Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małgosiiika

czy macie w polsce stałe zameldowanie

Polecane posty

Gość małgosiiika

nie wiem co robić , czy wymeldować się ze stałego meldunku w Polsce bo tu mamy domek i nie zanosi się żebyśmy szybko wrócili do Polski,ale kto wie, życie przynosi różne niespodzianki

Gość gość
Oczywiscie, ze mam stale zameldowanie w Polsce i nie rozumiem dlaczego mialabym sie wymeldowywac? To tak jak bycie bezdomna w Polsce, a i adres przeciez potrzebujesz do dowodu osobistego. Bez przesady, zachowaj choc cien polskosci.

Gość małgosiiika
masz rację, nie pomyślałam o dowodzie czy paszporcie

Gość małgosiiika
Polskości się nie wypieram żeby nie było :D

Gość Reni Fair
nie nie mam meldunku jestem obywatelem swiata 🖐️

Gość gość
jeśli się nie wymeldujesz to obowiązuje cię coroczne składanie deklaracji podatkowych w polskim US!

Gość gość
Tak, mam zameldowanie w Polsce, latwiej wszystko zalatwiac, np. ja kupilam tam mieszkanie i musialam zalozyc konto w banku.

Gość gość
Mnie mama wymeldowała . Polecony przyszedł że mam wypełnić wniosek o wymeldowanie.

Gość gość
jeśli się nie wymeldujesz to obowiązuje cię coroczne składanie deklaracji podatkowych w polskim US! x Guzik prawda :) Ja jestem caly czas zameldowana a zadnych oswiadczen podatkowych nie skladam i nikt mnie nigdy o to nie scigal, a przeciez moj adres znaja, bo jest caly czas ten sam. :) Jestem po prostu zameldowana w Polsce, ale nie jestem ubezpieczona. Do lekarza chodze prywatnie. Tylko tyle.

Gość gość
Mam. Za granica mieszkam od ponad 20 lat, ale zameldowanie mam caly czas. To w niczym nie pomaga, ale tez nie przeszkadza. Zadna polskie urzedy podatkowe sie mnie nie czepiaja, podatki place za granica bo z tu mam dochody. Skladajc wniosek na paszport podawalam adres zagraniczny ... ale moze to dlatego ze wyrabialam paszport przez konsulat...?

Gość gość
Paszport można załatwić w ambasadzie bez meldunku, kolega ma taki i nie ma tam żadnego adresu. Ja mam meldunek w Polsce bo mi to w niczym nie przeszkadza, żona nie ma bo u niej w mieście śmieci płaciło się od osoby zameldowanej i nie było powodu jej dłużej meldować.

Gość gość
a ja mam pytanie wlasnie co to jest meldunek? Wiem ze moze glupie.. Wyjechalam z polski jeszcze wlasnie w czasie liceum , nie mam nawet numeru dla osoby pracujacej w polsce (nawet nie wiem jak si e nazywa) od 18 roku zycia sie rozliczam za podatki za granica. Ojciec mnie 2 lata temu u siebie w domu zameldowal, niby zeby latwiej mi bylo dowod osobisty wyrabiac ale teraz jak czytam e komentarze to nie chce miec poblemow typu zerby mnie urzad podatkowy scigal? Do polski rzadko jezdze... bede miec jakies klopoty?

Gość gość
W paszporcie adresu nie ma, ale pisze sie adres na wniosku. Jesli chodzi o smieci to u nas tez sie placi od osoby ... ale mozna na formularzu zaznaczyc ze dana osoba nie produkuje smieci (w domysle fizycznie nie mieszka pod tym adersem) Zadnych problemow z urzedem podatkowym z tytulu zameldowania nie ma. Podatki placi sie tam gdzie sie zarabia albo, w wyjatkowych przypadkach,kiedy dochody pochodza z roznych krajow, tam gdzie sie mieszka przez wieksza czesc roku (minimum 183 dni w roku)... na tym wlasnie "jada" wszyscy sportowcy mieszkajacy w Monaco i Szwajcarii :P

Gość gość
Urzad podatkowy nie bedzie cie scigal, bo juz dawno zniesiono przepis o podwojnym opodatkowaniu. Jesli pracujesz i zyjesz za granica to tam placisz podatek i nie musisz go placic w Polsce, chyba ze masz w Polsce jakis dodatkowy dochod, np. z wynajmu mieszkania, to wtedy rozliczasz sie tylko z tego z poslkim Urzedem Skarbowym.

Gość małgosiiika
w takim razie wymelduję się na okres tymczasowy bo mama płaci za mnie czynsz i śmieci

Gość sos7vjvug
Nie mam w Polsce meldunku od kilku lat. A dowod msm bez adresu wyrobiony - bez problemu taki tez wyrabiaja.