Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiepska praca w moim miescie Jak trafic na ukryty rynek

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Jestem specjalista z wieloletnim doswiadczeniem, choc nie jestem wybitna. Dodatkowo slabo znam jezyki i nie mam prawa jazdy. Bardzo chce to zmienic, ale nie stac mnie. Od lat pracuje u drobnych prywaciarzy ktorzy poszukuja pracownikow na co najmniej 3 stanowiska na raz i slabo placa. Szukam wiec pracy, na odzew nie narzekam - ale pensje sa jeszcze gorsze (kolezanka z minimalnym doswiadczeniem w Biedronce ma lepszy pakiet socjalny) Jak to zmienic?

Gość gość
Wez z posredniaka kase na wlasny interes i zacznij od handlu ,rajtki majtki skarpety i staniki ,na targowisku. W tym posranym kraju niema szans na dobra kase jak sie u kogos pracuje.

Gość Cichy podpowiadacz poranny
Witaj.Polecał bym Ci emiracje z partnerem jeśli nie ma ie żadnych tutaj zobowiązań finnsowych.Jest masa programów darmowych na androida do nauki anielkiego (sam kozystam i uczę się z takowego) po pół roku nauki ze smartfona będziesz biegle znać angielski. Wyemigrujesz do kanady i tam mjc zwykła pracę będziesz żyła na takim standardzie życia + fajne nowe autko ze w polsce taki standard jest uważany za nie osiagalny i wysoki a tam to jest coś normlnego. Pozdro, pomysł o tym

Witaj.Polecał bym Ci emiracje z partnerem jeśli nie ma ie żadnych tutaj zobowiązań finnsowych.Jest masa programów darmowych na androida do nauki anielkiego (sam kozystam i uczę się z takowego) po pół roku nauki ze smartfona będziesz biegle znać angielski. Wyemigrujesz do kanady i tam mjc zwykła pracę będziesz żyła na takim standardzie życia + fajne nowe autko ze w polsce taki standard jest uważany za nie osiagalny i wysoki a tam to jest coś normlnego. Pozdro, pomysł o tym

Gość gość
Nie moge wziac kasy z posredniaka, bo czesto miewam prace dorywcze - nie spelniam kryterium 12 mcy bez pracy (a nawet mam pomysl). Uczymy sie z partnerem (swoja droga nic o nim nie pisalam - skad wiedziales?) angielskiego i planujemy wyemigrowac, ale dopiero za rok - no i musimy tez odlozyc kase na start (a skad?)

Gość gość
P.s. zeby skorzystac z aplikacji na smartfony, musielibysmy miec takie telefony - niestety to dla nas za duzy wydatek - nawet kiedy oboje pracowalismy, bylo to poza naszym zasiegiem, gdyz nie chcielismy dlugow i kredytow

To dlaczego sama nie pójdziesz do biedronki na kasę, skoro wiesz, że tam lepiej płacą? Nie napisałaś jakim specjalistą jesteś. Bardzo dobrze zarabiają śmieciarze (MPO itp. prywatne firmy)- nie żartuję. Ale wypłata jest za warunki pracy, które wiadomo jakie są..

Gość gość
Jak ja Cię rozumiem ehh. Ja mam 30tkę na karku wykształcenie zawodowe/średnie, prawo jazdy i parę lat doświadczenia na różnych stanowiskach. Jestem bardzo dobrym kierowcą i nigdzie mnie nie doceniano. Obecnie pracuję jako dostawca towaru w firmie gdzie robię prócz dostarczania towaru masę innych spraw za szefową która wykorzystuje mnie tylko jak się da. Dostaję 1100zł na rękę i ani grosza więcej a robię tam dosłownie wszystko. Czasem potrafią zadzwonić do człowieka o 7 rano i kazać mu zajechać coś załatwić, mimo że spokojnie sami by dali radę to dzwonią do mnie. Szkoda tylko że nie płacą nadgodzin i tak dalej..Ehh to są właśnie uroki Polski. Ja Angielski znam ale chciałbym wyjechać na początek do Niemiec dlatego od miesiąca szlifuję ten język i mam nadzieję że pod koniec roku uda mi się stąd wyjechać.

