Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jak się komuś płaci za np układanie kostki brukowej

Polecane posty

Gość gość

to czy jest to legalne, czy też patrząc na to formalnie, należałoby sporządzić jakąś umowę? Załóżmy że wzięliśmy jakiegoś menela co by nam kostkę ułożył, potrzebna jest umowa czy nie?

Gość gość
Albo jak się płaci jakieś studentce za sprzątanie domu, formalnie potrzebna jest umowa czy nie?

Gość Idea siegnela Brook
dobre pytanie chcesz puzzle? rozdaja w radiu z, calkowicie w promocji

Gość gość
Tak, formalnie powinno się sporządzić umowę-zlecenie, odprowadzić podatek. Inaczej jest to nielegalne - praca na czarno.

Gość gość
I w przypadku zgłoszenia, kto miałby być ukarany? Ja, pijaczek układający kostkę czy studentka?

Gość blondyna3333
A kto by wziął ekipę do brukowania bez umowy? A gdzie gwarancja?

Gość gość
No i jak ta studentka w sposób regularny u nas pracuje, to za każdy dzień trzeba sporządzić umowę czy da się to jakoś tak na czas nieokreślony sporządzić?

Gość gość
Najbardziej obrywa się zleceniodawcy :) Zarówno pijaczek jak i studentka mogą się wykręcić, że mają ciężką sytuację finansową dlatego na to się godzili, że liczyli, że dostaną umowę a potem bali się poruszać temat itp. Nie wiem dokładnie jak jest z umową na regularne sprzątanie ;)

Gość gość
Jak sprawa wyjdzie na jaw, to kłopoty będzie miał zleceniodawca, czyli wy. Chociaż raczej rzadko wychodzi, musieliby sąsiedzi podkablować. Inna sprawa to to, że jak zatrudnicie menelika i menelik wam robotę sknoci, co jest wyjątkowo prawdopodobne, to nie będziecie mieli do kogo złożyc reklamacji. Duże ryzyko finansowe. Jest mnóstwo firm, np www.kostka-ditrich.pl gdzie można kupić kostkę od razu z układaniem. Wtedy taniej wychodzi, a nie trzeba ryzykowac ani nic robic na nielegalu.

Gość gość
Ułożenie nawierzchni to nie kostka na wierzchu. Kostki brukowej nie dałbym ułożyć przygodnej osobie bo przede wszystkim nie ma sprzętu do utwardzania podłoża. Ani własnymi rękami nie wykopie dziury i nie zapełni warstwami kamienia o różnej frakcji. Każdy o tym pisze http://www.buszrem.pl/content/83/Kostka_brukowa.html

Gość gość
Na stronie https://www.producencibetonu.pl/ jest sporo firm, które zajmują się brukarstwem. Można znaleźć odpowiedniego fachowca z okolicy, który jest rzetelny.

Gość gość
ja kupowałam kostkę stąd www.gramar-kostka.pl/relizacje i od razu poprosilam zeby mi ja ulozyli :) wiec dla mnie jakby to jest normalne, ze doplacam za to

Gość gość
Ja też wolałam, żeby mi to ułożył ktoś, kto się na tym zna. Mam teraz pewność, że mi się nic nie zawali, że mam wszystko wyrównane. Jednak zaufać rzetelnej firmie jak http://www.kostka.info.pl/ to było dobre wyjście.

Gość gość
Dokłądnie tak. Nie wierzyłbym żadnym Wieśkom co uważaja że dobrze ułożą kostkę. Mi układal iwszytsko ludzie z Kost-betu i jest super równo. A jak ulozy to jakis cwania kto za rok mogą wyjsc nietajne historie z kostką.

Gość gość
ja np znam firme, ktora zajmuje sie ukladaniem kostki brukowej www.gramar-kostka.pl duzo partaczy na rynku jest i pewnie kostke by krzywo ulozyli :P

Gość mateusz 1990
Prawda jest taka, że jeżeli powierzy się układanie kostki brukowej osobie powiedźmy "niewtajemniczonej" to potem mogą być spore problemy. Po pierwsze o wymarzonym wzorze można zapomnieć. Po drugie linie nie będą się ze sobą zgadzały, a w najśmieszniejszym wypadku mogą nam kostkę do góry nogami położyć ( znam takie przypadki:)), że już nie wspomnę o osiadaniu źle przygotowanego podłoża. U mnie kostkę kładła ekipa ze specbruk i wszystko wygląda tak, jak zakładałem. Gwarancję też dostałem, panowie kładli w czasie godziny średnio 10 metrów kostki i to z tym najmniejszych, z mojej strony pełen podziw. Sam pewnie ze 3 miesiące musiałbym to robić. Oby wszystkim trafiali się tacy specjaliści jak http://specbruk.waw.pl/

