Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaaaaaa94

WYNIK USG TV CZY KTOS SIE NA TYM ZNA

Polecane posty

Gość onaaaaaa94

Witam :) Byłam dzisiaj na usg tv i otrzymalam opis badania. Do lekarza ide dopiero w poniedziałek, ale ciekawa jestem co te wyniki oznaczają. Jak ktoś się na tym zna to czy te wyniki są prawidłowe? Trzon macicy w przodozgieciu Jajowody 51,mm*37 mm Endometrium 10,1 mm Jajnik prawy: 38,6mm*24 mm prawidlowej Jajnik lewy: 27,2mm*14 mm obudowy drobnoplytkowej. Proszę o pomoc! Nie znam sie na tych wynikach a może ktoś z Was się zna. Z góry dziękuję za pomoc :)

U dziewcząt przed okresem dojrzewania ma grubość od 0,3 do 0,5 mm. U kobiet miesiączkujących w okresie okołoowulacyjnym przeciętnie ma grubość 7–9 mm, a w drugiej fazie cyklu może dochodzić do 15 mm (za nieprawidłową grubość endometrium dla kobiet miesiączkujących uznaje się wartość powyżej 15 mm). W okresie pomenopauzalnym u kobiet stosujących HTZ grubość endometrium nie powinna przekraczać 8 mm, a u kobiet nie stosujących HTZ nie powinna przekraczać 5 mm. Po okresie pomenopauzalnym grubość endometrium przekraczająca 12 mm sugeruje raka trzonu macicy.

Gość gość
masz raka:(

Gość onaaaaaa94
Mam 20 lat i okres co 2-4 miesiące. Dlatego poszlam do ginekologa. Do tego niedoczynność tarczycy :(

Gość onaaaaaa94
I powiedziała ze właśnie jestem przed okresem. Czyli z tego co czytam to wielkość endometrium jest w normie