Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozwarstwiający się krem w cieście

Polecane posty

Gość gość

witam,mam pytanie może ktoś sie zna dobrze na pieczeniu i mi pomoże,zrobiłam ciasto tak zwane "Pijak" krem do tego ciasta w przepisie był budyniowy,połączyłam wystudzony budyń z dobrze utartym masłem,masa była na moje oko wporządku zwarta i dobrze się nakładała,włożyłam ciasto do lodówki i jak przed chwilą zajrzałam to krem zrobił się jakiś płynniejszy a w smaku są wyczuwalne malutkie drobinki masła,kurczę syn ma jutro urodziny no i się zdenerwowałam szkoda by było całej blachy ciasta wyrzucić,jest jeszcze możliwe żeby to się jakoś ścieło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ustaw miskę z kremem nad garnkiem z gotującą się wodą i intensywnie miksuj, dopóki całość się nie zrobi jednolita. Potem wstaw do zimnej wody (najlepiej takiej z kostkami lodu) i miksuj do schłodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
po prostu zważył się , składniki powinne być temp.pokojowej , do jutra całkiem się rozwarstwi nie pomoże nic tylko upiec od nowa ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ZwaRZył jak już. Jest różnica między zważeniem na wadze i zwarzeniem = rozwarstwieniem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może budyń nie był do końca wystudzony (jeszcze ciepławy zamiast całkiem zimnego), albo np masło z lodówki a budyń w temp pokojowej- niestety jak już nałożyłaś masę na ciasto, to nie odratujesz, bo jak? Zeskrobiesz tę masę? Dwoją drogą nie wiem co mogłaś zrobić źle, mi się jeszcze nigdy masa budyniowa nie zwarzyła... Nie wiem co poradzić, chyba tylko nowe ciasto upiec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×