Gość gość
Dlatego, ze nie przyjmuja tam osob z wieloletnimi dziurami w zyciorysie ani z 3 zawodami i wyksztalceniem wyzszym, ktorym z CV wylania sie scisle okreslona sciezka zawodowa. Poza tym pensja z Biedronki tez nie jest dla mnie satysfakcjonujaca i chce robic to, co LUBIE.

Gość gość
Jakie ma znaczenie, JAKIM specjalista jestem? Pytam o przyklady dzialan, jak trafic na ukryty rynek. Oprocz GL, FB, LinkedIn, telefonow do osob decyzyjnych - znajomosci nie mam.

Gość gość
Tylko znajomości, jak tego nie masz to nie dostaniesz lepszej pracy od takiej na produkcji kasie w biedronce itp a i tak trzeba mieć znajomości żeby się czasem do takiej roboty dostać. Wiem po sobie bo też mimo doświadczenia i wykształcenia zawsze nie miałem szans bo wszędzie tylko znajomości. Raz udało mi się dostać pracę na produkcji zgadnijcie jak ? Okazało się że kolega tam pracował i babka z rekrutacji zadzwoniła do niego wypytując o mnie :D Koleś jej nagadał że jestem dobry i dostałem tą głupią pracę, inaczej nie miałbym szans bo chętnych było 150 ludzi na to jedno stanowisko.

Gość gość
Ja nie mam problemu ze znalezieniem pracy za minimalna krajowa - nigdy nie szukam wiecej niz 10dni, wiec mimo wszystko mam nadzieje, ze jakis sposob sie znajdzie.

Gość gość
No bo wbrew pozorom żeby znaleźć pracę za 1200zł to wcale nie jest trudno. Takie zarobki oferują wszędzie ale opłaca się to tylko jeśli masz np pracę na miejscu i nie doliczasz dojazdów. Ale jeśli musisz dojeżdżać samochodem to nie dość że koszta utrzymania samochodu to jeszcze paliwo 300zł spokojnie to pracujesz wtedy za 900zł. Niestety w naszym kraju to zmora i pracodawcy wykorzystują innych. Ja też szukam cały czas czegoś lepszego ale w mojej okolicy jest naprawdę mega ciężko o dobrze płatną pracę. Wszędzie max 1300zł można dostać.

Gość gość
Moja koleżanka po studiach technicznych z wyróżnieniem pracuje w piekarni od 13 do 21 u prywaciarza razem z sobotami i dostaje 1300zl na rękę bez umowy na czarno. Robi tam wszystko od księgowej po przynieś podaj pozamiataj i się cieszy że pracę ma.

Gość gość
Mi sie nie oplaca za 1200, bo tyle mam stalych wydatkow bez dojazdow, jedzenia, ubrania, przyjemnosci. I pomijajac wszystko tyle zawsze zarobie...

Gość gość
Kochani, nie rozumiecie. Ja moge brac kiepskie prace aby przetrwac. Tyle ze ja nigdy nie zrezygnuje z poszukiwan czegos lepszego. Wiec... macie pomysly...?

Gość gość
A jakie możemy mieć pomysły? Mamy Ci powiedzieć z kim się przespać w Twoim mieście, żeby dostać dobrą pracę? Nie rozumiem. Ja każdą pracę, jaką wykonywałam dostawałam bez znajomości, ani rodzice ani znajomi nie wiedzieli nawet gdzie wysyłam CV. I nie była to robota za minimalną krajową. Wybacz ale gdybyś była naprawdę dobrym specjalistą to nie musiałabyś pisać durnych tematów na kafe, bo byś pracę jaką chcesz dostała od ręki. Może wystarczy poszukać posady w większej miejscowości w okolicy?

Gość gość
Na poczatek cieszylabym sie gdybyscie choc uwaznie przeczytali temat, bo meczy mnie tlumaczenie rzeczy raz napisanych i odpowiadanie osobom ktore wypowiadaja sie w temacie by napisac cokolwiek, byle zlosliwie, ale za to bez zadnego pomyslunku. Przepraszam, jesli Cie urazilam, a nie mialas nic zlego na mysli, ale w pierwszym zdaniu napisalam, ze NIE JESTEM WYBITNA, wiec czemu mi odpisujesz, ze "gdybym byla naprawde dobrym specjalista..." - mam przecietne umiejetnosci, za to z 3 zawodow, nie zarabiam minimum krajowego, a pensja, ktora chcialabym zarabiac tez nie jest szczegolnie wysoka. Poza tym nie chce gadac o moich umiejetnosciach ani zarobkach, nie chce tez tlumaczyc sie z calego mojego zycia - zadalam konkretne pytanie: jak trafic na ukryty rynek pracy? - Poki co rozumiem, ze nie macie zielonego pojecia. Tak?

