Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sport a skolioza.

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam pytanie odnośnie tego, czy gdy ma się skoliozę można spokojnie ćwiczyć? Przede wszystkim chodzi mi o bieganie i fitness. Czy są jakieś przeciwwskazania ku temu?

Gość gość
Zapytaj o to swojego rehabilitanta/ortopedę, bo wszystko zależy od stopnia skoliozy i tego, gdzie ona występuje.

Gość gość
skolioza to niewłaściwa postawa kręgosłupa, a sport ,czy to bieganie, czy fitness pomagają wzmocnić mięśnie przykręgosłupowe i wymuszają prawidłową postawę, więc nie tylko nie są szkodliwe, ale wręcz pomagają. Polecam tez basen, przy skoliozie

Gość gość
Tak na basen własnie chodzę, ale mam obawy co do fitnessu i właśnie biegania.Ale skoro tak :D Dla pewności jeszcze skontaktuje się z lekarzem.

Gość gość
mam skoliozę od dziecka a chodzę na jogę i zumbę

Gość gość
też rzekomo mam skoliozę- zdiagnozowaną w podstawówce. jak zresztą połowa moich koleżanek. za cholerę tego nie widać- może ortopeda jest w stanie się dopatrzyć- w niczym nie przeszkadza i nie pogłębia się, a jestem po 30-tce. jeżeli to jest jakaś zaawansowana wada, to może, ale lekką skoliozę od ciągłego siedzenia przy biurkach od dziecka, to ma prawie każdy

Gość gość
Skrzywienie kręgosłupa mam powyżej 20 stopni.

Gość gość
mój lekarz kazał mi zanim się zacznie ćwiczyć to trzeba wygrzać kręgosłup czymś ciepłym i potem sie przeciągać parę razy i dopiero przejśc do rozgrzewki.

Gość gość
Dokaldnie, sport pomaga - ja polecam nordic walking - od kiedy sie zapisalam na zajęcia do grupy w http://actireh.pl/ to naprawde odczuwam znaczną poprawe jesli chodzi o moj kregosłup .