Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotzielony

wakacje z pol rocznym malenstwem w Grecji

Polecane posty

Gość kotzielony

hej dziewczyny mam prosbe o porade. Wybieram sie z mężem i naszym maleństwem na wakacje do Grecji. Mała bedzie miala wtedy pol roku. Zupelnie nie mam pojecia co pakować , kupic juz spacerówke czy z gondolą jechać? mam fajne nosidełko, ale slychałam ze max 2h dziecko może w nim spedzic . z gory dziekuje za podpowiedz :)

Byłam z półrocznym maleństwem nad morzem i kupiłam wtedy spacerówkę dla dzieci od 6 m-cy Inglesiny. Oparcie daje się rozłozyć w zasadzie do leżenia - co ważne dla dzieciaczka w tym wieku. Bardzo dobrze sprawdzała się też w podrózy, w tym w samolocie, bo jest łatwa do złożenia i lekka. Świetnie sie prowadzi, jest bardzo skrętna. Jak mała miała 2 lata byliśmy na wekend w Wenecji - dzięki temu wózkowi był naprawdę udany. Przenosilismy ją chyba przez 1000 mostów i mostków bez większego problemu.

Gość gość
Szczerze to nie polecam takiego wyjazdu. Z takim malutkim dzieckiem to na plazy nie polezysz, kapac tez sie nie bedziesz za dlugo, w knajpie nie posiedzisz. My bylismy ze znajomymi rok temu na krecie moje dziecko miala w tedy 3lata a kolezanki 1rok. Dzieci marudzily bo bylo za goraco, kolezanka wiecznie spocona bo jej dziecko nie chcialo w wozku jezdzic tylko trzebybylo go nosc. Ale i tak najgorsze bylo jedzenie. Polska kuchnia jest najlepsza

Gość kotzielony
AgaWus - dziekuje! zaraz zobacze ta spacerowke! gość- my jedziemy w maju , pogoda będzie idealna, nie bedzie takich upałow. wierzę , że wypad sie uda :) nie spodziewam sie , ze bedziemy latac po knajpach. chcemy spedzic troche czasu razem po prostu

Gość gość
Na wyjazd polecam ci kupić uzywaną i najtańszą spacerówkę z tego względu , że do samolotu bagaże są po prostu byle jak wrzucane. Znajomym zgubili koło od wózka i to przy locie do Grecji- także byli bez wózka całe wczasy. Weż nasze mleko i słoiczki , herbate w granulkach i pampersy

Z mojego doświadczenia wynika, że w większości linii lotniczych, nawet tanich, możesz podjechać z wózkiem pod sam samolot. Przy wejściu na schody składasz wózek i oddajesz stewardesie. Odbierasz po wylądowaniu też przy schodach. Nic Ci się nie powinno zniszczyć i nie nosisz dziecka po lotnisku ;)

Gość kotzielony
dziekuje, bo nie za bradzo chce kupowac uzywana spacerowke, bo z dosciadczenia kolezanek wiem , ze kolka sa tak rozwalone , ze do niczego ona sie juz nie nadaje. Z ta inglesina super pomysl. zastanawiam sie nad dopajaniem dziecka, cz tamtejsza woda butelkowana moze byc czy lepiej nie ryzykowac i dawac przegotowana?

Gość gość
dla mnie masakra z takim dzieckiem na poludnie leciec - nawet w maju. podroz dluga i meczaca. my z 8-miesieczna corka bylismy nad baltykiem i nad morzem polnocnym. na wojarze na poludnie przyjdzie czas.

Gość gość
byłam w grecji pod koniec września z 1.5 rocznym dzieckiem i pod koniec mają z rocznym i 3 letnim.za każdym razem było super,jedzenie pychą,pogoda idealna.z pół rocznym też będziecie mieli świetny wypoczynek.kup spacerówke,która się rozkłada na płasko,gondoli nie polecam.wzięłabym chustę,bo moje uwielbiały noszenie.nosiłdło też się przyda gdy będziecie coś zwiedzać.ale musisz się nastawić,że plan dnia układasz pod dziecko i jego pory spania:-) a siedzenie w barze i zwiedzanie będzie na trzecim planie.wtedy wrócisz zadowolona z wakacji.

