Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rodzic wdowiec a święta

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Piszę z chyba typowym w dzisiejszych czasach problemem ;) Mieszkamy z mężem z dala od naszych rodziców. Domy rodzinne dzieli jakieś 900km, my mieszkamy jakoś mniej więcej w równej odległości. Mamy niewielkie mieszkanie (odkładamy na budowę domu) więc zorganizowanie świąt u nas nie wchodzi w grę. Rzecz w tym, że nie wyobrażam sobie nie spędzić już nigdy świąt z moimi rodzicami ale mąż nie wyobraża sobie zostawienia mamy samej. Ja oczywiście to rozumiem ale mama NIE BYŁABYM SAMA tylko z siostrą męża (panną, mieszkającą z mamą - 33latką). Ja rozumiem, że u mnie w domu rodzinnym jest więcej osób - rodzice, siostra z mężem (szwagier nie ma już rodziców)... Ale to nie oznacza, że w ogóle nie zauważają mojego braku a ja nie tęsknię też do MOICH tradycji. Zaproszenie teściowej ze szwagierką do moich rodziców nie wchodzi w grę bo to za daleko, szwagierka pracuje w systemie zmianowym i nie ma jak wziąć tyle wolnego.

Gość gość
napisałam typowym bo początkowo napisałam "rodzic-rozwodnik"... W sumie nie wiem jak nazywać teściową bo się zdążyła rozwieść zanim jej ex-mąż zmarł.

Gość gość
No to po pierwsze - nie jest to sytuacja, że rana jest świeża i wtedy należałoby okazać dodatkowe wsparcie. Po pierwsze mąż były, więc i strata dla niej żadna. Poza tym do samotności zdążyła się przyzwyczaić. Wiadomo, że jak odległość duża, to trudno pogodzić odrębne chęci. I trzeba chyba ustalić co i jak. Do jednych na Wielkanoc, do drugich na Boże Narodzenie. Ustalić raz i tego się trzymać, bo inaczej 2x w roku będzie przepychanka.

Gość gość
Sytuacja wygląda tak. Mieszkaliśmy razem przed ślubem, wiele lat byliśmy razem. Wtedy święta spędzaliśmy osobno. W te wakacje wzięliśmy ślub... No i oczywiste było, że pierwsze święta u teściowej, teraz wielkanoc i mąż znów twierdzi, że jedziemy do teściowej bo on mamy SAMEJ nie zostawi. Próbuję rozmawiać jak to będzie za rok to mówi, że wtedy będziemy się zastanawiać ;/ A ja wiem, że on nie ma zamiaru odpuścić. Nie jest maminsynkiem, nie dzwoni w kółko, nie jeździ...

Gość gość
No tak... były mąż teściowej (ojciec męża) zmarł jakieś 15 lat temu, mąż nie mieszka w domu od 7 lat. Ale mąż twierdzi, że mama w święta byłaby zbyt samotna gdyby była tylko z córką... I, że ja tego nie rozumiem bo u mnie w domu jest dużo osób... No ale to nie znaczy, że nie mogę spędzić nigdy świąt z rodzicami ;/

Gość gość
a kompromis jedne święta z teściową,drugie z twoimi rodzicami nie wchodzi w rachubę?

Gość
maz nie ma prawa ci ograniczac konktktu z wlasna rodzina pewnie swoja rodzine tez odwiedzasz tylko na swieta? serio najsprawiedliwszy bedzie uklad albo boze narodzenie u jednych wielkanoc u drugich, albo zamiana rok 1 wielkanoc u tesciow, bn u rodzicow, rok 2 wielkanoc u rodzicow, bn u tesciow bo tak bedziesz takie jazdy miec co swieta, bo przeciez ona zawsze bedzie samotna, a skoro od 15 lat wdowa, to raczej marne szanse zeby sobie koogs znalazla

