Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to jest z ta Norwegia,byl ktos?

Polecane posty

Gość gość
ale w sumie wszedzie moze sie to zdarzyc..ja teraz czekam na dziecko i bede tu rodzic w lipcu :) narazie zyje sie mozaby powiedziec jak w bajce :) oby tak dalej

Gość gość
Moja kolezanka pracuje w barneskole i dzieci w 1 kl. maja juz takie testy i wylapuja na podstawie inf.czy w domu dobrze sie dzieje.

Gość gość
dziewczyny serio przestancie pisac po norwesku bo sie kompromitujecie :P heheh helt dust ze tak powiem :D

Gość gość
jak w Pl ostatnio babka prowadzala na smyczy dzieciaka i nim szarpala to odrazy sprawa trafila do TV....oooo i widac, ze Pl to tez strach miec dziecko.

Gość gość
*czy w domu zle sie nie dzieje *

Gość gość
Ojej zjadła jedną literkę i już kompromitacja ;)

Gość gość
dzieki za info a o co chodzi z ta specjalna swieca?

Gość gość
jedna literke? :P popatrz na szyk tego zdania :P kto tak mowi? a no Polaczek co mysli ze pordeczniki pozjadal :P zrozumiec zrozumieja ale to brzmi jak "bulke zjadlam na sniadanie dzis" no nie durnie?

Gość gość
jakis debil pisal i specjalnej swiecy!

Gość gość
Tak z ta swieca to ktos nierozgarniety, zapewno chodzilo o takie swiece szturmowe. Sa wystawiane jak np dziecko ma urodziny czy gdzies impra, ale to dlatego, zebe zaproszeni wiedzieli gdzie isc. Poza tym przed sklepami tez sie takie swiece ustawia, zeby bylo wiedomo, ze otwarte.

Gość gość
A ,myslalam ze chodzi o ta co napisala ha de bra ,a co karaammba napisala to nie kumam.Pouczyla ja ,a sama co pokazala

Gość gość
obie dobre i ta z ha det bra i karamba :P uehehehe ludzie roznie pisza, wrecz nagminnie omijaja litery i to jest normalne ze zamiast er pisza e ale takiego wiesniackiego szyku tak karamba dala to jeszcze nie widzialam :P rzuca sie w oczy ze byl angielski w szkole :P po co to sie popisywac jak sie nie umie..nie wiem

Gość karrammba
jak nie kumasz to widac jaki twoj poziom norweskiego, ale nie dziwne jak sie lata na szmacie i umie tylko "hei" "takk" i "ha DE bra"....hehehe....

Gość karrammba
Jak ktos nie umie to chyba ty...i odrazu widac, ze to ta sama osoba co ha DE bra....tak, tak wmow mi, ze w akzdym miescie inna pisownia...

Gość gość
znam przypadek normalnej polskiej rodziny,ktorej dzieci odebrali i do tej pory walcza,to chory kraj,ja tam nie pojechalabym z dziecmi,on maja gdziej rodzine,wiezi,milosc,wiem co pisze

Gość karrammba
Ale faceci ojojoj, polecam :) ostatnio w klubie poznalam 4 :D

Gość karrammba
chcesz sie podszywac, to moze troche inteligentniej....ale czego od ciebi oczekiwac...

Gość gość
Hej,wyluzuj jestem tu od tygodnia,na kurs sie zapisze.Ciekawe co ty umialas jak przyjechalas,chyba nic...no nie mow ze w pl juz zaczelas sie uczyc.Kolezanka cie podsumowala jak to pieknie poslugujesz sie norweskim buhahaha

Gość karrammba
kolezanka napisala, ze nie kuma, bo umie tyle co i ty....

Gość bekazkaramby
Karamba ja mieszkam w norwegi polowe mojego zycia mam 19 lat I tak ZALEZY od dialektu jakiego piszesz mozna pisac hade Ha de ha det, i wszystko jest poprawne ;) No ale jesli masz gdzies pisac oficjalnie ta sie pisze w bokmål / nynorsk

tak w Norwegii trzeba uważa jak się wychowuje dziecko . Chodzi o to , że oni patrza na dobro dziecka a jesli nie kupisz mu zabawki lub zapiszesz na kurs taki jaki nie chce i dziecko jest smutne i powie o tym w szkole jestes wzywany na rozmowe a potem zaczyają weszyc i interesowac sie Tobą .. Chore prawo co prawda bo to rozpieszczanie dzieci i nic z tym zrobic nie mozemy niestety

Gość gość
hehe :) nie jestes w stanie powiedziec ile umiem bo nic nie pisalam tu :) ale zdalam egzaminy perfekt i mowie tu tylko po norwesku :) ty dalas za to popis swoich watpliwych umiejetnosci :P i chociaz tamta dziewczyna nie wiem czy chciala czy nie zgubila litere (moze sie zdarzyc) to jakbys tam mieszkala i znala paru norwegow wiedzialabys ze pisza smsy i omijaja litery nagminnie i to specjalnie! ale gowno wiesz :) to dam ci mala lekcje np: zamiast "skal du til oss" <--co napisalby np Polak mozna bez problemu napisac "ska du te os" i tak sie pisze..ale takiego szyku jak ty uzywasz to sie wyzbadz bo to jest przedszkole :P

Gość gość
To ja idiotko napisalam ze nie kumam przeciez nie bede taka debilka jak ty ,ze z pomoca translatora bede udawac jaka to ja dobra w j.norweskim. Zalosna jedtes karambulo!

Gość gość
dziewczyny temat nie jest o jezyku norweskim jesli mieszkasz w no tak dlugi czas to moze wypowiedz sie w temacie np...czy dam sobie rade w tym kraju poslugujac sie wylacznie angielskim,w sklepie,na stacji, zwiedzajac czy w naglym przypadku u lekarza? i czy ktos mi moze napisac ile tam kosztuje ropa,benzyna,mleko zwykle?

Gość karrammba
Jada, særlig....

Gość gość
czyli to raczej niemozliwe zeby zabrali mi mojego 4latka jak zrobi konkretna awanture w sklepie? albo zeby urzednicy weszli mi do domu jak z kolezanka zrobimy impreze? oczywiscie w granicach rozsadku

Gość gość
Kaarrammmbbbaa ale dalas popis!!! Wyzej srasz niz d**e masz!!buhahaha

Witam , jestem w 34 tyg ciąży i nie bardzo orientuje się jak wygląda poród w Norge . Nie mam pozwolenia na staly pobyt oraz numeru personalnego . Gdzie to się załatwia i czy musze już teraz to mieć czy mogę po porodzie wszystko załatwić ?? Mój chłopak mieszka tu juz od 6 lat i pracuje . Czy będzie mi przysugiwać becikowe i w jakiej sumie ? Dodam , że bede rodzić w Skien .

Gość karrammba
Skoro wg ciebie jako tlumacz przysiegly pisze nie poprawnie, badz tak mila i napisz to co napisalam na 1. stronie poprwnie. Bardzo prosze napisz mi.