Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justynka94

Mieszkam od niedawa w norwegi i jestem w 34 tyg ciąży pomocy!

Polecane posty

Witam , jestem w 34 tyg ciąży i nie bardzo orientuje się jak wygląda poród w Norge . Nie mam pozwolenia na staly pobyt oraz numeru personalnego . Gdzie to się załatwia i czy musze już teraz to mieć czy mogę po porodzie wszystko załatwić ?? Mój chłopak mieszka tu juz od 6 lat i pracuje . Czy będzie mi przysugiwać becikowe i w jakiej sumie ? Dodam , że bede rodzić w Skien .

Gość gość
jesli w norwegii jest podobnie jak w szwecji to powinien cie zglosci do urzedu- odpowiednik polskiego zus, i powinniscie wyslac papiery do urzedu imigracyjnego, pobrac wniosek o przyznanie numeru personalnego, w szwecji polozna w ktoryms miesiacu ciazy daje papier - zaswioadczenie o ciazy ktory uprawnia do pobierania pieniedzy na dziecko od panstwa, mysle ze w norwegii jest podobnie jak w szwecji, poszukaj forum polonii w norwegii. ale mysle ze jesli nawet nie zdazycie ze wszystkimi papierami do dostaniesz wyrownania i tym podobne

No właśnie słyszałam , ze na policji sie zalatwia numer personalny .. I czy za poród bede musisała płacic skoro nie mam ubezpieczenia ?

Gość gość
Twoj facet niech sie dowie skoro tam siedzi 6 lat...

Chciałabym też coś wiedzieć na ten temat .. :| I dowiedzieć się od matek , które rodziły w norwegi

słuchaj to , że piszesz anonimowo to nie znaczy , że możesz mnie obrażać . Zzna jezyk doskonale a to ze chce sie chegoś dowiedzieć to chyba dobrze ! I sam gościu jestes ciapowaty he. Widze , ze osoby , które nie wiedzą nic pisza bzdury oraz obrazaja inne osoby .

Gość gość
Sama mieszkam za granica ale ja znam język perfekt jesteś ubezpieczona pracuje legalnie place podatki itp... I nie dzieje się ze za granica wszyscy maja okropne zdanie o Polakach, szczerze mówiąc staram się nie kumplowac z Polakami bo mi zwyczajnie wstyd! Owszem może 10% Polakow za granica jest ok ale reszta cóż... Faceci kobiety w pl zostawili pracują piją podrywaja laski bo myśli ze piecdziesiatka na karku ale lovelas ze hoho brudasy smierdziele, a druga polowa to konkubinaty laski z brzuchami języka ani me ani be przyjedzie z brzuchem i wszystko obce państwo ma jej dac poród za darmo a potem stoi w kolejce POI zasiłki!!! A d**y do roboty nie ruszy, zaciazylas siedzialas cala ciąże w pl to po co teraz jhedziesz za granice i psujesz opinie Polakom bo przyjezdzasz i wyciagasz łapy po pieniądze innego państwa bo ty bękarta urodzisz to myślisz ze ci się nobel należy tępa pipa

Gość gość
94 to twoj rocznik?

Gość gość
No wlasnie, numer personalny tak jak pieniadze ,rodzisz za darmo,dostajesz niezla sumke za porod,zasilek na dziecko itd.Bez numeru nic!

Gość gość
Takze nie mow ze nie chodzi o pieniadze.

Gość gość
a myslicie ze po co tu przyjechała przed porodem? Po to aby kase wyrwac becikowe itp w Polsce mało placa a tu nie zle mogla sie ustawic ale przez swoja glupote zaplaci jeszcze z wlasnej kieszeni za porod , trzeba znac prawo innego Panstwa jak sie gdziesz wyjezdza

oczywiście , że nie chodzi ... Pytalam o zupelnie coś innego a oczywiście ludzie , którzy umieją tylko ubliżać i wyzywać ludzi od materjalistów nie wiecie dlaczego tutaj przyjechałam tosie nie wypowiadajcie !

jasne weź się człowieku pukij w głowe ! A tak po za tym to własnie załatwiamy numer personalny . Dzieki kuurcze za pomoc wasza , której i tak nie ma . Miała rodzić w polsce ale moj chłopak sie nie zgodził bo chce być przy porodzie !

