Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nonesteller

Czy wiecie, co nasze dzieci jedzą w żłobkach, przedszkolach i szkołach?

Polecane posty

Gość gość
a myślisz że dziecko upilnujesz aby sobie czegoś nie kupiło? daj spokój sama daje mu nawet naleśniki z biedronki, żyje.

Gość gość
Pracowałam w publicznym przedszkolu. Z czego były robione zupy? Tego nie wiem. Ale na śniadanie bywały takie produkty jak: dżem, masło czekoladowe, słodki serek homogenizowany, płatki kukurydziane, pasztet. Jeśli chodzi o lepsze produkty (nabiał, wędliny, pasty) to niestety dodatek warzyw był wtedy minimalny (np. rzodkiewka była krojona na kawałki i rozdzielona na niektóre kanapki). Drugie śniadania to: wafelki, jogurty "owocowe", budynie z syropem malinowym, biszkopty, galaretki, jabłka, gruszki, banany, w okresie wiosennym arbuz, truskawki, sałatki owocowe. Jakoś nie kojarzę, by były na obiad brokuły, cukinia czy kapusta gotowana. Ale.. też dzieci nie chciały wielu potraw jeść: buraczki beee, twaróg beee, ciemne pieczywo beee. Więc czasem można kombinować i podawać zdrowe produkty, ale dzieci tego nie ruszą (jednak wg mnie śniadanie i drugie śniadania były zdecydowanie zbyt słodkie). Godziny posiłków w tym przedszkolu jak dla mnie nie do przyjęcia (4 posiłki między 8:30, a 13:15, potem -a przedszkole czynne do 17- już NIC, chyba, że zostały jakieś kanapki ze śniadania, ale zostawały najczęściej, gdy było coś, za czym dzieci nie przepadały, albo nie było w danym dniu największych "żarłoczków", więc dzieci często dopominały się o żywność -zwłaszcza, jeśli na obiad zjadły niewiele-, ale nie było im co dać).

Gość gość
w żlobkach dzieci są kneblowane i bite!

Gość gość
czepiacie się przedszkoli w w domu to co? na placach zabaw dzieciaki biegają z batonami, chipsami, drożdżówkami itp ostatnio dziekco się huśtało a babcia w między czasie pączka pchała dziecku, potem słodki napój jupik.

Gość gość
Pracowałam w prywatnym przedszkolu gdzie posiłki opracowywała dietetyczka. Efekt był taki, że po miesięcu z pomysły zrezygnowano gdyż dzieci chodziły głodne nie chcąc jeść przygotowanych posiłków.

Gość gość
same w domu karmicie dzieci chemia a w przedszkolu chcecia aby żarły zdrowo jesteście p******e

Gość gość
Jak słyszę że niektóre dzieci w wieku przedszkolnym w życiu nie jadły jeszcze kaszy gryczanej czy jęczmiennej to zastanawiam się jakich mają rodziców ułomnych intelektualnie.

Gość gość
raczej te co dają śmieci, życzą sobie takich samych śmieci w przedszkolu

Gość Mamamaksia1234
Ja będę wiedzieć! Mam nadzieję... Od września synek idzie do szkoły, która się chwali domową kuchnią. Bylam na dniu otwartym i sensownie to wygląda, widać że mają plan na te posiłki. Myślę, że to jest jedyne rozwiązanie, jeżeli komuś zależy na kontroli tego, co dziecko je. A Maksio ma nietolerancję na gluten :/ Tu macie namiary, może komuś się przyda www.szkolapromyk.szczecin.pl

Gość JoannaMis
ja nie narzekam na jedzenie w naszym przedskolu gdzie chodzi Monia (http://www.elfik.pl/), wiem, co je Córka, bo non stop jesteśmy o tym informmowani, Panie dają wszystko niemnal i z warzyw i mioęc

Gość gość
tak wiem co moja córka je w przedszkolu bo sąsiadka jest tam kucharką i jej dzieci tez chodzą do tego samego przedszkola. Także mam informacje z pierwszej ręki.

Gość gośćop
Wiedziałam co mój syn je w przedszkolu bo codziennie wisiało menu do wglądu. Przedszkole należało do programu gdzie preferują ****** zdrowe odżywianie i co jakiś czas mieli z tego kontrole. Dzieci zawsze miały do wyboru dwa zestawy do wyboru zarówno na śniadanie jak i na obiad. Pod względem jedzenia byłam bardzo zadowolona. Teraz chodzi do szkoły gdzie nie ma sklepiku a obiady je w domu.

Gość gośćop
preferują r.u.ch

moje dziecko je bez glutenu, bez mlek ai bez cukru. Dodatkowo ma wykluczone konserwanty. Przedszkole jest boskie, bo dopasowalo sie do naszej diety, konsultują ze mna jadłospis- wystarczy pogadac i tyle. A nie narzekać na forum, ze dzieci jedza śmieciowe jedzenie.

Gość gość
Moje dziecko chodzi do przedszkola tu http://www.maturamiedzynarodowa.pl/ i nie możemy narzekać na dietę. Dzieci odżywiają się zdrową, posiłki są różnorodne i bardzo smaczne.

Gość gość
Tak wiem co moje dziecko je w żłobku. Codziennie czytam menu na cały dzień. Dla mnie rewelacja :)

Gość gość
umiem czytać, więc wiem co moje dziecko je w przedszkolu - codziennie wywieszają menu

u nas nie ma rewe3lacji jeśli idzie o żywienie, ale tragedii też nie ma. Generalnie starają się dostosować menu pod dzieciaki - w wyniku czego mój na ogół niewiele je, bo on nie lubi parówek czy mięsa w sosie... ale są i promyczki takie jak owoce i świeże warzywa.

Gość gość
Zasadniczo jedzą syf, bo jak chcą "poszaleć" ze zdrową żywnością, to ponad połowa dzieci nie tknie niczego...