Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

taka sama grupa krwi

Polecane posty

Gość gość

Witam , otoz chcialam sie dowiedziec czy istnieje jakies ryzyko ze w przyszlosci bede miala chore dziecko z partnerem . Posiadamy oboj grupe krwi AB+ czy jest jakies ryzyko ? Czytalismy ze moze sie urodzic chore :/

Gość gość
My mamy z mezem taka sama grupe krwi tyle że A+ i dziecko jest zdrowe. Nie slyszalam zeby dzieci byly chore bo rodzice maja ta sama grupe krwi.

Gość gość
jesli zdrowie dziecka zalezy wylacznie od grupy krwi, to polecam diete grup krwi

Gość gość
Gdzie tak czytałaś? Daj link. My mamy 0+ i nigdy żaden lekarz nie powiedział, że może być coś nie tak z dzieckiem, nigdzie też czegoś takiego nie czytałam. Dziecko jest zdrowe.

Gość gość
Mamy z mężem oboje A+. Żadnych konfliktów serologicznych ani w 1, a ni w 2 ciąży. Zdaje się, że do konfliktu zwykle dojść może, gdy mąż ma grupę krwi z Rh-. Chyba są jeszcze inne komplikacje możliwe, ale te występują naprawdę rzadko.

Gość gość
Konflikt to jest jak matka ma -.

Gość gość
Faktycznie, kiedy matka ma Rh- a dziecko Rh+. Do konfliktu dochodzi w drugiej ciąży.

Gość gość
ja mam AB Rh - a mąż AB Rh + Konflikt jest ale nie z mezem tylko z dzieckiem jesli odziedziczy grupe "plusowa" po ojcu. U nas tak jest. Corka ma grupe AB Rh + wiec mialysmy konflikt - w ciazy i po porodzie dostalam zastrzyk z immunoglobuliny i jest ok. teraz jestem w drugiej ciazy i mam robione badania na obecnosc przeciwcial. narazie jest ok i zakladam ze dalej tez bedzie ok.

Gość gość
do konfliktu moze dojsc rowniez w pierwszej ciazy - np podczas wypadku

Gość gość
konflikt nie jest tylko przy ujemnej grupie krwii matki. istnieją także inne antygeny we krwi (mówiąc w bardzo uproszczony sposób),A,B, AB, Rh, to tylko te "najważniejsze".

Gość gość
to jest niezgodność serologiczna w układzie RhD kiedy matka ma minus, a ojciec plus i dziecko plus. Konflikt jest wtedy kiedy organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała. Może być także konflikt grup głównych.