Gość gość
To miałaś akurat szczęście. Ja mam masę wykształconych znajomych którzy bez znajomości nic by nie osiągnęli. Dwóch jest kierownikami bo im tata załatwił który miał tam wysoką posadę. Moja koleżanka też kierowniczka dostała posadę po mamie i mogę tak wymieniać w nieskończoność. Ja też mam wykształcenie i znam się na swoim fachu i co ? zawsze słyszę dziękujemy zadzwonimy do Pana.

Gość gość
Tu znow ja, autorka. Nie zawsze zalezy to od szczescia, ja mam dobre CV i spojna sciezke kariery oraz odpowiednie nastawienie. Sprobuj troszke zmienic metody szukania pracy, wykaz wiecej inwencji, bedziesz miala wiekszy odzew...

Gość gość
Przepraszam, ale dopiero zauwazylam Twoja plec :) Dodam, ze dla wielu pracodawcow, zwl. w malych i srednich firmach wyksztalcenie nie jest plusem. Wymagaja oni duzego doswiadczenia, ale czesto maja zle zdanie o ludziach po studiach

Gość gość
Wiem, moja koleżanka pracy szukała 1,5 roku a jak usunęła z CV lukę z wyższym wykształceniem to od razu zaczęli ją na rozmowy zapraszać.

Hej Autorko to znowu ja :) . Sam planuje wyjazd za granicę.Kup tablet z biedronki za150-300zl i na nim możesz się uczyć anglika. na 2 osoby jeden tablet na zmianę do nauki to już mniejszy wydatek.Ją uczę sie z tej drmowej aplikcji i wierz mi chcąc niechcac codziennie ogl głupie obrazki z wymowa człowiek zaczyn się uczyć .Zdne wkuwnie n siłę lowek to bez senu ogl w kółko obrazki i mózg sam zapamiętuje! Ltwiej już nie będzie.Pozatym patrzcie na standrd życia w kanadzie tam za 36tys$ masz nowego mercedesa cla a u nas za 36tys zl. Co masz, fiata pande? Pfff .To przenosi się na zarobki,tańsze jedzenie (tam za 2-4$ w jakiś happy hour w macu najesz się dobrze jedzenia w pyte a u nas za 4 zl w macu? 1,5chamburgera? .Urlop to wyjeżdzasz do Californi gdzie zaprgniesz a w pl urlop jest to remont się robi, sama wiesz zresztą :p Ludzie nie gonią ludzie ZYJĄ. Polecam to -> http://m.youtube.com/#/watch?v=mwOW_cS1K5E

Gość gość
Mozesz polecic jakis program?

Hej Autorko to znowu ja :) . Sam planuje wyjazd za granicę.Kup tablet z biedronki za150-300zl i na nim możesz się uczyć anglika. na 2 osoby jeden tablet na zmianę do nauki to już mniejszy wydatek.Ją uczę sie z tej drmowej aplikcji i wierz mi chcąc niechcac codziennie ogl głupie obrazki z wymowa człowiek zaczyn się uczyć .Zdne wkuwnie n siłę lowek to bez senu ogl w kółko obrazki i mózg sam zapamiętuje! Ltwiej już nie będzie.Pozatym patrzcie na standrd życia w kanadzie tam za 36tys$ masz nowego mercedesa cla a u nas za 36tys zl. Co masz, fiata pande? Pfff .To przenosi się na zarobki,tańsze jedzenie (tam za 2-4$ w jakiś happy hour w macu najesz się dobrze jedzenia w pyte a u nas za 4 zl w macu? 1,5chamburgera? .Urlop to wyjeżdzasz do Californi gdzie zaprgniesz a w pl urlop jest to remont się robi, sama wiesz zresztą :p Ludzie nie gonią ludzie ZYJĄ. Polecam to -> http://m.youtube.com/#/watch?v=mwOW_cS1K5E

Gość gość
a tak czasami tak mozna to robic czemu nie :) www.youtube.com/watch?v=dwA2eq3m_c0