Gość gość
No właśnie nie wchodzą w rachubę bo jak to tak mamusię SAMĄ (z córką, podkreślę) zostawić? Mąż chyba myśli, że jak się pobudujemy to wtedy będziemy robić wielkie święta u nas... no niby ok tylko dlaczego zawsze mamy jeździć do jego matki? Ale dzięki - przynajmniej wiem, że dobrze rozumuję :) Bo tak to trochę mi mąż wjeżdża na sumienie, że ja bym swojego rodzica SAMEGO nie zostawiła i ja ulegam. To dosyc świeża sprawa bo małżeństwem jesteśmy krótko ;) Ale przed wyjazdem na święta przeprowadzę z mężem poważną rozmowę, i jeśli nie określi się jasno, że następne święta spędzamy u moich rodziców to pojadę bez niego i na tę Wielkanoc ;) żeby nie było - w innych sytuacjach jesteśmy bardzo zgodni, zresztą mąż jest bardzo "za mną" i często mi ustępuje. No ale w tej sprawie się zaparł ale ja tez odpuścić nie chcę. Przecież nie mówię, że każde święta mamy spędzać u moich rodziców no ale tak co drugie - czyli normalnie ;))

Gość gość
Jakaś problemowa strasznie jesteś.

Gość gość
Dlaczego jestem problemowa? Możesz to jakoś uzasadnić? Chcę kompromisu - czyli ustalenia jakiegoś harmonogramu. Wybacz, że nie wyrzekłam się swojej rodziny po wejściu w związek małżeński... Gdzie tu jest problemowość? Bo nie kładę uszu po sobie i nie zgadzam się na coś co mi BARDZO nie pasuje?

Gość
szczerze? nie wiem czy juz w te swieta, ale jakby sie w boze narodzenie sprawa powtorzyla to bym powiedziala mezowi- nie spedzalam swiat z moja rodzina od 1,5 roku, 2 razy bylismy u twojej mamy, teraz ja jeade do moich rodzicow, a ty rob co chcesz

Gość gość
Nie no mi chodzi o to, żeby przed tymi świętami się okreslił ;) Jeśli się zgodzi na to, że następne święta u mnie to wtedy jadę bez problemu z nim ;) Jeśli będzie się migał, mówił "zobaczymy co będzie za pół roku" to jadę do siebie a on niech się zastanowi ;)

Gość gość
No nie dziwię Ci się, też by mnie szlag trafiał. Masz prawo spędzić święta z rodzicami i mężem.

Gość gość
do gory!

Gość gość
Skoro poprzednie święta obowiązkowo były z teściową, to postawiłabym veto i w ogóle nie dyskutowała z mężem. Jadę tym razem do swoich i tyle. Jak teraz ustąpisz, to za kolejnym razem znowu będzie to samo, możesz się założyć o wszystko, że będzie taka sama dyskusja, i tak w końcu jak potulna owieczka pojedziesz za mężem. Potwornym błędem często popełnianym na początku jest uleganie "dla dobra" wszystkich dookoła. Uczysz męża w ten sposób, ze twoje potrzeby są nieistotne, utwierdzasz w przekonaniu, że to ty będziesz się dostosowywać. Takie postępowanie "dla świętego spokoju" bardzo, ale to bardzo się potem mści.

Gość gość
W sumie mądrze powiedziane. Ja uległam bo uznałam, że po prostu możemy zacząć od świąt u jego mamy i myślałam, że LOGICZNE jest to, że następne będą u moich rodziców...

Gość gość
Ale nie mam zamiaru jak potulna owieczka jechać nigdzie za mężem! ;] Nie jestem jakąś cierpiętnicą żeby robić coś wbrew sobie. Tylko upewniam się, że to nie jest mój egoizm, czy przypadkiem mąż nie ma trochę racji :) Nigdy nie miałam takiej sytuacji (u mnie święta są duże i rodzinne). Tylko... moja babcia młodo owdowiała a miała tylko moją mamę (córkę swoją). A święta spędzaliśmy na zmianę u babć, po prostu jak wypadały święta u tej drugiej strony, to babcia-wdowa jechała do swojej siostry (tam też były zawsze duże rodzinne święta). A moja teściowa też ma rodzeństwo i to w sumie w tym samym mieście.