Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowanna na maxa

Pytanie o skróconą szyjke macicy

Polecane posty

Witam mam pytanie : otóż w 33 tyg ciazy ginekolog stwierdził ze mam skrócona szyjke macicy czyli 3 cm i mam jak najwiecej lezec i sie oszczedzac bo moze sie szybko porod zaczac.... Przestraszylam sie i rzeczywiscie wiecej lezalam nie chodzilam do sklepu i ogolnie baaardzo sie oszczedzałam. Jednak w 35 tyg ciazy trafilam z powodu infekcji drog moczowych i problemow z unormowaniem cukrow na oddzial ginekologiczny.... tam po badaniu lekarka siwetrdzila ze te 3 cm to super wynik i nie mam sie czym przejmowac.... Zglupialam... to jak to w koncu jest z tym skracaniem sie szyjki ?! Moze ktoras cos mi doradzi?;) Pozdrawiam!

Z szyjką bywa dość indywidualnie. Ja od 24 do 35 tc. miałam cały czas 2,5 cm. Najpierw mój gin wzywał mnie co tydzień na kontrolę, po 29 tc. dał spokój. W 38 tc. skurczyła się do 0,5 cm, miałam rodzić lada moment. Tydzień mija i nic. Na Twoim miejscu nie przejmowałabym się - 3 cm to dobry wynik w tym czasie.

Gość gość
też mi się wydaje, że 3 to dobry wynik- to bardziej chodzi o to czy się nie za szybko skraca- jak widać u Ciebie jest ok, nie przejmuj się:)

Gość gość
W pierwszej ciazy od 16 tc moja szyjka miala 33 mm i musialam ja czesto kontrolowac, ale taka dlugosc byla ok. Mimo to oszczedzalam sie bo mialam tez skurcze. W 33 tc gin zalozyl mi pessar bo podczas badania wyczuwal glowke dziecka. Urodzilam w 38 tc po zdjeciu pessara. Teraz jestem w drugiej ciazy, w 18 tyg i gin powiedzial mi dzis ze szyjka jest lekko uchylona. Jutro ide do szpitala na usg. Boje sie. Jeszcze 2 tyg.temu szyjka miala 42 mm, jutro dowiem sie czy sie skrocila, mam nadzieje ze nie. Mysle, ze Ty w 35 tc mozesz juz czuc sie bezpieczna.

Dziękuj****aardzo za wyrażanie opinii ;) Bardzo mnie to uspokoiło ;D Bo widze ze te 3 cm nie jest wcale takie złe ;)

To chyba chodzi oto o ile szyjka sie skrocila. Ja w 16 tygodniu mialam 31mm i lekarz mi mowil ze mam nie przesadzac z wysilkiem ale jest ok. Oczywiscie go nie posluchalam i w 20 tygodniu mialam juz 20mm. Teraz musze lezec. Za tydzien mam miec zalozony pessar. Twoj wynik 3 cm w 35 tyg jest bardzo dobry :)

Gość zdezoriontowana na maxa
LImfa12 m,atko u ciebie w mm??? to ja tu taka panike sialam z moimi 3 cm ;)

Gość gość
31mm to przecież 3 cm ...i taki matoł ma dziecko ?

Gość gość
Ja byłam w szpitalu w 26tc z całkiem innego powodu i mówili, że mam 3 cm właśnie. Teraz konczę 39 tc i wszystko szczelnie zamknięte, nic nie zanosi się na poród.