Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamusiaLusia1257

CHŁPIEC UBRANY W RÓŻOWE UBRANKO!!!

Polecane posty

Gość MamusiaLusia1257

Dzisiaj byłam z dziećmi na placu zabaw. Siedzialam na ławce i obserwowalam dzieci. Nagle kobieta z niemowlakiem w różowym ubranka usiadła obok mnie. Pi chwili powiedzialam: " ale ma pani sliczną dziewczynkę" a ona na to " miło ale to jest chłopiec " . Nie no zamurowalo mnie. Różowe ubranko dla chłopca? Jak wy ubieracie niemowlaki ale chłopcy ?

Gość gość
tragedia, naprawde. To ze roz jest dla dziewczyn to stereotyp

Gość gość
i to zrujnowało twój świat?

Gość gość
I co może miała urodzić np. córke, albo te ubranko wygodne kolor nie ma znaczenia

Gość gość
widocznie całą ciąże było widać że będzie dziewucha i pechozol urodził się chłopak a ciuszki pokupowane dla dziewczynki znam taki przypadek miała być do końca córcia a jak kobieta rodziła mówią do niej ma pani zdrowego synka

Gość gość
a wiesz, że kiedyś było na odwrót, i właśnie chłopcy ubierani byli na różowo, a dziewczynki na niebiesko? zresztą co za różnica. strasznie ograniczona jestes.

Gość gość
Moj syn czasami wklada rozowe polo,tak jak tata.No,ale my mieszkamy we Francji hehe

Gość MamusiaLusia1257
Mój świat się niezawalil tyllko nie znam takiej osoby która by tak ubierala synka. Zresztą to już nieważne. Sądzę tylko że róż powinien być dla dziewczyn i tak wiem że kiedyś było odwrotnie.

Gość gość
A jezeli czegos nie znasz,to juz sie tak dziwisz? Krzyczac?

Gość gość
gender,albo mason.

Gość gość
Kto ten mason-gender?Ten niemowlak? :D

Gość gość
a dlaczego różowy ma być zarezerwowany wyłącznie dla dziewczyn? dlaczego kierujesz sie stereotypami?

Gość gość
każdy gender lub mason kiedyś był niemowlakiem.no chyba że to niemowlak homoseksualista.też tak może być.

Gość gość
Autorko poczułaś się w tamtym momencie zniesmaczona czy zaniepokojona postępkiem matki? :D. Ja niepokoję się o świat jak czytam że są takie kobiety jak ty .

Gość gość
Zasmucę cie, gdy napiszę, że ty jako niemowlę byłaś na niebiesko, w twój facet na różowo? Bo tak było jeszcze do niedawna :D

Gość gość
A zawiadomiłaś policję i opiekę społeczną. Powinni jej odebrać dziecko.

Gość ex_debill_konkubina
ja dostałam dwa kaftaniki białe, ale z rózowymi nadrukami na piersi - ewidentnie dziewczęce, ale że fajne były to i synowi się przydały

Gość gość
Dziewczynka zawsze była na niebiesko, tak jak Matka Boska. Zmieniło się to jak do Polski weszły pampersy, narzuciły nowy styl.

Gość gość
To byłoby nie fair dziwić się niemowlęciu czy maleńkiemu dzieciaczkowi (chłopiec) w różu skoro moja córka (3 l) nosi mnóstwo ubrań niebieskich. Podobno ograniczeni ludzie lubią jasne podziały i granice bo tak im łatwiej poruszać się w świecie :D.

Gość gość
Zgadzam się z przedmówcą :) Ali musiz być ostrożna na placach zabaw, bo wemą twoją córkę za chłopca :)

Gość gość
mój syn do dziś nosi różowe bluzki choć ma 2 lata ale raczej po domu. Dostaliśmy po kuzynce, nie są zniszczone, fajny jest materiał i pasują jak ulał.

Gość gość
dopiero w latach 70-80 dziewczynki zaczęto ubierać na różowo. Wcześniej ubierano je na niebiesko, bo kojarzył się z Maryją. Zresztą książę George miał białą sukienkę z koronką :D

Gość gość
Moj syn tez ma duzo ciuchow po kuzynce i rozowo noebieski kombinezon. A ze siedzielismy glownie na wiosce u rodzicow,to bym byla idiotka jakbym na zime kupila drugi typowo chlopiecy. Na wyjscia mial kurteczke typowo chlopieca ale na codzien kombinezon dziewczecy:P mojego meza bratowa jak zobaczyla zdjecia tez byla oburzona. Ale mnie to nie obeszlo. Dziecku mialo byc wygodnie i cieplo a ja nie widzialam potrzeby by wydawac kase skoro mialam swietny firmowy tylko w nie takim kolorze jak trzeba.

Gość gość
Nie w 70-80 a w 90:o sama pamietam jak w 91 kupowalismy dla kuzyna rozowa wyprawke,wchodzily wtedy pampersy na rynek i zaczal sie robic miszmasz,co raz wiecej ciuszkow rozowych dla dziewczynek,niebieskich dla chlopcow. Zaczely sie kolorowe ubrania i zabawki,lalki barbie promujace roz dla dziewczynek i ja majaca wtedy 7 lat juz utozsamialam sie z rozem natomiast starsze pokolenie nadal stosowalo stara kolorystyke.

Gość gość
Po pierwsze sa rejony w PL gdzie niebieski jest kolorem dziewczecym (szaty Maryi) a rozowy chlopiecym (szaty Jezusa). Np w Krk. I to wcale nie dziwne tam. Po drugie jakie ma znaczenie jak ubrany byl NIEMOWLAK?

Gość gość
haha trzeba miec pusto w głowie żeby byc oburzonym ze chłopiec niemowlak ma rózowe ubranko

Gość gość
mowcie co chcecie ale syna nie bede ubierac w gejowy roz. i kiedys to czerony byl dla chlopcow nie rozowy.

Gość gość
O Boze moj synek (6 miesiecy) ma kilka sztuk rozowych spiochow!! Biedne dziecko!! Skrzywdzilam go! A jak byl noworodkiem to nawet mial spiochy z koronka to juz jest totalne dno.

Gość gość
a ja uważam że chłopcom ładnie w różu, ma kilka koszulek, pajace też kupiłam dziewczęce bo były w przecenie, więc po co mam płacić więcej tylko dlatego że tamte były niebieskie? (firma, aplikacja itd. takie samo-różniły się kolorem). Ale mimo to, że ubieram go typowo chłopięco to i tak słyszę "jaka śliczna dziewczynka"

Gość gość
Och jakie wy jesteście tolerancyjne. Bo padnę.