Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego polskim dzieciom nadajecie imiona z obcojęzyczną pisownią?

Polecane posty

Gość gość

Nie piszę o dzieciach ze związków obcokrajowców czy związków mieszanych. Olivier, Olivia, Nicola, Angelika, Brian, Alexandra, Alexander, Victoria, Allan itp. Nie czepiam się imienia, ale tego jak je zapisujecie. Potem całe życie dziecko będzie tłumaczyć"Jestem Olivia pisane przez "v" ". Na prawdę aż tak oryginalni chcecie być? Szkoda tylko, że kosztem dzieci.

Gość gość
Pozerstwo, takie samo jak te zagraniczne imiona. Pokazówka jacy to oni "światowi" nie są :o

Gość gość
pamela:O

Gość gość
No wlasnie śmieszne to jest. Robią tak tylko ludzie z małomiasteczkową mentalnością.

Gość gość
A ja muszę literować nazwisko mojego syna bo nikt nie wie jak to zapisać i co?

Gość gość
ja jak slysze alan albo olivia to nic tylko się smiac istna patologia w 100%

Gość gość
Słowo "patologia' stalo sie swoistym przerywnikiem I dopełnieniem kazdego zdania w naszyzm jezyku :P A najlepsze jest , że 90% nie rozumie jego znaczenia :) Polskie dzieci maja imiona z obcojezyczna pisownia poniewaz ICH IMIONA NIE SA POLSKIE ! Dotarło ? Imie Nicola nie jest ani imieniem polskim ani zagranicznym np. angielskim. Nicole- to jest wersja angielska. W UK imie Katarzyna tez mozna" zangielszczyc ", wybrać jeden z odpowiedników itp. , Cathy, Catherine, Catharine, Katherine, Katharine, Cathleen, Kathleen, Katrin, Kathryn, Katie, Kitty, Kate, Kat, Katy.. Ale czy to bedzie Katarzyna ? :P Nikogo to nie bulwersuje I nie budzi zdumienia.. dziwne trudne do napisania czy wymowienia imie..niekonieznie angielskie :P Niestety Polacy sa dalej zasciankowi, nic nie poszerzyło ich horyzontów I sposobu myslenia.. jak oni o czyms nie wiedza to nie istnieje ! W dalszym ciagu kolorowi na ulicach budza sensacje...zwłaszcza mieszane malzenstwa.. Szkoda, bo to daje swiadectwo ze Polska jednak nie w srodkowej Europie lezy , ale na jakims kompletnym zadu/piu ..

Gość gość
bo ja mam w d***e nowoczesność na siłę. A globalizacja posunęła się na świecie na zdecydowanie zbyt wiele

Gość gość
a co cię obchodzi kto ma jakiego partnera/męża,jakie imiona nadaje wyjedz w świat ,to zobaczysz jakie imiona nadają w anglosaskim kraju,nikomu to nie przeszkadza,nikt nikomu tego nie wypomina co za kretynka zakłada taki temat?

Gość gość
dla mnie anglosaski kraj jak to określiłaś nie jest żadnym autorytetem

Gość gość
dla nas ty nie jesteś żadnym autorytetem, masz problem... drepczesz w miejscu,nie nadążasz za światem

Gość gość
że nie chcę globalizacji na siłę? że jeżdzę po świecie to nie znaczy że mam żyć jak w innych krajach? Ja jestem u siebie, a nie u obcych, wśród moich ludzi. Zarabiam dobrze, żyję jak chce, dużo jeżdzę, rozwijam się I na pewno nie drepczę w miejscu

Gość gość
No fatycznie Alexander Ziemniak będzie dużo bardziej światowy :)

Gość gość
serio, znam Dżesikę Burak :))))) przez Dż, a nie Jessikę :)

Gość gość
Nie musisz zyc jak w innych krajach jak nie chcesz :) Ale skoro tak jezdzisz po swiecie to czemu sposób zycie innych ludzi budzi takie emocje ? Kwestia innego imienia niz polskie jest sensacja :P

Gość gość
budzi we mnie emocje przenoszenie obcego gruntu na własny. Żaden szanujący się chińczyk czy nawet Niemiec nie da dziecku kosmicznego imienia. "Dziwne" imiona w niemczech to imiona dzieci polaków albo turków. Bo swoje trzeba szanować, a nie unowocześniać się na siłę