Gość gość
musisz zabrać mleko,ew słoiczki dla dziecka,ale tak naprawdę wszystko można kupić.my zakupy robilismy w greckim Lidlu,towary jak u nas,cena podobna.zgrzewka wody i soki i da się przeżyć:-) zabierz też mały czajnik elektryczny,przyda się.

Gość gość
i byłam na rodos

Gość gość
Przede wszystkim pamiętaj, że w takim słońcu dziecko opala się nawet jeśli jest w cieniu i bardzo łatwo może się poparzyć. Woda i jasny piasek odbijają promienie słoneczne. Do tego często w Grecji są komary - powinnaś wziąć również moskitierę dla dziecka, bo nie zawsze w hotelu są specjalne siatki. Nosidełko absolutnie się nie nadaje na taki wyjazd. Wózki nadaje się na bagaż, w środku nie ma miejsca na przechowywanie takich dużych bagaży, a ze względów bezpieczeństwa nie może być tak żeby po prostu sobie leżały gdziekolwiek. Może komuś wyjątkowo się zgodzili, ale nigdy nie widziałam wózka w samolocie, zawsze ludzie maluchy mają na rękach. Nie wiem jakim cudem ktoś miałby np. gondolę do samolotu wnosić :P

Gość gość
wózek masz przy sobie aż do momentu wejścia na pokład,pod samolotem oddajesz i przy wyjściu od razu odbierasz,co jest wygodne,bo po bagaże jedziesz z dzieckiem w wózku.

Grecja to jednak Europa, więc są markety, zwłaszcza na kontynencie ;) Dobrą wodę butelkową kupisz w zasadzie wszędzie. Na małych wyspach jest nieco drożej i mniejsze zaopatrzenie, ale za to jakie jedzenie! Do dziś mi ślinka cieknie ....

Gość gość
oczywiscie ze bedzie super. Nie sluchaj tamtej laski. A z takim maluszkiem to wlasnie jeszcze latwiej po knajpkach pochodzic bo zasnie w wozku i mozesz gdzies przycupnac - oczywiscie nie mowie o jakis glosnych disco ale kafejka czy knajpka wchodzi w gre. My bylismy na Teneryfie jak corka miala ok 7 miesiecy - lot prawie 6 h bez problemu. A to ze tamto dziecko nie chcialo siedziec w wozku tylko na rekach noszone to juz niestety wina matki, ktora je tak nauczyla. I nie wazne czy wakacje czy w domu to tez tak by pewnie marudzilo.

Gość szkotka uk
aha i nie zapomnij w hotelu zglosic przed przyjazdem ze potrzebujecie lozeczko turystyczne - lepiej zeby mieli juz przygotowane dla Was. A wozek parasolka to podstwawa podrozowania z dzieckiem :) udanych wakacji

Gość kotzielony
dziekuje wam dziewczyny! jestescie wielkie! to moje pierwsze dziecko i te rady sa swietne! niby wiadomo , że komary są ale nie wpadlabym , zeby brac moskitiere. dziekuje! faktycznie widzialam kiedys babke jak podjechala z wozkiem pod samo wejscie do samolotu i wtedy zabrali jej wozek i dali pod pokał. :)

Gość kotzielony
moja dzidzia jest spokojna, sama zaspia i nie musi byc noszona dlatego wierzę w ten wyjazd , że nam się uda :) dziekuje dziekuje jeszcze raz za pomocne rady i otuche! ;)

Gość gość
Z własnego doświadczenia doradzę jeszcze zabrać ze sobą do bagażu podręcznego dużo pampersów i mokrych chusteczek. W zeszłym roku (leciałam na Rodos) samolot najpierw czekał 40 min. na lotnisku, bo nie dostał pozwolenia na start, potem nas wyprosili, po godzinie znowu weszliśmy na pokład, wystartowaliśmy i zaraz lądowaliśmy, bo zepsuła się klimatyzacja. Musieli ściągać inny samolot. W sumie spędziliśmy dodatkowe 7 godzin na lotnisku i właśnie ludziom z małymi dziećmi pokończyły się pampersy, bo nikt nie był przygotowany na takie atrakcje. Nie straszę, bo jednak rzadko czarterowe loty mają takie opóźnienia, ale przezorny zawsze ubezpieczony. Od siebie polecam coś takiego: http://koo-di.pl/lozeczko_turystyczne_koodi_sun_and_sleep.php Znajomi mają i sobie chwalą. Idealne na plażę. Ma moskitierę i taką ciemną siatkę, która chroni przed słońcem.

