Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boję się , że zle odżywiam swoje dziecko

Polecane posty

Gość gość

Moja córeczka ma skończone 14 miesięcy. Dość póżno zaczęła ząbkować. Pierwsze ząbki wyszły jej w 8 miesiącu. Następne dopiero po 12. Ząbkowanie przechodzi bez gorączek i biegunek. Jest tylko marudna i nocami przez sen płacze. Mój problem polega na tym że moja córka mimo że wazy ponad normę nie chce mi nic jeść. 13,6 kg Starałam jej się stopniowo wprowadzać posiłki według kalendarza żywieniowego. Początkowo jadła wszystko i chętnie. Po roku się zaczęło. Plucie jedzeniem. Nie chce mieska owoców iip. Jedyne co ładnie zję to zupkę ktorą sama przygotuję. Moja córka nie była karmiona słoiczkami. Od początku wszysko sama jej przygotowywałam. Teraz kiedy nie je ja załamuję ręce, nie wiem co zrobiłam nie tak. Czy to za sprawa ząbkowania moje dziecko nie chce jeśc? Co mam dalej robić podawać jej wciskać... Dodam że córka jest nadal na piersi może to też ma z tym związek. Nie wiem . Nie chciałabym aby moję dziecko miało mało witamin. Drogie mamusię jak to jest u was czy mam powody do zmartwień.?

Gość gość
to jak nie chce jesc to skad ta waga?

Gość gość
w nocy cycoli i wciagu dnia tez ze trzy razy. a może jest chora. Pediatra nie widzi problemu i twierdzi że ona tak ma.

Gość gość
skoro tyle razy je mleko, nie dziw sie ze nie chce innych rzeczy

Gość gość
a po co jej wciskasz jedzenie???? ile razy dziennie je pierś? w nocy też? ile tej zupy?

Gość gość
a dajesz jej słodycze, chrupki, kolorowe serki itp?

Gość gość
no tak sie po prostu zdarza czasami :) www.youtube.com/watch?v=dwA2eq3m_c0

Gość gość
jak trzy razy dziennie je pierś to jakby trzy posiłki! w nocy też..... nie dziwne że ma nadwagę. takie duże dziekco nie powinno już jeść w nocy. może skończ już z tym karmieniem piersią, bedziesz miałą pełny obraz.

Gość gość
fakt troche duzo wazy. ale to nie oznacza ze babka musi przestac kp (i nie jestem fanatyczka, corki karmiłam nawet nie miesiac) tylko ograniczyc to podawania a przynajmniej w nocy! to niezdrowo jesc 3posilki w nocy, pomysl tez o jej zebach, dziecko tez nie jest glupie - jak z jakiegos powodu mu nie pasuje normalne jedzenia (zeby, wybrzydza itd) to wie, ze w nocy nadrobi mlekiem

Gość Kaleczka
Zęby wychodzą każdemu dziecku inaczej, nie przejmuj się podręcznikami :). Tam są tylko statystyki :). - Nie zmuszaj córki do jedzenia - Jeżeli lubi Twoje zupki to rób je codziennie dodawaj tylko inne warzywa w różnych proporcjach - Zrezygnuj z nocnego karmienia. To nie tylko źle wpływa na jej brzuszek, ale też ząbki oraz tendencje do jedzenia w nocy gdy będzie dorosła. - Karm małą piersią tylko rano i wieczorem. Tyle nabiału jest wystarczające w tym wieku - Nie pozwól podjadać między posiłkami - Trzymaj się stałych pór karmienia - karm 4 maks 5 razy dziennie - spróbuj na noc podać Twoją zupkę wymieszaną z kaszą np manna, lub kleikiem ryżowym bez dodatków np z Nestle. To zapewni jej sytość do rana i oszuka trochę smak - Możesz podawać jej zamrożonego ogórka - koi ból przy ząbkach

Gość gość
autorko mam dokładnie taką samą sytuację. Czasami pomaga danie do jedzenia czegoś całkiem innego niż dziecko zna. No ale generalnie to męczę się. Ciekawa jestem jak synek będzie jadł po całkowitym odstawieniu od piersi.

Gość gość
Po pierwsze odstaw dziecko od piersi: całkowicie!!! a jak bardzo chcesz jej dać swoje mleko, to odciągaj i raz, góra dwa razy w ciągu dnia (!) daj jej to mleko z kubka, nie z piersi. Dziecko powinno mieć w tym wieku ok 5 posiłków na dobę. A Twoja córka 5 razy pije mleko.. to jak ma chcieć inne posiłki?? A swoją drogą... strasznie dużo waży. Więc piersi nie dawaj jej w ogóle. Jak pisałam.. jak zależy Ci na Twoim mleku (chociaż nie wiem, po co karmić mlekiem swoim takie duże dziecko) odciągaj. W nocy nie dawaj NIC do jedzenia.. do picia jak już to tylko wodę. Wtedy zacznie jesć normalny obiad: ziemniaki/ryż/kasza z mięsem i jakimś warzywem.

