Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsze słowo "mama"

Polecane posty

Gość gość

hej, w jakim wieku wasze dziecko zaczęło mówić "mama", ale chodzi mi o takie świadome wypowiadanie tego słowa. Mój jak miał 9-10 m-cy to zaczął mówić tak ma-ma-ma itp. Teraz prawie rok i tak jakby przestał i nawet tego swojego ma-ma-ma nie mówi :(

Gość gość
Spoko, niebawem do tego wróci. Mój też na 9m-cy mówił, później modyfikował na kilka "języków", by w końcu w ok. 15m-cu wymawiać jak trzeba:)

Gość aleOcoChodziZtąŚwiadomością
Miała 4miesiące jak wydawała z siebie (JUŻ NAWET NIE PAMIĘTAM CO TO BYŁO) ale wiem że miało to na celu przestraszać nas Trzymałam ją na rączkach w koło stała rodzina (babcia,dziadek ciocia itd.) a ona wydawała ten dziwęk i patrzyła na wszystkich kto się przestraszył jak ktoś krzyknął,,ojej' to ona się chichrała. Miała 5 miesięcy jak mówiła mama, tata i rozróżniała kto, to, ta mama a kto, to, ten tata. W grudniu na święta wkroczyła w ósmy miesiąc i już mówiła bacia i dziadzia. Potrafła już wiele słów Oć dzieci-to najczęściej mówiła ,,oć dzieci"-czyli zaprowadź mnie do dzieci

Gość gość
to w przyszłym roku pewnie na studia pójdzie, skoro to taki geniusz!

Gość gość
jak miał 8 miesięcy zaczął wołać mama i mam mam na jedzenie, zaraz kolejne słowa ale jest z tych z lekką mową, na 2 lata mówi zdaniami złożonymi.

Gość gość
Mój za dwa tyg skończy roczek, zaczał mówić mama, baba, lala, nyny jak miał 7 mc ale to nieświadomie, jak miał 10 to odróżniał osoby, kto jest kto. Teraz mówi ładnie mama, tata, baba, dziadzia, lala, nie nie, brrrruuummm :D am am jak jest głodny, hau hau, itp. Cwaniak wymusza płaczliwym głosem jak coś chce i ma ma od razu:D