Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

8 mc i ani jednego ząbka

Polecane posty

Gość gość

czy mam sie martwic, ze wszystkie zęby bedą szły na raz ?

Gość gość
ani jedno ani drugie zeby zaczynaja wychodzic miedzy 6 a 12 (czesciej miedzy 8 a 12) miesiacem zycia, mowi sie ze w niektorych przypadkach do 16 miesiecy dziecko ma prawo byc bezzebne; a czy beda wychodzic wszystkie na raz tego nie powie nikt, nie ma zaleznosci ze jak wczesniej to powoli a jak pozniej to na raz

Gość gość
Moj za pare dni konczy rok i ma jedna gorna jedynke ktora mu wyszla ze 3 tyg temu. Ale ja sie nie martwie. Jeszcze nie slyszalam zeby komus nie urosly zeby

Gość gość
prawie 9 mc i też żadnego

Gość gość
ale docieraja do mnie jzu komentarze, ze jak nie ma teraz zabkow to wszystkie beda szly a jednym terminie i bedzie horror. Podobno wieksziosc dzieci zaczyna zabkowac przed pólroczem swojego zycia

Gość gość
a ten zabke przed roczkiem jak wychodził - czy Twoje dziecko sie meczylo bardzo czy zabek wyszedl bez wiekszego bolu?

Gość gość
o jezu wez olej te glupioi madre komentarze, ja juz rzygalam takimi madralami! co jedna to madrzejsza a najglosniejsze to w ogole byly matki jedynakow - jedno powily i maja monopol na doswiadczenie w imie "zobaczysz, twoje tez tak zacznie robic" albo "u mojego jak wyzynaly sie czworki to dopiero byla histeria wiec nie przesadzaj ze twoja tak boli przy jedynkach!" - a prawda byla taka ze nie wiem nawet kiedy jej czworki wyszly, bo nawyla sie przy jedynkach i gorzej juz wiecej nie bylo :) NIE MA REGULY

Gość gość
ale nie myl rozpoczetego procesu zabkowania do tego ze zeby wychodza, proces zabkowania (dla jednego zeba) trwa kilka miesiecy, on powoli przesuwa sie ku wyjsciu i ma dluga droge zanim wylezie a bolesne to jest w wieksszosci przypadkow - bardziej, niz samo przebicie krawedzi dziasla! u wiekszosci dziec****erwsze zeby pojawiaja sie miedzy 8 a 12 miesiacem, nie wiem skad wzielas info, ze przed 6

Gość gość
ale czemu na ''głupie komentarze'' , widać że jest troskliwą matką , i martwi się o swoje dziecko. Jeżeli masz jakiekolwiek obawy , udaj się najzwyczajniej w świecie do lekarza , może on rozwieje Twoje obawy , ew. poinstruuje jak postępować gdyby okazało się jednak ze ząbkowanie będzie bolesne . Jeżeli chodzi zaś o komentarze , to oczywiście trzeba przyjmować je trochę z przymrużeniem oka , ale pamiętać że w niektórych z nich też można znaleźć jakieś wskazówki.

moja córka jutro kończy 9 miesięcy i wciąż jest bezzębna ;) starsza miała pierwszy ząb po skończeniu 10 miesięcy, teraz ma prawie 8 lat i dopiero co jej wypadły dwa zęby - dolne jedynki (ma już stałe, wycisnęły mleczaki), zęby jej wychodziły późno, ale są silne i zdrowe

Gość gość
U mojego syna dopiero pierwszy ząb wyszedł jak skończył rok, późno dosyć, ale za to teraz (7,5roku) ma te wszystkie mleczaki a jeszcze nie ma szóstek i czekamy i czekamy:)

Gość gość
w sumie to nawet jak zaczna isc na raz i będzie horror to i tak nic na to nie poradzisz... co ma byc to będzie... ;) mój ma 7,5 i tez bez zęba jeszcze, 8-miesięczny w rodzinie ma juz chyba z 8 tych zębów..

Gość gość
mój ma 11 miesięcy i ma 6,koleżanka która urodziła 4 dni przedemną ma syna ,który ma tylko jednego, inna 6 miesięczna dziewczynka ma już 6, kiedyś opiekowałam się chłopcem który dopiero w 13 miesiącu zaczął ząbkować, więc chyba nie ma reguły:) jedno jest pewne zęby pojawią się , czy wczęsniej czy później ale się pojawią:)

Gość gość
autorko ciesz się! Masz dłużej słodkiego dzidziusia ;) to raz. A na poważnie... im później wychodzą zęby tym lepiej bo są lepiej zmineralizowane ;)

Gość gość
Moj synek mial 11 mc jak wyszedl pierwszy zabek

Gość gość
U nas pierwszy ząbek pojawił sie jakoś na 7.5 miesiąca, ale córka koleżanki miała pierwszy ząbek w 15 miesiącu. Nie ma reguły.

Gość gość
Córka szwagierki 10 miesięcy i tez zero zębów, kiedys wkoncu wyjdą :)

Gość gość
Popieram. Im pozniej tym lepiej! Nie ma co sie tak jarac i chwalic 'piastkami w buzi' i 'slinieniem' u 4-5ms dzieci;-) Zazwyczaj to wtedy jest wielkie NIC:-P

Gość gość
Witaj. U nas objawy ząbkowania pojawiły się w 3 mcu życia. Mój synek jest z 24.01.13r Pierwszy ząbek pojawił się w listopadzie 2013, przebiły się w jednym miesiącu 4 ząbki i cisza... aż do stycznia! w styczniu kolejne 4 jeden po drugim i cisza... mamy kwiecień synek ma 8 ząbków, jedną czwórkę czuć takie ostre pod palcem, jedną czuć pod dziąsełkiem, i trójkę widać jak się przebija, ale nie czuć. W tym miejscu jest białe dziąsło. Fakt gdy rozmawiałam z pediatrą mówiła, że u większości dzieci jeśli zęby idą później mogą iść wszystkie na raz. Ale nie zawsze tak jest :) Im później tym zęby mają więcej wapnia i są zdrowsze.

Gość gość
To prawda ze sa micniejsze. Nie znaczy, ze te wczesniejsze szybciej sie popsuja, ale statystycznie owszem. Znam przyklady, wiem o czym piszę.

Gość gość
Mojemu synkowi pierwsze ząbki wyszły kilka dni po skończeniu 10miesięcy i wychodziły po dwa

Gość gość
gościu z 22:58 ja pisałam nad Tobą, owszem, dużo daje również genetyka, jednak zagłębiałam się w temat i te późniejsze mają więcej wapnia. Ale tak czy siak to nie znaczy że dbać nie trzeba, a trzeba już od 1 ząbka :) Ja głównie dzięki genetyce mam bardzo zdrowe i białe zęby, po ciąży popsuł mi się jeden, ale do dentysty wybrałam się po ponad roku i z 1 zrobiły się 4 :) Ale przez pół ciąży nie myłam zębów (szczoteczka nawet przy jedynkach powodowała wymioty o każdej porze dnia)

Nie martw się. U znajomych synek dostał pierwsze zęby w okolicach 15 m-cy. A było już nerwowo, bo babcię ma stomatologa ;D

Gość gość
Synkowi ząbek pojawił się w 10ms, a wcześniej nic. Totalnie słodki bezzębny szkrab. I w miesiąc ma 4. Bezobjawowo.