Gość gość
jak macie dawać takie rady, to lepiej darujcie sobie :O stan wiedzy na temat karmienia O - mówię tu o tych radach żeby odstawić. Wiele mam posłuchało się tych rad i dzieci nie jedzą nic.

Gość gość
A probowalas jej dawac to co wy jecie? To jest duze dziecko. Moze ma ochote na inne smaki? Ja zalamywalam rece,ze moj syn nie chce obiadow. A dalam mu pieczona piers z kurczaka w miodzie i ketchupie i raptem moj syn wiedzial do czwglo sluza zeby i dziasla. A wczesniej mi wszystkim plul. Dalam ziemniaka ugotowanego,plul,a ziemniaka upieczonego z ziolami i zjadl. Znudzily mu sie warzywa gotowane to dalam surowke a on jadl jak szalony. Jak jesz sniadanie to daj jej to samo. Na drugie tez i na obiad. Kolacje takze z wami niech je. Od piersi nie odstawiaj jak pasuje ci to. To ze nie chce jesc to nie wina tego ze kp.,chociaz karmien jest duzo,ja mialam podobny problem na mm,syn mial etap ze nadrabial w nocy bo w dzien glodny,nie chcial jesc,potem najedzony po nocy znow w dzien strajkowal,takie bledne kolo. Zachec ja nowymi smakami w dzien,jak zje wiecej to w nocy moje mniej wypije twojego mleka. Pamietaj,ze dziecko najedzone za dnia nie bedzie glodne noca.

Gość gość
Ale ona pije za dużo tego mleka. Chcesz karmić piersia to karm, ale ogranicz do dwóch razy dziennie, bo jesli mleko zastępuje posiłki, to wówczas karmienie piersia nie jest już żadnym dobrodziejstwem. Wręcz przeciwnie. A w nocy powinna spać, a nie jeść. Żoładek musi odpocząć. No i szkoda zębów przecież.

Gość gość
niby jak mleko ma szkodzić na zęby, wiesz gdzie jest sutek w jamie ustnej? Na podniebieniu miękkim i tryska prosto do przełyku. Druga rzecz mleko matki jest lekkostrawne i nie jest żadnym obciążeniem dla żołądka dziecka, a kwasy tłuszczowe odżywiają mózg, kiedy jest ich najwięcej? W nocy.

Gość gość
Taaaaaa jasne. Nie plec głupot łaskawie. Co z tego, ze jest lekkostrawne. Żołądek musi pracować w tym czasie, bo musi strawić KAŻDY pokarm, który został przyjęty, poza tym KAŻDY płyn wypłenia żołądek, nawet woda i powoduje, że człowiek, tym bardziej dziecko ma uczucie sytości i NIE CHCE jeść innych rzeczy. Czy sądzisz, że dziecko poad roczne powinno pić mleko z piersi prawie tak samoczęsto co niemowlę? Oczywiście że szkodzi na zęby :/, bo częśc płynu zostaje w jamie ustnej. Odbiło wam już chyba fanatyczki kp i sądzicie, że mleko z piersi nie dość, ze ma nadprzyrodzone właściwości, to jeszce jest magiczne, bo nie powoduje próchnicy i może zastąpić inne posiłki, bo jest tak wartościowe, a oprócz tego nie wymaga trawienia, bo samoistnie sie wchłania. Noż to CUD. Niech sobie kobieta karmi piersią jeśli ma ochote i dziecko tego potrzebuje, ale karmienie na żądanie w tym wieku jest przesadą, zwłaszcza, że sama ma watpliwości czy córka jest dobrze odżywiona. A zbyt wysoka wada z powietrza się bierze czy jak? Czy może jednak z tego cudownego lekkostrawnego, samowchłaniającego się, odżywiajacego mózg w nocy specyfiku?

Gość gość
Też uważam że za dużo mleka dostaje.. Moja córka ma 18 miesięcy, i waży 10 kg.. Też różnie bywa z jedzeniem , ale z reguły jej dzienne menu wygląda tak: Rano po przebudzeniu koło 8 200ml mm, drugie śniadanie 11-12- jajecznica,lub jajko na miękko, jakaś kanapka czy parówka - zawsze jemy razem którąś z tych rzeczy. 14 - zupa, gotuję dla wszystkich, więc je to co my. Koło 17 drugie danie - ziemniaki, lub ryż do tego jakieś mięsko i surówka..No i przed spaniem koło 20 znów mm.. Staram się trzymać tego, by jadła regularnie 5 posiłków, ale dziecko to człowiek, i ma prawo nie mieć ochoty na jedzenie.. Ja jak córka nie chce jeść, to proponuję jej jakiś zamiennik - jak nie chce to nie wmuszam.Ogranicz to kp i będzie ok :)

