Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy partner chce dziecka, a kobieta nie jest gotowa i boi się...

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 24 lata, mój narzeczony 29. Planujemy ślub w przyszłym roku. Generalnie od jakiegoś czasu narzeczony ciągle mówi o dziecku, jak bardzo by chciał już je mieć... ostatnio powiedział mi, że 2 lata od teraz to jest dla niego najpóźniej. :( Kurczę no, ja wiem że w jego wieku dużo już kumpli ma dzieci, ale ja dopiero kończę studia, drugie w trakcie. Chcę znaleźć pracę w zawodzie, nabyć doświadczenia, mam w planach kilka podróży, których na pewno nie zrealizowałabym z małym dzieckiem. Ale tak naprawdę nie chodzi o to, w sensie nie o pracę i studia. Ja po prostu panicznie BOJE się. Nie umiem wyobrazić sobie mieć dziecka w brzuchu, mam po prostu dreszcze jak o tym myślę. Przeraża mnie poród i karmienie piersią. Po prostu wszystko to wydaje mi się takie... z innej planety. Tu na kafe dziewczyny w moim wieku już się starają o dziecko, a dla mnie to abstrakcja. Czy ktoś miał tak jak ja? Czy ja jestem niedojrzała i może za jakiś czas będę gotowa czy jestem po prostu zaburzona i te lęki nie miną? Bo już sama nie wiem, może powinnam się z nim rozstać i niech sobie znajdzie kobietę, która chce i da mu to dziecko... :(

Gość gość
dziewczyno jeszcze jestes bardzo mloda i masz jeszcze czas na podejmowanie takich decyzji. mysle, ze przyjdzie u ciebie taki moment, ze bedziesz wiedziala na 100%, ze chcesz tego dziecka. nie ma co sie zmuszac na sile. a facet oczywiscie zawsze bedzie chetny, bo to nie jego zycie przewraca sie o 180 stopni. nie do niego bedzie nalezec ciaza, porod, siedzenie z dzieckiem w domu.

Gość gość
ja byłam gotowa jak miałam 37 lat, wcześniej o dzieciach nie chciałam nawet słyszeć. Byliśmy już wówczas 8 lat małżeństwem :)

Gość Wesoła Mama
Ja po 7 latach:) Widocznie tak miało byc. Nie miałam takich mysli jak ty o porodzie, o karmieniu piersią, nie bałam się tego, po prostu wiedziałam, ze to jeszcze nie czas dla mnie.

Gość gość
hej. Ja mam 23 lata i moj mąż też i jestem w ciąży. (studia mam, drugie robie zaocznie, mąż ma prace, ja juz nawet zwiedzilam pare fajnych miejsc na świecie a i tak to wpadka, nie staraliśmy się miesiącami jak inni ale nas ta sytuacja ucieszyła). I wiesz co? Rozumiem CiE! to ma byc Wasza decyzja a nie jego. Spytaj czy jak mial 24 lata to czy chciał dziecko? Przeciez masz jeszcze czas, nie rób niczego wbrew sobie. Każdy ma po prostu inne priorytety w życiu. Jesteś młoda masz czas rob to na co masz ochote, jak Cię facet zmusi to koniec związek Wam padnie a to nie on będzie karmił piersią i siedzial w domu, dla niego dziecko to kąpiel, spacerki i przytulanie...

Gość gość
Hej, dzięki Wam za odpowiedzi. Generalnie on wie, że mnie nie zmusi - a raczej ja nie dam się zmusić, to nie są sprawy w których można komuś ulec... Bardziej myślę w kontekście tego, czy powinnam kontynuować nasz związek nie będąc na 100% pewna czy kiedyś będę chciała mieć dziecko (a raczej - być w ciąży, bo to nie jest dokładnie to samo) i będę czuła się gotowa. A że wiem jak jemu na tym zależy... chcę być fair, oboje mamy prawo do szczęścia. Rozmawiamy o tym, pytałam go czy ewentualnie widzi możliwość adopcji dziecka - ale nie, on chce koniecznie swoje... Ale z Waszych wypowiedzi wynika, że to może przyjść później. Oby. Wiecie, "chciałabym chcieć", tak mogę ująć obecne nastawienie.

Gość gość
Ahh, no i co do tego czy on chciał w moim wieku dziecko - pytałam! Twierdzi, że pragnął tego od 21 roku życia, tylko czekał na odpowiednią partnerkę. :P Co gorsza, to wcale nie wydaje mi się niemożliwe znając go..