Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zapalenie jamy ustnej u dziecka

Polecane posty

Gość gość

witajcie, u mojej córki wczoraj stwierdzono zapalenie jamy ustnej, jestem tak zła ponieważ w poniedziałek byłam z nią u pediatry i ta stwierdziła wirusówkę (gorączka plus gardło) dała syrop i do widzenia, goraczka utrzymywała się nadal więc wczoraj znów poszłyśmy i okazuje się, że mała ma zapalenie jamy ustnej plus do tego antybiotyk na gardło. Mała strasznie cierpi nie chce pić ani jeść na widok jedzenia płacze(ma 2 lata) bo mogę jej podać, dodam że pije tylko wodę mineralną, nie chcę dopuścić do tego by wylądować w szpitalu :(

Gość gość
Podawaj bakterie takie w płynie biogaja sie nazywaja jakos tak , I niech mała płucze usta , jezeli potrafi wypluwać septosanem , szałwią lub dentospet ten ostatni jest na alkoholu ale sie go rozcieńcza lub amol pare kropli na szklanę i 3x dziennie witamina c w płynie to tez zabija bakterie i pomaga przy zapaleniu .Mozesz tez dać łyzeczkę sody na szklankę wody pomaga tez bardzo dobrze i płukać do wyboru do koloru

Gość gość
Jak ma antybiotyk to bakterie w płynie podawaj

Gość gość
mała ma 22 miesiące i nie potrafi płukać gardła, nawet z moją pomocą, ma antybiotyk na zapalenie, ale mi chodziło co mogę jej podawać do jedzenia co łagodnego żeby jej ie bolało

Gość gość
Tylko papki masz blenderek w domu ? jakieś wiesz rozklapciałe ziemniaki zupki ale nie za gorące .Może jej ulubioną zupkę ugotuj , zadnego miesa i twardych rzeczy nie dawaj

Gość gość
Owoce tylko starte , mozesz jej dawać wszystko oprócz chrupek ciastek itp

Gość gość
Próbuj podawać jej jogurty pitne i zmiksowane chłodne lub nawet całkiem zimne zupy. Ja wtedy dawalam synkowi słoiczki dla czteromiesięcznych dzieci (rozrzedzałam je z wodą ). Karmiłam go na siłę.Placz był straszny ale musiał coś jeść bo u nas to cholerstwo utrzymywało się prawie 2 tygodnie. Przed jedzeniem pryskalam mu wnętrze jamy ustnej tantum verde. Podawalam też (przynajmniej na noc) ibum forte. Wspolczuję ci strasznie. mój synek miał takie ataki bólu że 2 razy na SORze z nim wyladowaliśmy. Chwilami sztywniał i go dosłownie wyginało z bólu. Życzę wam szybkiego powrotu do zdrowia.

Gość gość
próbowałam dać jej jogurt, ziemniaczki poduszone z masełkiem zupke, ale nic nie chce cały czas płacze

Gość gość
Ja owoce odradzam.Mają kwasy i dodatkowo podrażniają jamę ustną.Piecze strasznie.No chyba ze zmiksowany banan.

Gość gość
No ale ona musi coś jeśc , musisz jej wciskać na siłę cokolwiek jeżeli bierze antybiotyk to juz po 3 dniach powinno byc dobrze .Najwazniejsze by duzo piła i cokolwiek jadła .Powodzenia

Gość gość
Moja, wowczas ok 2 letnia jadła tylko kisiel i to taki wpół płynny. Jogurty owocowe i same owoce odpadaja, bo podrazniaja dodatkowo.

Gość gość
Wiesz akurat moja córka miała zapalenie jamu ustnej i jadła pomarancze bo chciała i szybko jej pomogło to .Jak bedzie chciała córka jesc to jej nie broń jak nie to nie

Gość gość
Dodam ze córka kilka razy w roku ma zapalenie i jadła nawet ogórki kwaszone bo akurat czuła taka potrzebę

Gość gość
moja miała w podobnym wieku, przeszło dopiero po ok. 10-14 dniach (nystatyna), do tego dostawała vibovit (zeby była wit. B) i pędzlowanie aftinem oraz eneterol antygrzybicznie (bo u nas wirosowo-grzybiczne to było z aftami i opuchniętymi dziąsłami oraz gorączka i biegunką). bardzo cierpiała, jadła więc tylko to co chciała, było mi już wszystko jedno. Generalnie zimne (nawet z lodówki) i papki np. jogurty, danonki preferowała. Owoce i kwasy oraz ciepłe ją podrażniały. piła rumianek, zeby odkażać.