Gość gość
to bardzo fajny pomysl tak naszywac swiatowo :) www.youtube.com/watch?v=dwA2eq3m_c0

Gość gość
żyj i pozwól życ innym,duzo ci brakuje by być "wielką"/nie tłumacz tego dosłownie/ naprawdę nam lata ,co ty lubisz ,a czego nie nie powtarzaj się z tym zwiedzaniem świata,bo tak nie jest ludzie,ktorzy zwiedzili kawał świata,nie muszą innym udawadniać,ze dużo widzieli

Gość gość
ja nikomu nie muszę tego udowadniać :) zresztą pawlikowską czy wojciechowską niestety nie jestem :)

Gość gość
malutka,za wysokie progi

Gość gość
malutka to może Ty jesteś bo ja jestem dumna POlką :)

Gość gosc 33
Nie nadazam za swiatem bo daje dziecku polskie imie? K***a to jest wlasnie polskie zasciankowe myslenie - najlepiej wyprzec sie wszystkiego co polskie bo Polska to taki wstyd i zad***e! Kompleksy najlepiej zatrzec, nadajac imie Brian - brawo!

Gość gość
A tak samo sa 'dziwne" imiona niemieckie w Polsce :P A polskie normalne.. A w Turcji ' dziwne" sa imiona polskie I niemieckie :P Jezu naprawde w czym problem ? W Alexandrze Buraku nie ma nic dziwnego :) Dziwne to jest zdrobnienie Ola od Aleksandry :P

Gość gosc 33
Tak bierz dalej przyklad z lepszego Zachodu, synonimu nowoczesnosci, dobrobytu i luksusu zeby Bron Boze ktos nie pomyslal ze jestes z Polski bo to wstyd taki i jeszcze te imiona... :-)

Gość gość
super, udowodnie sobie, ze jestem swiatowa, bo nazwe dziecko brajan albo dzesika :). ale glupota! moja corka ma polskie imie, mieszkamy czasowo zagranica i szlag mnie trafia, jak musze literowac za kazdym razem. ale my tu mieszkamy chwilowo... chyba bym padla, gdyby mi rodzice dali takie imie, zebym je musiala cale zycie literowac...

Gość gość
Jak nazwiesz dziecko Brajan albo Dzesika to wyjdziesz na idiote lekko mówiąc :) Ale jak nazwiesz Brian czy Jessika to spoko nikt nie zwróci na to uwagi :) Przynajmniej tu gdzie ja mieszkam:P

Gość gość
Gościu 33 Nie nadązasz I nie jestes hm.. "swiatowa " cokolwiek to znaczy bo.. nie wiesz I nie rozumiesz, ze sa inne imiona niz polskie :P I budzi twoje zdumienie takie imie u dziecka mieszkajacego w Polsce..

Gość gosc 33
Tak budzi moje zdumienie czemu polska rodzina mieszkajaca w Polsce decyduje sie nadac dziecku z******te hollywoodzkie imie... Ale znam sie na psychologii i wiem ze najczesciej przyczyna sa kompleksy na tle pochodzenia.

Gość gość
23.03.14 [zgłoś do usunięcia] gość Polskie dzieci maja imiona z obcojezyczna pisownia poniewaz ICH IMIONA NIE SA POLSKIE ! Dotarło ? . Tylko, że podane Olivia, Alexandra, Victoria, mają polską pisownię: Oliwia, Aleksandra, Wiktoria. Czyli są imionami na dzień dzisiejszy polskimi. I o to chyba chodzi autorce. Inna kwestią jest to, że autorka pomieszała imiona angielskie z polskimi, bo Allan, Brian, czy nieszczęsna nieudolnie spolszczona Nicole, na pewno nie są nasze.

Gość gość
tępa dzido,literować musisz za granicą,a dlaczego? a to dlatego,że pisownia to jedno,a wymowa to drugie każdy ma prawo mieszkać tam,gdzie ma ochotę , nie interesuje nas;gdzie mieszkasz,jak żyjesz,co myślisz,z kim śpisz,jakie imiona nadajesz swoim dzieciom itp itd juz ci ktoś wcześniej napisał,ze nie jesteś dla nas żadnym autorytetem,zajmij sie swoim życiem