Słuszna rada! Jedyny lot, który mi się bardziej opóźnił był czarterowy, po 3 h w każdą stronę. Dzieci słabo to znoszą, dobrze że wówczas moja mała miała ponad 4 lata, to można było pójść do bufetu coś zjeść. Ale z maluchem bez zapasu pampersów i jedzonka (jeśli to np. bobas butelkowy) może być słabo. Mnie też się podpowiedź przyda - zaraz rodzę - to we wrześniu, kiedy planujemy wakacje, będziemy w tej samej sytuacji ;)

Gość kotzielony
a kupujecie te ubranka UV, wiadomo , nie bede wystawiac małej na slonce, ale piasek odbija slonce i woda. Mam juz krem z filtrem dla niemowlat z apteki , ale jeszcze myslalam o tych ubrankach http://splashabout.pl/produkty/ubranka-i-kostiumy-uv-na-slonce.php i pytanko mam, wy kapiecie takie maluchy w basenie? w sumie to poczatek sezonu wiec bedzie czysty. kusi mnie zeby z nia sprobowac sie pobawic tak jak w szkolach plywania (mowia ze spokojnie od 3 miesiaca mozna z dzieckiem na basen) ale nie wiem, czy to rozsadny pomysl.

Gość larysa29
ja pierdziele,nie wiesz na co się piszesz..po huuu z takim maleństwem się tłuć gdzieś,skrajna głupota,zobaczysz jak się tylko umordujesz a nie odpoczniesz

Gość gość
grecja jest super no no na seriozne :) www.youtube.com/watch?v=dwA2eq3m_c0

Jeśli chodzi o ubranka z UV, to nie mam doświadczeń, nawet nie wiedziałam że takie są ;) Stosowałam za to krem z blokerem. A i przypominam sobie, że miałyśmy mikro okularki słoneczne bo malutka nad samym morzem miewała światłowstręt. Co do basenu lub morza (jeśli w danym miejscu jest czyste i ciepłe), to moim zdaniem jest to największa frajda dla malucha w tym wieku. Kąpiel chroni też przed porażeniem słonecznym, bo ułatwia oddanie nadmiaru ciepła. Dzieciaki w tym wieku cieszy też kontakt z piaskiem, trzeba tylko uważać, bo niektóre usiłują go jeść ;D.

Gość kotzielony
lozczeko koo-di swietne. i bedzie sluzyc dlugo. :) Aga trzymam kciuki za szybkie i sprawne rozwiazanie ;)

Gość kotzielony
niezle zakupy mi sie szykuja, te okularki to super pomysl, juz teraz jak sa sloneczne dni moja mala mruzy oczy i sie denerwuje , wiec na pewno sie przydadza :) ja mieszkam tez nad morzem wiec na pozniejsze wypady na plaze tez sie przydadza :)

w tym roku świetnie sprawdził sie dla mojego maluszka na wakacja ch ręczniczek ponho z kapturkiem szybko wchłania wodę szybko schnie i zajmuje mało miejsca kupiłam go na www.dampa.com.pl

Gość CykoriaTT
Ja bym jednak nie pojechała

Gość UtiJan
Miałam w tym roku taki dylemat. Dużo osób mi mówiło, że do roku nie powinno się praktycznie wyjeżdżać z dzieckiem za granicę. Nic podobnego -byłam i nie mogę narzekać. Ważne jednak by wyjazd był dobrze zorganizowany. Nie bałam się pojechać z małym dzieckiem do Grecji - wybrałam ofertę Net holiday.