Gość gość
Bez numeru radze nie rodzic w no ,zabulisz ze szok!

Gość gość
To taki wygodny ze ciezarnej kazal przyjechac ,chyba myslal o kasce.

Gość gość
Rany nie najezdzajcie tak na ta kobiete. Spokojnie spytala co i jak a wy juz z mordami wyjezdzacie ze po kase sie pcha. Wy co za granica siedzicie myslicie, ze jestescie lepsze? Nie potrafilyscie sie ustawic w Polsce, zadnych dobrych szkol nie pokonczylyscie to na zmywak za granice zwialyscie i myslicie ze jestescie takie swiatowe. Idiotki. Autorko idz do urzedu dowiedz sie co i jak. Na pewno ci pomoga.

Gość gość
Rany nie najezdzajcie tak na ta kobiete. Spokojnie spytala co i jak a wy juz z mordami wyjezdzacie ze po kase sie pcha. Wy co za granica siedzicie myslicie, ze jestescie lepsze? Nie potrafilyscie sie ustawic w Polsce, zadnych dobrych szkol nie pokonczylyscie to na zmywak za granice zwialyscie i myslicie ze jestescie takie swiatowe. Idiotki. Autorko idz do urzedu dowiedz sie co i jak. Na pewno ci pomoga xxx nie każdy pracuje na zmywaku 🖐️

Gość gość
Co nie znaczy, ze nie potrafilas sie dorobic w Polsce to zwialas za granice i teraz plujesz na swoich rodakow

Gość gość
*to znaczy

Ja mieszkam w PL i dla mnie jest paranoją, że kobieta siedzi tam (nie wiem ile) i ma rodzić za ok. 6 tygodni i nie wie nic. Nie ma ubezpieczenia, a zamiast wysłać faceta żeby się dowiedział co i jak to pyta na kafeterii. Gratuluje odwagi i głupoty.

Aha odniosę się jeszcze do '94 występujących w nicku autorki. Domyślam się, że to rocznik urodzenia. Brak komentarza :D

Gość gość
a czego mozna sie spodziewac po kobiecie ktora chciala kupic w necie prawo jazdy :P hehe kosmos dac ogłoszenie ze sie prawko kupi nic dziwnego ze ubezpieczenia załatwić nie potrafi ;)

Gość gość
16.49 w pl tez sie dorobilam ale tu mam wieksze pieniadze. Szok. Nie? Nie pluje na rodakow tylko na naciagaczy. Widzisz roznice?

Gość gość
To niech sobie teraz wykupi porod w NO bo za darmoche jej sie nie uda.

Gość gość
ostatnio znajoma wrocila do pl z kwitkiem. Pojechala do chlopaka inzyniera, ale ze nie byli po slubie i dla niej nie bylo pracy, to nie dostala nr personalnego, numer mogla tylko dostac jak by dostala prace, a pracy nie mogla dostac, bo nie miala nr i tak sie kolko zamykalo. Po 6 msc wrocila do pl. Dowiedz sie wszystkiego, bo jak wam przyjdzie placic za porod w no to sie nie wyplacicie.

Gość gość
musisz miec personnr. i byc czlonkiem NAV inaczej slono zabulicie za pobyt w szpitalu. Jak bedziesz miala ten nr to bedzie ci sie nalezalo kolo 38 tys. Bedzie to jednorazowa wyplata. Facetowi nie bedzie nalezec sie nic, bo ty nie pracowalas.

Gość gość
W sprawie ubezpieczenia skontaktuj się z norlink.pl mi już nie raz pomogli. Wszystko wyjaśnili i załatwili formalności.