Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przedszkole i 3 latek

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, mój syn ma 14 miesięcy no ale nie wiem w ogóle co i jak, jak się załatwia formalności? Chcę go posłać jak będzie miał 3 latka (w sumie 3 i pół bo on ze stycznia) Ale kiedy powinno się załatwiać wszelkie formalności, coś się płaci? Chodzi mi o przedszkole publiczne, a niepubliczne formalności i ile się mniej więcej płaci?

Gość gość
siedz z dzieckiem w domu maz niech zarobi. Jak się bierze durnia to potem trzeba pracowac

Gość gość
nie wszyscy maja aspiracje, zeby przez 6 lat siedziec w domu

Gość gość
nabory są zawsze w marcu dla danego rocznika nic prędzej nie załatwisz.

Gość gość
chyba że chcesz przedszkole prywatne, gdzie na miejsce trzeba czekać

Gość gość
w przedszkolu państwowym wychodzi 10 zł dziennie w prywatnym 600 do 700 miesięcznie zależy w jakim mieście ja jestem z powiatowego 12 tysięcy ludzi.

Gość gość
Moja córka ma 3 lata i w tym roku pójdzie do przedszkola. Nie wiem jeszcze do końca jak wszystko będzie wyglądać, ale mniej więcej tak: w marcu w roku w którym dziecko kończy 3 lata składasz podanie o przyjęcie do przedszkola (ja składałam on-line) i potem wydruk zanosisz do przedszkola, które wybrałaś (dodatkowo podajesz dwa rezerwowe jakby w twoim nie było miejsc wolnych), donosisz też inne niezbędne dokumenty o zatrudnieniu itp. Potem czekasz do kwietnia i są wyniki czy się dziecko dostało czy nie, jak się nie dostało to próbujesz do innych. No i tyle chyba. Nie wiem nic więcej, bo pierwszy raz mam styczność z przedszkolem. Sama nie chodziłam do przedszkola tylko do zerówki, więc nawet nie mam wspomnień przedszkolnych :D A i jeśli chodzi o płatności to za pierwsze ileś tam godzin się nie płaci a potem każda godzina więcej to chyba złotówka czy jakoś tak, wiem że coś tam zmieniali w tym roku na korzyść rodziców. Natomiast nie jest tak kolorowo i nawet państwowe przedszkole nie jest w pełni za friko, bo trzeba opłacać jedzenie, więc de facto płaci się za przedszkole ok. 200zł miesięcznie, do tego pewnie jeszcze są jakieś składki na przybory, zajęcia dodatkowe, wycieczki itp.

Gość wifigdańsk
do przedszkola publicznego nabory są na wiosnę ale tyko ten rocznik co ma isc czyli 3latek-wczesniej nic nei da się zalatwic,i nieprawda ze do prywatnego się czeka dłuzej i nie ma szans-u nas w panstwowych nie ma miejsca a w prywatnych az czekają na dzieci.

Gość mamadwóchdziewczynek
dokładnie jak napisano powyżej ;-) rekrutacja jest w marcu, więc jeszcze 2 lata masz czasu ;-) ja sama też do przedszkola nie chodziłam, ale moje obie córeczki tak - starsza poszła jak miała 3 latka i miesiąc a mała z końca grudnia więc debiutowała wcześniej. Jest najmłodsza z przedszkola, ale radzi sobie.

Gość wifigdańsk
w Gdańsku w tym roku jest rekrutacja na początku kwietnia,takze roznie to wypada ale napewno nie załątwisz nic wczesniej ,tylko w tym roku kiedy mały bedzie miał 3latka,nawet w fotmularzu zgłoszeniowym nie ma takiej opcji. wszystko wypełnia się przez internet,druki do pobrania w przedszkolu lub na stronie UM wydz. Edukacji.

Gość mamadwóchdziewczynek
u nas też w prywatnych miejsca wolne są od ręki, może kolejki są w profilowanych, tak słyszałam ale takich w całym kraju jest niewiele... co do płatności to za starszą dobrych kilka lat temu płaciłam około 400zł/m-c a za małą nie przekraczam 200zł przy pełnej frekwencji. Za starszą dodatkowe zajęcia opłacałam a mała ma darmowe. Płacimy jedynie Radę Rodziców raz w roku, z czego są opłacone wszelkie imprezy, wyjazdy, paczki itp., fluoryzację /kto chce oczywiście/ i za fotki co jakiś czas ;-)

Gość gość
tu Autorka, pytałam nie dlatego żeby teraz załatwiać ale ktoś mi kiedyś mówił że trzeba rok wcześniej :/ Mój mąż w tej chwili nas utrzymuje, ale ja nie chce siedzieć w domu do 6 rż dziecka, chcę iść do pracy.

Gość Maja i Maciek
U nas tez nabor wiosna danego roku,a do prywatnych po wynikach w panstwowych. Oplaty w prywatnych od 650 do 1000zl, w panstwowym 5h za darmo a potem 1zl za h, ale w pierwszej kolejnosci przyjmuja dzieci gdzie deklaruje sie co najmniej 8h pobytu. Wyzywienie 9zl dziennie, komitet 30zl miesiecznie, podrecznik 120zl na rok, rytmika 5zl miesiecznie, angielski 35zl miesiecznie, wycieczka 50zl raz w roku. Srednio miesiecznie place 20x13zl plus 40zl czyli 300zl, dziecko jest 8h i 15min w przedszkolu.

Gość gość
u nas spokojnie może zapisywać 2,5 latków do państwowego przedszkola - dostają się o ile są miejsca ja jeszcze nie mają skończonych 3 lat - w prywatnym pełna swoboda - koszt około 550zł miesięcznie u nas - synek poszedł jak miał 2 latka i 4 miesiące- świetna decyzja, super się odnalazł - na początek był kilka godzin potem zaczał tam spać i zostawał dłużej -

Gość gość
Tutaj Autorka sytuacja jest taka, chce go posłać jak będzie miał minimum 3 lata, jest wcześniakiem w związku z tym jest chorowity. Chcę pójść do pracy dopiero wtedy gdy będzie tak z pół roku w przedszkolu i nie będzie chorował co chwila, bo inaczej nie ma sensu-ja ciągle na zwolnieniu... W związku z tym będę deklarować te 8h a nawet i 9 (bo przecież droga do pracy)