Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shellia1234

czy to mozliwe?

Polecane posty

Gość shellia1234

muszę się poradzić. czy w 22 dniu cyklu mozna zajsc w ciążę? zawsze około 14-16 dnia cyklu obserwuje u siebie objawy owulacji. W tym miesiącu nie było tego w tych dniach. w 22 dniu zaczął bolec mnie brzuch , pomyslałam,ze na okres już. Wiec nie zabezpieczylismy sie z męzem w tym dniu. to był poniedziałek wieczór. w srode czyli wczoraj zauwazyłam rozciągliwy sluz a dzis to juz w ogóle klasyczny jak przy owulacji. jak to mozliwe?? cykle mam zazwyczaj miedzy 29-32 dni.

Gość gość
owszem możliwe, bo nawet przy regularnym cyklu zdarzają się czasem zaburzenia i odstępstwa od normy,

Gość shellia1234
ale chyba sama owulacja jest przy tym najbardziej rozciągliwym śluzie co??? anie przy początkach?

Gość gość
no to się nazywa szczyt śluzu. Ale pamiętaj że plemniki w sprzyjających warunkach mogą przeżyć od 2-5 dni.

Gość shellia1234
no dobrze, ale wiadomo po obajwach kiedy ta owulacja nastepuje rzeczywiscie?

Gość shellia1234
upi

Gość gość
może masz zaburzenia jakieś związane ze stresem. Możesz zajść w ciąże

Gość gość
wiadomo napewno tylko gdy masz monitoring. W pozostałych przypadkach można tylko tak przypuszczać obserwując objawy takie jak m.in. śluz czy temp. "Taki śluz stwarza warunki przedłużające okres żywotności plemników, sprzyja ich dotarciu do jajowodów i ułatwia zapłodnienie komórki jajowej. Dzień najbardziej płodny przypada na ostatni dzień, w którym stwierdziłaś występowanie śluzu. Nie zawsze najobfitsze wydzielanie śluzu przypada na dzień owulacji. Jajeczkowanie następuje tuż po szczycie wydzielania śluzu. W ciążę zajść można do trzeciego dnia po szczycie wydzielania śluzu." Sama widzisz że to nie reguła.

Gość shellia1234
czyli teoretycznie skoro dzis jest szczyt to po nim powinna byc owu. czyli moge byc spokojna od poniedziałku napewno plemniki nie przetrwały,

Gość gość
Nie, moim zdaniem nie masz pewności. Skoro w środę pojawił się śluz płodny to plemniki miały sprzyjające warunki i mogły doczekać do owulacji. W tym co zacytowałam informują iż dzień najbardziej płodny przypada na szczyt śluzu choć nie jest to regułą. Musisz czekać na okres a jeśli się nie pojawi to po co najmniej 2 tyg. od stosunku zrobić test.