Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

miesiączka a karmienie piersią

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny. Mam pytanie karmie mojego syna piersią już 10 miesięcy. i dzisiaj pojawiło się krwawienie. Ból jest jak przy miesiączce ale czy to możliwe że mogłam dostać okres karmiąc piersią?

Gość gość
no przecież to nie ma znaczenia, czy karmisz czy nie, ty bardziej tak długo...gada się że jak się karmi, to się nie dostanie...nie jest to do końca prawda, ja dużo tylko piersią karmiłam i dostałam 2,5 miesiąca po porodzie i później już normalnie co miesiąc...

Gość gość
można mieć okres karmiąc piersią ja akurat nie mam już 9 miesięcy, ale karmię wciąż dużo

Gość gość
Jak najbardziej. Do owulacji nie dochodzi gdy karmimy regularnie co 3h,nie rzadziej i trwa to przynajmiej 100 minut na dobę,wtedy poziom hormonów hamujacych owulacje jest stale na odpowiednio wysokim poziomie. 10 miesięczne dziecko je już sporo stałych pokarmów,więc rzadko jest przy cycu,a co za tym idzie miesiaczka jest czymś naturalnym. Pozdrawiam.

Gość gość
dzięki dziewczyny za odpowiedzi :)

Gość gość
moje 9miesięczne dziecko jest akurat dużo przy piersi - posiłków stałych nie bardzo chce, a jak zje, to i tak popija piersią - mamy ok 8-10 karmień na dobę po 7-10 minut, miesiączki nie ma, a co do owulacji, to nie wiem - nie odczuwam jej na razie, nie sprawdzam na usg, czy była

Gość gość
Gdyby była owulacja to po około dwóch tygodniach pojawiaby się miesiaczka. Tak to działa.

Gość gość
o matko skąd masz te dane ze 100 min :D. itp :D. osobiście radzę nie liczyć na to, że jak się karmi, to na pewno nie owulacji, tylko się zabezpieczać zawsze, jak się nie chce znów być w ciąży ;)

Gość gość
Ja dostałam 3 mce po porodzie i też ciągle jeszcze kp.

Gość gość
to ja autorka. Jakieś 2 tyg temu bolał mnie brzuch tak jak na okres i do tego bolały jajniki a dzisiaj pojawił się okres tak nagle. Dlatego pytam się czy to normalne.

Gość gość
Ja nie polecam tego jako metody antykoncepcji,ale w wypadku autorki jest to racjonalne wytłumaczenie miesiaczki która się pojawiła.

Gość gość
ja dostałam 2 miesiace po porodzie nie ma na to reguły .

Gość gość
Normalne

Gość Aganis
Hej Miałam podobnie. Urodziłam w czerwcu 2013 i od od początku aż do połowy marca 2014 karmiłam. Temat połogu definitywnie skończył się w połowie września 2013. Pierwsze krwawienie bardzo obwite 7 dniowe miałam w połowie listopada 2013 skonsultowałam to z ginem stwierdził że to miesiączka i że to normalne "może pojawić się i zniknąć jeśli krwawienie trwa dłużej jak 14 dni to umawiać się na wizytę i konsultować". Podsumowując skończyłam karmić i od wczoraj znów jestem szczęśliwą posiadaczką obfitej miesiączki.

Gość gość
ja karmiłam 10 miesiecy , co 1,5 godz. wiec czesto. Dostałam pierwszy okres po 8 miesiacach od porodu. Mysle ze ty autorko tez dostałas własnie okres

Gość gość
tak masz okres nic w tym dziwnego a 2 tygodnie temu miałaś owulacje.

Gość gość
owulacja jest zablokowana na 100% tylko u kobiet ktore spelniaja warunki wylacznego kp (juz wspomniane: w dzien nie rzadziej jak co 4h a w nocy co 6 h; bez dopajania, calkowity czas karmienia nie krotszy niz 100 min na dobe); po 3 miesiacach nawet spelniajac ten warunek - trzeba wprowadzic obserwacje cyklu bo owulacja moze wrocic sa kobiety ktore nawet niepelnie karmiac nie maja owulacji az do czasu zakonczenia karmienia (wiec bywa i 2 lata) ale sa tez takie jak ja, ktorym plodnosc wrocila pomimo pelnego karmienia piersia;u mnie wrocila po 4 miesiacach od pierwszego porodu i po 5 miesiacach od drugiego porodu, od tego czasu miesiaczkowalam juz regularnie nie wiem skad zalozenie ze kp = brak miesiaczki,