Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy wprowadziłyście gluten do diety dziecka

Polecane posty

Gość gość

córka ma 7 miesięcy i jeszcze nie wprowadziłam glutenu. Czytałam że jeżeli nie podało się go w 5-6 miesiącu to należy poczekac do 10. ale dlaczego właściwie to nie wiem...więc podac czy nie podac? i podać najpierw odrobinę pokarmu z np. kaszką gliutenową czy od razu moge dac te np. 90 g obiadku i pół łyżeczki kszki? ehhh

Gość gość
No to gratuluję... najlepiej nic dziecku nie dawaj to na bank alergii nie będzie miało :o My gluten zgodnie z zaleceniem lekarza zaczęliśmy wprowadzać Zanim córka skończyła 5 m-cy

Gość gość
Ja podałam dziecku w jak miał 5.5 miesiąca dodaje po łyżeczce mlecznej kaszy manny z nestle do obiadku 130g. Przkro mi ale niewiem co w takiej sytuacji musisz zrobić. Najlepiej zapytaj pediatry.

Gość gość
dziekuje za gratulacje...przeciez nie jestem od razu wyrodną matką. Po prostu jak podawałam córce wcześniej jakąkolwiek kaszke nawet bezglutenową to strasznie płakała bolał ja brzuszek. Nie płakała tylko po jednej bezglutenowej kukurydzianej przygotowywanej na wodzie. Je normalnie warzywa, owoce, mięso, ryby....tylko zadnych kaszek i kleików. Dodam że jest na mm, a na mm wiem że sie później wprowadza

Gość gość
"My gluten zgodnie z zaleceniem lekarza zaczęliśmy wprowadzać Zanim córka skończyła 5 m-cy" moje dziecko jet na mm i pediatra powiedziała, że w 4 miesiacu moge zacząc wprowadzać pojedyńcze owoce, warzywa i kaszki koniecznie BEZglutenowe

Gość Kaleczka
Nie przejmuj się durnymi uwagami. Z reguły tacy ludzie nic nie wiedzą o żywieniu tylko tyle co przeczytają w sponsorowanych ulotkach. Ja nie chciałam podawać w ogóle do 10 mc glutenu jednak ktoś mnie namówił i dałam łyżeczkę do kaszki. Odbiło się to tym, że dostał wysypki i zawsze dostawał po najmniejszej nawet porcji. Więc przestałam. W 10 mc podałam mu od razu dużą porcję i oto alergika nie mam. A teraz moje dziecko nie wyobraża sobie posiłku bez np kromki chleba. Na Twoim miejscu poczekała bym do 10 mc i w tedy załecza był mu podawać.

Gość gość
up

Gość gość
ja nawet nie pamietam kiedy...nie przejmowałam sie zaleceniami

Gość gość
po 6msc, jest na mm

Gość gość
po co wogole go wprowadzać jest niezdrowy i nie potrzebny w diecie.ja kupuje i patrze czy nie ma tego badziewia w skladzie

Gość gość
Gluten badziewie? Ktos niedouczony cos gdzies uslyszal i mu sie wydaje ze taki madry,masakra:o Autorko jezeli nie wprowadzalas glutenu wg.zalecen to w 10 miesiacu wprowadzasz go jak kazda inna nowosc. Co raz wieksza ilosc i obserwujesz reakcje.

Gość gość
dzieki

Dawałabym na Twoim miejscu kawałek bułeczki czy pokruszone ciasteczko do deseru czy z owocem. Możesz dodawać do pokarmów stałych mannę, wychodzi najtaniej:) Sama podawałam gluten po skończonym 4m-cu w formie kaszy manny dodawanej do marchewki bądź jabłka. Zalecenia są inne dla dzieci karmionych naturalnie i sztucznie. Sama karmiłam wówczas piersią.

Gość MarysiaBB
Teraz bardzo dużą uwagę przykłada się do wprowadzania glutenu do diety dziecka. Może dlatego że nietolerancja na gluten jest coraz częściej spotykana. Jak chcesz wprowadzić gluten do diety dziecka to warto robić to stopniowo. Przydatne w tym przypadku będą artykuły. Mi udało się znaleźć coś takiego http://www.mojealergie.pl/czy-dieta-niemowlaka-moze-zawierac-gluten/ . Fajnie opisali tam formy i sposoby dawkowania glutenu. Może Ci się to przyda.

Gość BeatkaB
To kiedy wprowadzisz gluten do diety dziecka zależne jest też od tego czy karmisz je piersią czy mlekiem modyfikowanym. Na pewno więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj http://www.mojealergie.pl/gluten-w-diecie-niemowlaka/ . Rób to też bardzo stopniowo. Może skup się na artykułach na ten temat by pozyskać więcej informacji.

Gość gość
ja kp moje dziecko a kaszki zaczelam wprowadzac ok7m najpierw bezglutenowa, potem glutenowa a najczesciej gotuje manne. ja tam nie slyszlam o zadnych tabelkach itd, mieszkam w uk i tu takich cyrkow nie ma, dzieci sa zdrowe.