i kosci, nie slucham skrajnych opini,ale z doswiadczenia tez wiem,ze ja praktycznie bezmleczna zeby mam slabe a moj maz ktory uwielbia mleko(widocznie syn ma po nim)moglby mleko pic szklankami przez caly dzien,ma bardzo zdrowe i mocne zeby i tylko 2 plomby od czasow podstawowki. W jego rodzinie nikt nie ma tak mocnych i zdrowych,ani rodzice ani brat i oni tak mleka nie uwielbiaja.

Gość zosiasamosia25
Wcale tak dużo twoje dziecko autorko nie je, ja uważam ze normalnie:) jeśli chce jeść to znaczy, że potrzebuje. Mój synek zaczął 12 mc ma 75cm i waży 11,3kg nie jest grubaskiem pomimo wagi i niskiego wzrostu, je tak: 6/7-150 mleka z 1 łyżka kaszi ryżowej 8-zamiennie 2 jajka z bułka i herbata, bułka maślana, 200 kaszy mlecznej, kasze jaglaną, manne z owocami zje zawsze tak 200/250 10:30 - 120 mleka z łyżka kleiku ryżowego 13-obiad je wszystko to co my okolo 200/250 zupy na gesto 15-deserek jakiś, owoc, 2 monete, 2 danonki (raz w tyg je) jogurt naturalny ze zmiksowanymi owocami, albo z biszkoptami, kisiel wlasnej roboty, manna z owocami, owsianka z bananem i rodzynkami, kawalek domowego ciasta + kakao na krowim mleku, 17:30 - jeśl jest głodny to dostanie kawałek bułki maślanej, mleko albo chrupki kukurydziane 19-200/250 mleka z 5 miarkami kaszki ryżowej albo kleiku je raz w nocy czasem dwa 150 mleka z 3 miarkami kaszki. Uważam że je b dużo, ale tyle potrzebuje. Nie dosładzam mu herbat, pije wodę, soczki rozcieńczam, danonki i monet je raz w tyg.