Gdyby ktoś miał to sprawdzać, kłopoty ma tylko zleceniodawca :) ale to mało prawdopodobne bo nikt mi nie zabroni układać u kogoś kostki albo sprzątać :) ktoś musiałby udowodnić że komuś zapłaciłaś za wykonaną pracę a to trudne, bo dać trochę kasy możesz kazdemu bezkarnie :)

Gość gość
Moim zdaniem lepiej wynając do tego firme, która zajmie się położeniem kostki brukowej na poważnie. Nie takich ludzi z ulicy, którzy jak sam nie masz pewności moga narobić ci kłopotów i później trzeba będzie wszystko poprawiać. Zajrzyj sobie do fachowców z http://www.kostka-ditrich.pl/galeria.html podsyłam galerię, zebys zobaczył jak ich praca wygląda na co dzień

Gość gość
MI układali ludzie z firmy gdzie kupowałam kostke. Czyli z kost-betu. I to najlepsze rozwiązanie – dać wszystko jednej ekipie, wtedy się o nic nie martwisz.

Gość gość
z firmą Brukarstwo Zabierzów która mi układała kostkę podpisywałam umowę

Gość gość
u mnie kostkę brukową na posesji układała firma www.multiserwis.info. Oni zajęli się wszystkimi pracami prawidłowo, bez fuszerki. Prace trwały terminowo i jestem bardzo zadowolony z efektów. Mam teraz piękne chodniki i podjazd na posesję.

Gość gość
moim zdaniem podejmując się jakivhokolweik prac budowlanych zawsze warto mieć umowę, chociażby z uwagi na to, ze mogą ci coś źle zrobić , ty im zapąłcisz i odejdą w siną dal, a tak to masz jakąs podkładke. Jeśli chodzi o układanie kostki brukowej w warszawie lub okolicach to uczciwa u solidna jest ta firma http://www.kostka.info.pl/kontakt

Gość Paulina3556
Oczywiście, że potrzebna jest umowa, latem w moim ogrodzie pracowała firma Joyline i na samym początku ustaliśmy warunki współpracy. Mało kto chce pracować na czarno, plus jak ktoś wcześniej wspomniał - zero gwarancji, bo jak udowodnisz, że ta osoba zepsuła ci cały ogród skoro formalnie nigdy jej nie było u Ciebie? We Wrocławiu mogę szczerze polecić tę firmę, o której wcześniej wspominałam http://joyline-brukarstwo.pl/. Pozdrawiam!

Gość gość
Nie rozumiem jak można chcieć żeby kostkę brukową układał byle kto. Przecież do tego trzeba mieć wprawę. Sama przyglądałam się jak profesjonalna ekipa kładła u mnie na podjeździe i w ogrodzie i naprawdę trzeba to zrobić bardzo starannie. Jak coś to zresztą mogę ją polecić nazywa się Mabud www.phumabud.pl.

Gość gość
Umowa jest niezbędna. Inaczej może się okazać, że ktoś odstawi fuszerkę, zniszczy część materiału i zostajesz tylko z kosztami. Ewentualnie możesz samodzielnie się tym zająć. Jedyny problem, że niedoświadczony człowiek może narobić sporo szkody. Inna rzecz, że można się zaopatrzyć w takie maszyny: http://www.inter-import-export.pl/rollmops.html co ogromnie ułatwi pracę.

Gość MireczekJJ
Ja zdecydowałem się na wynajęcie firmy, miałem wprawdzie w planach ułożenie kostki samemu, ale niestety trzeba poświęcić na to sporo czasu. Jeżeli jesteście z okolic Bydgoszczy, warto wziąć pod uwagę http://jarbet.net/brukarstwo firma jest solidna, oferują kompleksowe usługi także dowóz i transport materiałów. Specjalizują się między innymi w układaniu kostki brukowej z betonu oraz z granitu.

Gość |gość
Chciałem podziękować wszystkim naganiaczom-reklamodawcą za wasze linki. Zapisałem je sobie i na przyszłość będę wiedział z których firm nie skorzystać. Nie wiem czy i kto was marketingu uczył ale tak właśnie osiągnęliście odwrotny efekt udając Wujka Dobrą radę a potem waląc kryptoreklamę i to nawet powtarzając te same oferty. Ogarnijcie się.