Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hengist

Dzisiaj chyba znaowu zobaczę się z Piękną Szatynką

Polecane posty

Gość Hengist

, Bo idę do pracy na II zmianę:( Dobrze, że mam pracą, ale po spotkaniach z Nią łapię doła:(

Gość gość
Z serii "Państwo dla Polaków". Opiszę Wam historię, która przydarzyła mi się w ubiegłym roku. Mam 23 lata i od 1 października do 31 grudnia dostałam umowę na staż europejski i uczyłam się weekendowo. 24 października zmarł mój tata. Złożyłam z siostrą wniosek do ZUS-u o przyznanie renty rodzinnej. Pani w Urzędzie Pracy powiedziała, że to nie koliduje ze stażem (!) i mam nadal chodzić do "pracy", bo przecież codziennie trzeba się podpisywać na karcie obecności. 3 grudnia moja kierowniczka dostała telefon z UP z informacją, że nie mogę się dalej stażować, ponieważ mam przyznaną rentę rodzinną. Byłam zaskoczona, ponieważ nie dostałam żadnego telefonu z ZUS-u, ani żadnej listownej decyzji. Za październik dostałam normalną wypłatę z urzędu 980 zł. Byłam w UP i Niemiła Pani z działu stażów powiedziała mi, że renta jest mi przyznana od 24 października, czyli z dniem śmierci rodziciela. Więc dostanę rentowne wyrównanie za październik, listopad i grudzień. Co wiąże się z tym, nie dostanę pieniędzy za przepracowany listopad i za 2 dni grudnia + 4 dni należącego się urlopu! Parę dni później dostałam pismo, że od daty zarejestrowania się w urzędzie od 2012 roku do teraz mam status osoby bezrobotnej. Czyli w ogóle nie ma wzmianki, że byłam na czymś takim jak "staż", ponieważ został przerwany już 24 października, razem z przyznaną mi rentą. Ciężko fizycznie pracowałam i okazało się, że za darmo... Na dodatek poinformowali mnie, że mam zwrócić UP za parę dni od śmierci taty (24 - 31 październik) całą sumę (890 zł), ponieważ już wtedy miałam prawo do renty rodzinnej i została mi nieprawnie naliczona. Pieniądze zostały mi potrącone z wypłacanych później rent. Byłam na stażu fizycznie, ale już nie w papierach w UP. Niestety wszystko jest jak najbardziej "zgodne z przepisami". Trochę zawiłe, pogubić się można z tymi urzędami. ZUS zgania na UP, UP na ZUS, to która instytucja powinna mnie zawiadomić, że w takich sytuacjach trzeba przerwać staż. Niestety Panie Urzędniczki byłby albo niedoinformowane, albo złośliwe. I teraz perełka. Nie zapłacili mi za staż 980 zł, ponieważ dostałam rentę całe... 217 zł. Oklaski.

Gość Motylek205
Dlaczego łapiesz doła po spotkaniu?

Bo ją lubię, i czuję, że ona mnie lubi, a wiem, że mam zamkniętą furtkę. Najpierw jest przyjemnie, a potem chodzę rozkojarzony i łapię doła...

Gość gość
Heniu mówią, że powinno się uciąć wszelkie kontakty, by móc stanąć na nogi, ale to jest takie trudne, pustka w moim przypadku byłaby jeszcze gorsza (tak mi się wydaje), wymiana jednego zdania czy choćby uśmiech sprawia, że najpierw fruwam a potem spadam, pomimo że boli chcę jeszcze trochę fruwać. Rada -, zrób to co jest dla Ciebie dobre czy najlepsze :)