Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawie bez pazokcia

Jak ratować znikający paznokieć?

Polecane posty

Gość prawie bez pazokcia

Coś dziwnego dzieje się z jednym z moich paznokci. Od kilku tygodni obserwowałam, że chyba się rozdwaja. Postanowiłam trochę zapuścić, aby w razie urazu mechanicznego rozwarstwienie nie pogłębiło się w stronę obłączka (półksiężyca u podstawy paznokcia). Przestałam malować i zamiast tego zaczęłam smarować olejkiem rycynowym. Jednak bardzo szybko wierzchnia część fragmentarycznie nadłamała się i odpadła, bez powodu. Przycięłam więc z powrotem na krótko i dalej tym olejkiem. Ale warstwa zaczęła już tak odchodzić, że w tej chwili wygląda jak poobgryzany paznokieć na paznokciu (btw., nigdy nie obgryzałam), w tej chwili ubytek od strony tzw. wolnego brzegu ma w centralnym punkcie tak z 1,5mm, a po bokach sięga aż do połowy płytki. Dla zabezpieczenia po posmarowaniu olejkiem i odczekaniu aż się wchłonie znów maluję (jak zawsze tylko bezbarwnym lakierem). Zamówiłam polecany na forach i blogach utwardzacz do paznokci, lecz nie wiem, czy powinnam go nakładać w obecnym stanie. Może wskazane jest udać się do lekarza, tylko do jakiego?... Dodam, że mam 40 lat, od kiedy pamiętam prace domowe wykonuję w rękawicach, po każdym kontakcie z wodą kremuję dłonie łącznie z paznokciami. Nigdy wcześniej nie miałam takiego problemu, a aktualnie dotyczy on tylko palca wskazującego u wiodącej ręki, choć nie mam w zwyczaju używać go do podważania wieczek ani tp. Jeśli ktoś mógłby podzielić się radami, będę wdzięczna.

Gość prawie bez pazokcia
Jesli paznokiec zmienia kolor na zolty lub brazowy, to moze to byc onycholiza - polecam wiki i wyszukiwarke obrazow.

Gość prawie bez pazokcia
Dziękuję za informację, na szczęście nie zmienia, więc to nie to. PROSIŁABYM O NIE PISANIE POD TYM SAMYM PSEUDONIMEM, bo to wygląda jakbym sama sobie odpowiadała, Z góry dziękuję.

Gość sorki
Skopiowalam Twoj pseudonim jako adresatke mojego komentarza, ale juz zmienilam. Przestrzegam przed stosowaniem jakichkolwiek "specjalistycznych" specyfikow przed konsultacja z lekarzem. Czytalam historie dziewczyny, ktora nabawila sie onycholizy wskutek stosowania slynnej odzywki 8w1, nie pamietam gdzie, ale na pewno latwo znajdziesz w Internecie. Pozdrowki!

Gość prawie bez pazokcia
Dziękuję bardzo, na pewno przeczytam. Chyba wiem o jaki preparat chodzi, ja zamówiłam coś innego, ale zastosuję się do rady (lepiej dmuchać na zimne). Pozdrawiam również :)