Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o umowe

Polecane posty

Gość gość

Jak to jest. Jeżeli dostanę umowę w pracy w przyszłym tygodniu to czy od razu będę ubezpieczona, czy dopiero z początkiem maja ? zastanawiam się bo zmieniam pracę i nie wiem czy brać córkę pod siebie czy mąż ma ją wpisać aby miała ubezpieczenie

Gość gość
A co to za umowa? Jaka data będzie na umowie, tzn. Od jakiego dnia zaczynasz pracę?

Gość gość
Ja już pracuje, ale wiadomo miałam czas na sprawdzenie tydzień czasu, a teraz dałam dane i czekam na umowę, ma być na początku przyszłego tygodnia. Nawet jak będzie data 7 kwietnia to jak to będzie się liczyć? Od 7 kwietnia czy od maja jak odciągną mi od wypłaty ubezpiecznie i podatki ? To praca po znajomości i dlatego mogłam sobie 'na czarno sprawdzic' pracę czy mi będzie odpowiadało :)

Gość gość
Od daty na umowie. Jak będzie na7 kwietnia to od 7 kwietnia.

Gość gość
ubezpieczenie obejmuje cię od dnia kiedy zaczynasz pracę. np. 7 kwietnia zaczynasz pracę, do 10 maja dostajesz wynagrodzenie netto za kwiecień (od 7 do 30), czyli z potrąceniem składek na zus i us. W maju zusy są płacone (taka jest zasada, że się płaci za miesiąc wstecz), ale ubezpieczenie masz od początku pracy, czyli od 7. kwietnia.

Gość gość
No dobrze, bo dokładnie chodzi mi o szczepienie. Mam po 10 kwietnia termin na szczepienie i nie wyskoczy w przychodni, że nie jest ubezpieczona córcia ?

Gość gość
Dzieci do 18 roku życia są ubezpieczone bez względu czy rodzice pracują.

Gość gość
Tylko na samym początku była taka sytuacja, że mój mąż był za granicą i na pierwsze szczepienie poszliśmy bez ubezpieczenia tzn. ja byłam, le nie miałam jak się doczłapać do pracy aby ją ubezpieczyć i lekarz mi wytknęła, że jak jeszcze raz tak będzie to Jej nie zaszczepią. I nie wiem co teraz zrobić czy im znowu w systemie nie wyskoczy, że jest nieubezpieczona albo może wziąć papierek, że jest ubezpieczona? Chore to, lepiej było jak były książeczki.

Gość gość
odpowie mi ktoś? A może nic się nie stanie jak pójdę na szczepienie dopiero w maju ?

Gość gość
i Chyba tak zrobie żeby potem nie gadały, że nie dbamy o dziecko bo 2 raz taki incydent.

Gość gość
Idź do kadrowej (albo zadzwoń), niech wypisze w płatniku druk - nie pamietam juz jaki, chyba zcna w płatniku i niech go złoży osobiście lub elektronicznie w zusie. tak sie zgłasza do ubezpieczeń członków rodziny, także dzieci.

Gość gość
Zrób to od razu jak będziesz podpisywać umowę. To i twoje dziecko będzie od razu ubezpieczone od 7 kwietnia.