Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wizyta

Polecane posty

Gość gość

Witam Wszystkich. Bylam dzis na wizycie u lekarza jestem w 9tc2d. Usg- czynnosc serca regularna 130 min,CRL 23.7. Niepokoi mnie,ze lekarz u ktorego bylam,powiedzial,ze wszystko jest dobrze,ale zalecil badanie prenatalne za 3 tygodnie. Moze panikuje,ale wydawalo mi sie,ze takie badanie robi zazwyczaj prywtnie,ze bez przyczyny nie daja skierowania na nfz. Jak sadzicie,czy mam sie czym martwic? Dodam,ze pierwsza ciaze poronilam.

Gość gość
ile masz lat? od 35 rż (chyba od 35) należy Ci się takie badanie na NFZ.

Gość gość
Mam 24 lata.

Gość gość
a jakie masz wskazanie na skierowaniu? poronienie 1 ciąży? może masz lekarza, który woli sprawdzić czy wszystko jest ok tym bardziej, że pierwszą poroniłaś.

Gość gość
Mialam usg robione w szpitalu,po skierowanie mam sie zgosic za tydzien,ale do tego czasu chyba oszaleje. Pozostaje mi sie modlic.

Gość gość
nie denerwuj się, gdyby było coś nie tak lekarz na pewno by powiedział, może woli dmuchać na zimne, są lekarze i lekarze, ja miałam bardzo szczegółową lekarkę na NFZ, sprawdzała, wysyłała na badania, kobieta bardzo się angażowała, pracowała w szpitalu w którym rodziłam, jak weszła do mnie na obchodzie to pamiętała wszystko, cały przebieg mojej ciąży.

Gość gość
Ale ba jakie badanie prenatalne konkretnie? Bo to istotne.

Gość gość
Dziekuje,mam nadzieje,ze wlasnie tak bedzie. W 7 tygodniu bylam u innego lekarza ,ktory nic nie mowil,ale na badanie prenatalne zaprosil mnie prywatnie.

Gość gość
ja miałam prenatalne na nfz

Gość gość
Kurcze nie wiem,jak pojde po skierowanie to sie dowiem,bo w tym szoku jak wyjde z gabinetu to polowy nie pamietam. Mam nazieje,ze nie mam sie czym martwic.

Gość gość
skoro jesteś w 9 tc a na badanie masz się zgłosić za 3 to będziesz w 12 tc w którym wykonuje się badania prenatalne, przeczytaj artykuł: http://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie_w_ciazy/badania_prenatalne.html pewnie dostałaś skierowanie bo chodzisz na NFZ, gdybyś chodziła prywatnie lekarz zaprosiłby Cię na wizytę w 12 tc i zrobił badanie na swoim aparacie, ja tak to rozumiem.

Gość gość
dostałaś skierowanie bo chodzisz na NFZ, pewnie chcą je wykonać na innym aparacie, nie masz się co martwić, w ciąży wykonuje się badania prenatalne tylko, że chodząc prywatnie po prostu umawiasz się na kolejną wizytę, widocznie na NFZ potrzebujesz na to skierowanie.

Gość gość
prywatny nie kieruje bo ma dobry aparat i wykonuje takie badanie na kolejnej wizycie, na NFZ np. w przychodni gdy sprzęt jest gorszy każą zrobić takie badanie prywatnie lub wypisują skierowanie.

Gość gość
Nie martw się to będzie badanie przezierności karkowej i kości nosowej wykluczające np. zespół downa każdy ma robione takie badanie w ciąży nie myk tego z badaniami prenatalnymi (np. test papa) bo to całkiem co innego.

czym się martwisz? przecież każdej kobiecie w ciąży teraz robią usg prenatalne ok 13tc. Ja robiłam wszystkie badania na NFZ Błędnie ci się wydawało, że takie badania robi się prywatnie