Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dobrze zywie dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Tzn wiem, ze nie. Ale mala niebardzo chce jesc... Corka ma 20 miesiecy. Dzisiaj jadla tak: - mleko z piersi - tost z szynka, serem i kielkami, kilka paskow papryki - ok 15 winogron - zupa jarzynowa - kilka lyzek (moze z 12) - kiwi - kawalek schabu pieczonego (zrobilam kasze orkiszowa, ale odmowila) - mleko z piersi Wczoraj: - mleko z piersi - jajecznica z 1 jajka ze szczypiorkiem - jogurt naturalny - mieso, ziemniaki i nieco surowki z pora - mandarynka - kinder niespodzianka (babcia przytleciala) - i kolacji brak. Co dzis jadly wasze dzieci i w jakim sa wieku? Dajecie codziennie 2 daniowy obiad? Jedza duzo warzyw?

Gość gość
nie bardzo chce jesc ?? wchrzania wszytsko co jej podsuniesz, wiec niby czego nie chce jesc ? nie mówię juz o tym, ze jest za stara troche na mleko z piersi

Gość gość
Nie chce jesc surowek czy gotowanych warzyw, a mi sie marzy dac jej do reki np marchewke ;)

Gość gość
to jest tak bardzo różnie... np. Moja córka jadła w tym wieku znacznei wiecej tzn nie piła juz mleka wiec nie wiem jak by to było... ale stałych pokarmów jadła sporo. I obiad dwudaniowy jadla i je zawsze ale ma 2 godz przerwy miedzy zupa a drugim. Za to 6 letni syn mojej siostry je aktualnie mniej-wiecej tyle co twoja córka a czasem mniej jesli ma dzien niejadka. Oboje są zdrowi i szczupli. Utrzymujesz jej zróznicowana dietę, starasz sie przyzwyczajac do zdrowych produktów ale nie fiksujesz i pozwolisz czasem babci na rozpieszczanie. Moim zdaniem to dobrze. Ale wiadomo - co matka kafeteriaka - to inne zdanie :D

Gość gość
e tam wcale nie jest za duży na mleko z piersi, pieprzcie farmazonów. Bardzo fajna dieta u nas podobnie.

Gość gość
sorki za duża ;)

Gość gość
Moj ma 13 miesiecy ale wymiary dwulatka i jest bardzo szczuply. Dzis sredni apetyt mial,bardzo pozno wstal a zjadl tak -250 ml mleka z kasza na sniadanie, -Nie chcial zupy ale zjadl pol kromki chleba i malego danonka. Poszedl spac. -jak wstal to juz z apeptytwm zjadl miske 200g zupy,gestej z miesem. -parowka -300 ml mleka z kasza na dobranoc. Dzis mocno zabiegany dzien mialam,wiec i dziecko niebyt dobrze jadlo. Zazwyczaj je duzo owocow,warzyw-uwielbia surowki i gotowane w calosci. Obiady dwudaniowe daje czasami,zalezy o ktorej wstanie i czy sie wyrobie i czy syn ma ochote na dwa dania,czy ma chec na warzywa czy tez owoce. Nie znosi tylko jajek. Jak ma duzy apetyt to zjada tak: Mleko na sniadanie 200-250ml(mleko zawsze pije z kasza) Na drugie sniadanie owsianka,manna lub jaglana z owocami,czasami dwa danonki i chleb-taka wersja awaryjna Zupa bez miesa Drugie danie:mieso/ryba jakas kasza,ryz,makaron(ziemniakow nie lubi,ma odruch wymiotny jak tylko dotknie jezykiem)i surowka Kolacja:parowka i warzywa gotowane albo kromka chleba(Jak zje pol kromki to cala parowka,jak cala kronka to pol parowki,jak z warzywami to tez tylko pol),czasami probuje dac mu jajecznice ale konczy sie pluciem,tak samo wszystkie placuszki itp.Po czym po kapieli wypija duza butle mleka z kasza. W miedzyczasie potrafi zjesc kilka winogron,pol banana. Do kaszy dostaje cale jablko i pol banana,sok z calej pomaranczy. Ogolnie jak apetyt mu dopisuje to je duzo a czasami ma dni,ze ledwo cos podziubie i zjada po 50g wszystkiego albo i nic.

Gość gość
Moja córka ma również 13 miesięcy i je dużo mniej, a ja i tak cieszę się, że je... Np. -śniadanie to kaszka na 150ml mleka, -obiad: drugie danie og 200g, czasami też zje ok 100ml zupy, ale nie z często, -deserek: jogurt lub owoce z jogurtem, jakieś 100-120g -kolacja: ok 120-150ml kaszki. Do tego budzi się 2 razy w nocy na mleko, ok 180ml. Nie mogę w nią wcisnąć nic więcej w ciągu dnia, bo pluje, płacze. No i przez to w nocy dojada. Juz nie wiem, co robic, żeby w nocy spała a w dzień jadła. Marzę o jednej przespanej nocy...

Gość gość
źle

Gość gość
dobrze!

Gość gość
źle źle źle

Gość gość
dobrze ... dobrze ......dobrze

Gość gość
......źle ...źle źle

Gość gość
może dobrze może źle moźe tak może nie kto to wie

Gość gość
no właśnie , kto to wie, może pediatra :(

Gość gość
Niestety autorko, masz nikłe pojęcie o dietetyce. Co 4 mieszkaniec planety ma alergię na gluten, a Ty tak małemu człowiekowi o szczególnie wrażliwych, niedojrzałych jelitach, fundujesz tosty na śniadanie? Mleko krowie w jakiejkolwiek postaci to też nie najszczęśliwszy wybór. Po okresie karmienia (który nawiasem mówiąc powinnaś już mieć za sobą), ssaki czerpią wapń z roślin. Sięgnij po tahinę, zielone warzywa, zrób dziecku humusa (bez czosnku rzecz jasna).

Gość gość
Ssaki karmią ok. 4 krotność ciąży co u człowieka daje 36 miesięcy.

Gość gość
Proponowałabym owsiankę, jaglankę i inne kasze na śniadanie poza tym jest ok.