Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy warto kupić berneńskiego psa pasterskiego?

Polecane posty

Gość gość

co o nim sądzicie? czy to dobry wybór dla rodziny z małym dzieckiem? ktoś z was ma berneńczyka?

Gość gość
To c*****y pomysl.

Gość gość
dlaczego?

To NAJLEPSZY wybór dla rodziny z małym dzieckiem, o ile jesteście w stanie zapewnić berneńczykowi odpowiednie warunki. Berneńskie psy pasterskie są duże, ale bardzo łagodne. Akceptują dzieci i są bardzo troskliwe wobec nich. To jest pies, który będzie asekurował dziecko podczas nauki chodzenia, będzie cierpliwy na dziecięce pieszczoty. Znając dziecko od małego, pies poczuje się odpowiedzialny,żeby dbać o jego bezpieczeństwo.

Gość gość
boję sę, że nie będę w stanie go okiełznać. nie miałam jeszcze psa.

Gość gość
nie polecam jak na pierwszego pieska, jak już pisałam, zbyt żywy, kochany jest ale duzo tzreba włoożyc pracy, lepiej jakas spokojniejsza rasa

Gość gość
usuń spację przed przecinkiem, bo ci inaczej nie wejdzie.

Ta rasa nie jest aż tak trudna w tresurze. Są takie rasy,których przedstawiciele mają potrzebę dominacji, nie chcą słuchać komend,chcą pozostać niezależne i rządzić w domu. Tresura berneńczyka jest moim zdaniem łatwa, tym bardziej jeśli zaczniecie pracę nad pieskiem od szczeniaka. Warto przez zakupem poczytać jakieś książki na ten temat, wiele jest poradników tresury psa.

Gość gość
na tej stronie jest napisane: "Pielęgnacja berneńczyka do najprostszych nie należy, niemniej przy odrobinie wprawy nie poświęcimy dużo czasu na zabiegi. Posiadacze szczeniąt powinni nabyć szczotkę z krótkim, twardym włosem z naturalnej szczeciny, grzebień z ząbkami o szerokich odstępach oraz nożyczki. Aby grzebień nie ranił skóry psa, warto wybrać wersję z zakończeniami w postaci małych kuleczek. Nożyczki powinny mieć zaokrąglone ostrze (po jednej stronie), aby nie skaleczyć psa, kiedy się poruszy. Pies po osiągnięciu czwartego miesiąca życie „otrzymuje” już stałą szatę, która wymaga regularnej pielęgnacji i czesania. Bardzo ważne jest, abyśmy rozpoczęli wszelkie zabiegi pielęgnacyjne stosunkowo wcześnie – dzięki temu pies nie będzie stawiał oporów, a i włos nigdy nie ulegnie skołtunieniu." Czy to prawda?

Gość gość
ja korzystałam z salonu fryzjerskiego, ale naprawdę nie polecam pieska ludziom, którzy są zapracowani i nie maja czasu...

Gość gość aootorka
Dodam jeszcze, że mieszkam w bloku i mam zamiar srać tym psem gdzie popadnie :classic_cool:

Gość gość
mam trochę czasu, więc to nie problem. a jaka dieta by najlepiej pasowała? ile się średnio wydaje na utrzymanie miesięczne?

Gość gość
nie nadaje się do bloku

Gość gość
podszywowi się akurat udało, mieszkam w bloku, ale mieszkanie jest dość duże.

Gość gość
dokladnie nie pamietam, ale okolo 300 zlotych musialo wystarczyc, oczywiscie bez kosztów szkolenia, weterynarza i fryzjera. Tylko jedzonko i smakołyki.

Gość gość
jak będziesz sam gotować, to taniej wyjdzie, ja niestety kupowałam jedzonko gotowe i trochę lepsze, bo nie wypadalo rasowemu psu dac byle co, o tym drugim piesku to nic nie wiem

Gość gość
To nie jest pies do bloku , żaden pies nie powinien mieszkać w bloku . U nas landlord nie akceptuje psów w mieszkaniach , mało tego w 1 bedrooms tylko couples bez dzieci. Durne polaczki ,

Gość gość
tak, ale od znajomych słyszałam, że rasowym psom lepiej dawać suchą karmę specjalistyczną, bo domowe jedzenie jest zbyt kaloryczne i może doprowadzić do nadwagi. Nie chcę na samego psa wydawać nie wiadomo ile kasy. Chciałabym, żeby pies lubił dzieci. Przepraszam, że tak spamuję tymi linkami, ale nie wiem, którego wybrać, a liczę, że ludzie tu są mądrzejsi ode mnie :)

Gość gość
tylko rzeczywiscie ten pajac ma rację, ze te pieski nie nadaja sie do bloku, chyba nie chcesz meczyc zwierzat

Gość gość
ale ludzie mają psy i mieszkają w blokach. Yorki mi się akurat nie podobają

Gość gość
madrzejsi nie madrzejsi, to nie wiadomo, może porozmawiaj z hodowcą ..

Gość gość
hodowca wiadomo, ze będzie mówił jaki to pies jest wspanały. chciałabym porozmawiać z ludźmi, którzy mają psy na co dzień.

Gość gość
yorki jak najbardziej do bloku, ale jest masa innych piesków

Gość gość
Niestety, u mnie całe trawniki w kleksach. Straż miejska nie wystawia mandatów, a ludzie nie czują potrzeby sprzątania. to mnie głównie zniechęca do psów, ale to przecież nie ich wina tylko bezrozumnych właścicieli.

Gość gość
u mnie może nie aż tak, ale rzeczywiście właściciele mają w******* na wszystko. psy srają gdzie popadnie dosłownie, a dzieci nie mogą się spokojnie bawić na dworze na trawie...

Gość gość
miałam kiedyś Pinczerka małpiego i to bardzo dobry wybór dla rodzin z dziemi. jest spokojny, nielekliwy i opiekunczy wobec najmlodszych.

Gość gość
moja kolezanka kiedys miała, ale był jakis dziwny. latał i wszystko rozrzucał.