Gość gość
Dziękuję kobietki, przeczytałam wszystkie wpisy. Moja córcia posiłki ma o stałej porze. Staram się podawać jej posiłki urozmaicone.Słodycze także je sporadycznie. Biszkopciki ciasteczka to od wielkiego dzwonu. Też tak myślałam że tego mleka mojego to ma za dużo, tylko sądziłam że nie najada się nim tak jak kiedyś. Muszę ją odstawić ale to takie trudne. Już kiedyś próbowałam ale nic z tego nie wyszło. Najgorsze chyba w tym wszystkim jest to że odciążyłam swojego męża obowiązkami związanymi z dzieckiem i teraz mała jest do mnie tak przyzwyczajona że tylko ja i ja do wszystkiego. Może gdyby mój mąz ją usypiał karmił kaszką czy innymi posiłkami było by inaczej. A tak dawałam jej pierś bo było mi wygodnie. Teraz mam co mam... Postaram się córeczce dawać pierś może raz dziennie. Jest coraz cieplej zapewnie jej może rozrywki na dworze na jedzonko bedzemy wpadać a potem znowu gdzieć na dworek. Może troche zapomni o tym cycu. A i ruchu też bedzie miała.I

Gość gość
nie przesadzaj w drugą stronę spokojnie 3 razy możesz ją karmić.

Gość gość
Moja córka też ma 14 msc waży 10.5 kg A menu wygląda tak: Okolo 8.00 płatki owsiane na mleku sojowym ( musimy ograniczać nabiał bo ma lekką skazę) lub kanapki, parówki, jajko itp 10.00 jakiś owoc pokrojony na cząstki Od 11 do 14 drzemka Okolo 14.30 obiad ( jada wszystko to co my) 16.30 podwieczorek np.owoc, jogurt 18.30 kolacja, kąpiel ( kasza manna, kanapki różnie Max 19.30 sen :)

Gość Jatoki
Moja mala zjada mleko okolo 5 razy dziennie! Czasem nawet wiecej! A mimo to je normalnie, mleko traktuj***ardziej jak picie. Ma 19 miesiecy. Dzis jadla np: mleko z piersi SNIADANIE 200 ml kaszy jaglanej na gesto z tartym bananem i jagodami goji II SNIADANIE jogurt naturalny z lyzeczka miodu. mleko z piersi (drzemka) OBIAD zupa szpinakowa- ok 200 ml na gesto SPACER - po powrocie mleko z piersi II DANIE cielecina, ziemniaki, surowka PODWIECZOREK jablko, mleko z piersi KOLACJA 2 jajka na miekko, troche warzyw na parze i razowca, mleko z piersi W nocy pewnie obudzi sie 2-3 razy na mleko.

Gość Kaleczka
Nie rób małej wielkiego bum na raz i nie odstawiaj jej tak g***townie. Żle to obie zniesiecie. Nie można traktować mleka jak picia. Organizm tylko wodę i bardzo lekko zaparzone herbatki ziołowe traktuje jako napój. Pozostałe produkty są przez niego traktowane jak jedzenie i po prostu je trawi. Podając mleko czy soki między posiłkami powodujemy, że dziecko cały dzień trawi. :)

Gość gość
Jatoki, Twoje dziecko strasznie duzo je... kiedy jej żołądek odpoczywa?? utuczysz ja niedługo :/

Gość gość
Strasznie dużo jedzą niektóre dzieci! Mój prawie roczniak pije 2 razy dziennie mleko zagęszczane kleikiem, 1 x dziennie owoce, 1 x dziennie kaszkę i 1 x jednodaniowy obiad (warzywa z mięsem lub rybą zamiennie z zupką-kremem) i chucherkiem ani niejadkiem nie jest (10 kg).

Gość gość
Nie przejmuj się, ograniczeń jej nocne karmienie,mój syn w tym wieku miał podobnie wieczorem,po obiedzie nie chciał jeść,kolację dziubnał a w nocy wołał mleko i dawałem,bo u niego waga wtorkową więc pojechałam jak się dawało

Gość gość
a moja prawie 4 lata i wazy 13 kg ... hmmm.... ale jest strasznym niejadkiem :(

Gość gość
Jatoki dobrze karmi swoje dziecię wy chyba myslice ze porcje sa przeogromne a to tylko wam sie zdaje. Mała autorki wyciagnie sie szybko napewno. Ja karmiłam swoją córke 2,5 roku piersią i w nocy bardzo często dzis ma 15 lat i ani jedne dziurki w zębie i jest szczuplutka. :)