Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przygotowania do ciąży

Polecane posty

Gość gość

Niedługo zamierzamy zacząć z mężem starania o dziecko. Czy wcześniej powinnam wykonać jakieś badania itp? Regularnie chodzę do ginekologa w odstępach max 1 rok. Ostatnio byłam niecałe 3 miesiące temu, zrobił mi badania kontrolne, wszystko jest w porządku. Może mam zacząć brać jakieś witaminy typu kwas foliowy(jaki polecacie??)?

Gość gość
Kwas foliowy dopiero jak zajdziesz w ciaze. Jezeli chcecie sie starac to nie robice nic na sile. Ja tak mialam i nawet ginekolog mi powiedzial, ze jak kobieta bardzo mocno chce zajsc w ciaze to nie zajdzie. Staralismy sie 5 miesiecy i nic, jak mi to ginekolog powiedzial, powiedzialam sobie, ze odpuszczam, co bedzie to bedzie i wtedy zaszlam w ciaze. Wazne, zeby partner jak pali papierosy to ograniczyl je, zreszta kazda uzywke powinien ograniczyc, poniewaz to wplywa na jakos nasienia. Najlepiej nie jest jakis chemicznych witamin tylko zdrowo sie odzywaic, odpoczywa nie stresowac itd.

Gość gość
a jakieś szczepienia trzeba wcześniej zrobić? Kurcze... nie dawno byłam u lekarza i nie wypytałam :/ chyba dla pewności jeszcze raz się umówię

oczywiscie ze powinnas juz zaczac brac kwas foliowy, najlepiej 3 m-ce przed planowana ciaza, maz tez moze brac kwas foliowy.

Gość gość
możecie polecić jakiś dobry kwas foliowy?

Gość D25D
kwas foliowy jest wskazany ZANIM sie zajdzie w ciąze. mysle ze nie ma dobrych kwasów, bo to nie ma znaczenia. kwas to kwas. najlepiej zapytaj w aptece. babka najpewniej poleci ci taki który najbardziej sie opłaca cenowo. ja jak kupowałam to ten 250 tbl opłacał sie duuzo badziej od tego co mial 50tbl. poza tym zalecaja przed planowana ciaza nie palic, nie pic, oczyscic organizm. ale to juz jak wam sie chce. życze szybkiego zajscia w ciąze.

Gość gość
nie palę i nie piję :) zdrowo się odżywiam. A wcześniej powinnam wykonać jakieś badania? Np na toksoplazmozę ?? Autorka

Gość D25D
nie slyszalam zeby jakies badania były konieczne. ale jak chcesz miec pewnosc to idz do gin. wiem na pewno ze badania powinny robic kobiety ok 40r.z.

Gość gość
dziękuj***ardzo za pomoc :) Mam 25 lat.

Gość Szanowna Pani Bożena
Sprawdźcie czy jesteście płodni, bo jak nie to nie ma sensu się męczyć i wykonywać jakichś dziwnych, niehigienicznych czynności typu seks. Fe.

Gość gość
Kwas foliowy powinny brać wszystkie dziewczyny które rozpoczęły współżycie oraz ich partnerzy.

Gość gość
jeśli Pani Bożena nie lubi seksu, to nie znaczy, że inni również i na pewno nie uważam to za męczarnię :P

Gość gość
a ten kwas dla wszystkich to w jakim celu? i pierwsze słysze ze faceci tez go powinni brac. jakas bujda.