Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościówa nr 1

zainteresowanie literami

Polecane posty

Gość gościówa nr 1

W jakim wieku wasze dzieci zaczęły interesować się literami i czy miało to wpływ na naukę czytania? Pytam, bo moja prawie 3 letnia córka już trzeci dzień mnie męczy książką z abecadłem. W kółko pyta się jaka to litera i co się na tą literę zaczyna. "- Co to?, - Literka B, - B jak...? - B jak babcia" i takie rozmowy ciągnące się przez cały alfabet po kolei kilka razy dziennie. Do przedszkola pójdzie dopiero w tym roku, myślicie że to chwilowa fascynacja?

Gość gościówa nr 1
dodam, że tą książkę mamy już chyba od 1,5 roku, oglądałyśmy ją nie raz ale dopiero od trzech dni córka sama po nią sięga i mnie "męczy" pytaniami :D

Gość introligator z powolania
myslimy ze masz bystre dziecko

Gość gościówa nr 1
tylko, że ona nawet jeszcze kiepsko mówi tzn. zasób słów ma, ale nie wymawia dobrze i często przekręca i nie mówi pierwszych liter np. igła to iłga, noga to onga, statek to atek, cukierki to erki itp. dlatego trochę mnie dziwi to zainteresowanie literami

Gość gość
Moja tez ma 3 lata i podobne zainteresowanie literami. Wg mnie zna ich juz dosc sporo. niektóre jej sie myla ale wiele bezblednie odczytuje. tak samo z liczbami, umie kilka, z liczeniem roznie raz po raz dobrze policzy ale przewaznie brzi to - jeden, dwa, cztery, piec, dziesiec ;p pojedyncze umie nazwac do 10.

Gość gość
kiedy miał 15 miesięcy na 1,5 roku znał wszystkie i wyraz rozpoczynający się na tę literę, miał trochę problemu z V, X i Q bo alfabet zawierał ją, za to nie zna polskich ą, ć, ę, ń, ż, ź.

Gość gość
Ja jako trzylatka umiałam czytać i pisać (drukowanymi).

Gość gość
To widzę, że chyba w normie jest takie zainteresowanie literami :) Raczej nie mam co się spodziewać, że jej to minie. Jakoś wydawało mi się, że to za wcześnie, sądziłam że na litery przyjdzie czas pod koniec przedszkola.