Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Triccia368

SENNOŚĆ U NASTOLATKA

Polecane posty

Gość Triccia368

Parę miesięcy temu zaopserwowalam u córki zmęczenie. Dużo się wysypia. W dni szkolne kładzie się spać już o wpoldo 10, natomiast w weekendy lubi posiedzieć do późna. Myślę że jest to związane z wiekiem dorastania, lecz dokonca niewiem. A wy zaobserwowaliscie takie zmęczenia u waszych dzieci?

Gość gość
moze wiosenne przesilenie? Kiedy jej robilas ostatnio podstawowe badania-krew, mocz?

Gość Triccia368
Jeśli chodzi o badanie krwi to robię córce do roku w marcu. Wszystko wyszlo dobrze, natomiast nie robiłam badań z moczu.

Gość gość
u mojej siostry tak zaczela sie ostra anemia i skonczyla w szpitalu.ciagle zmeczenie i spala jak niedzwiadek.zrobcie badanie krwi bedziesz spokojniejsza

Gość gość
moze jest przemęczona zajęciami, nauką itp, dobrze, ze chodzi tak wcześnie, przynajmniej się wysypia, lepsze to niż gdyby miałą nie spać a potem się słaniać i w ogóle chodzić cały dzień zmęczona. sama napisalaś, że w weekendy siedzi do późna, wiec chyba nie tutaj problem. Dla epwności zrób badanie na cukier, krew, moze mieć też anemię ale do tych chorób doszłyby też raczej inne objawy, które byż zauważyła

Gość gość
koniecznie przebadaj córke.Moja nastolatka też była senna i zmeczona ale nieznacznie, że tylko ja to widziałam.Skonczyło sie na podawaniu jodu przez ponad pół roku, bo miała odrobine chorą tarczycę. Gdyby nie szybka interwencja, mogłoby skonczyć sie gorzej

Gość Triccia368
Nie anemii na pewno nie ma, to można wykluczyć, jednak jest coś jeszcze co zauważyłam. Boli ją często głowa. Teraz ma urwanie w szkole. Testy, zajecia dodatkowe. Ah wlaśnie! Przed wczoraj mowila mi że od trzech dni ma problemy z zasypianiem. Może to od pogody? No sama już nie wiem

Gość gość
cisnienie -zmierz jej cisnienie

Gość gość
w przypadku senności trzeba brać pod uwagę trzy rzeczy: anemia (ale mówisz że badania wyszły okey, więc odpada) ciśnienie-niech mierzy dwa razy dziennie, przed zmierzeniem usiądzie na 10 minut i zapisuje pomiar cukrzyca-warto mieć glukometr w domu, ja kiedyś z ciekawości zmierzyłam sobie cukier jak wstałam-45 albo 49 a to jest bardzo niskie, ja dostałam glukometr w aptece z paskami, zmierzyć kilka razy na czczo może. Po za tym może to być przesilenie wiosenne, stres... Co do cukrzycy, to mój dziadek bardzo schudł, był senny ale u niego to już straszna cukrzyca była, bo wylądował w przychodni jak mu się ciemno przed oczami zrobiło. Czy jest tylko zmęczona? Coś jeszcze Cię zaniepokoiło?

Gość gość
takie samopoczucie w wieku dojrzewania co jakiś czas to nie jest nic bardzo niepokojącego, o ile nie przeszkadza w codziennym życiu i nie trwa non stop przez długi czas, zwłaszcza przed miesiączką/w trakcie i podczas sytuacji mocno stresowych

Gość Triccia368
Masz rację kupię jutro glukometr i zmierze córce cukier. Ciśnienie także. Tak jak wceniej pisałam corka skarży się na bol głowy i od trzech dni ma problemy z zasypuaniem. Więcej to raczej nod się niepodzialo. Może jednak to ten stres ale nie wykluczam cukru

Gość gość
teraz dopiero przeczytałam. Objawy i do cukrzycy i do problemów z ciśnieniem. Od razu mówię-jednorazowe zmierzenie nie da nic. Ja poszłam do lekarza z tygodniowy wynikami-ciśnienie mierzone 2 razy dziennie po 10 minutowym odpoczynku, cukier mierzony na czczo i 2h po posiłku-mierzyłam 3 razy również przez tydzień. Z takimi wynikami najlepiej iść do lekarza-na podstawie 1 czy 2 wyników ciężko coś powiedzieć. Być może i stres ale lepiej dmuchać na zimne i przebadać.

Gość gość
cukier mierzyłam 3 razy po posiłkach i ten raz na czczo czyli razem 4 razy dziennie przez tydzień

Gość gość
może jednak zaprowadź dziecko do lekarza, a nie bawisz się w diagnostyka-specjalistę razem z kafeteriankami?

Gość gość
To najpewiej przez skoki ciśnienia atmosferycznego. Wiem bo sama tak miałam jako nastolatka. Wyniki badań wzorcowe a chodziłam spać o 21 zaś w weekendy spałam do 11. Dodatkowo głowa pękała mi z bólu tak, że parę razy mdlałam w szkole. Zawsze tak miałam od marca do końca kwietnia.

Gość Triccia368
Dzuekuje wszystkim za odpowiedzi. Zmierzylam córce cukier i cisnienie ale wszystko było w pożądku. Byłam z corka u lekarza, lecz on nic nie stwierdzil. Znacży powiedział że to alergia i bydź może dużo nauki, ale na pewno wykluczyl cukrzyce, anemie. Więc jeszcze raz dziękuje, będę dawać córce tabletki na alergie i powiem jej żeby aż tak bardzo się nieprzemeczala. Chodzi o naukę, oczywiscie chce aby miała dobre oceny ale nie może siedzieć przed książkami cały dzien