Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

musze zadać bardzo głupie pytanie

Polecane posty

Gość gość

wiem jak można tego nie wiedzieć, możecie się śmiać ale proszę o jakieś wskazówki :) mianowicie jak się gotuje ryż?? wstyd że tego nie wiem, ale do tej pory gotowałam tylko taki w woreczkach, ale teraz kupiłam "luzem" ryż pełnoziarnisty i nie wiem jak gotować. Ile wody wlać na 100g, jak go potem odcedzić?

Gość gość
Dwie szklanki wody na szklanke ryzu. Przykryj pokryka i nie mieszaj. Ryz wchlonie cala wode i nie trzeba nic odcedzić. Wazne zeby nie mieszac bo między ziarenkami robia sie kanaliki i dzieki temu sie nie przypali. Na wolnym ogniu gotuj okolo 20 minut.

Gość gość
odcedzić sitkiem, ja tak robię, wody tyle żeby Ci nie wyparowała podczas gotowania i ryż się nie przypalił

Gość gość
jedna szklanka ryzu na dwie szklanki wody - zagotowac i wstawic w cieple miejsce - ja wkladam pod koldre w lozku - ryz dojdzie i wchlonie wode :)

Kiedyś to się jeszcze zawijało po gotowaniu garnek w gazetę i koc. Ale przyznam że sama tez zawsze gotuję z torebek i tylko pamiętam ten widok opatulonego garnka z dzieciństwa :)

Gość gość
o bardzo Ci dziękuję :) a ten ryż wrzucić do zimnej wody czy do wrzątku i od kiedy zacząć naliczać te 20 minut? dopiero jak się woda zagotuje?

Gość gość
WIESZ CO NIE PAMIETAM DOKLADNIE ALE TAK NA 1SZKLANKE RYZU DAJESZ 2 SZK.WODY I TO NA WOLNY OGIEN BEDZIE SOBIE PYRCZEC MOZESZ WODY POZNIEJ DOLAC BY SIE NIE PRZYPALIL, PARE Razy mieszasz ,no nie wiem ile minut 30-40 musisz probowac, babcie robily tak ze na ta koncowke wkladaly jeszcze w pare kolder zawijaly to ryz fajnie doszedl a sie nie przypalil, probuj metoda prob i bledow, albo na jakims forum typowo kulinarnym sprawdz smacznego

Gość gość
czas odliczasz od zagotowania

Gość gość
Ryz na wrzatek. Dla pewnosci daj 3 szklanki wody na 1 szkalnke ryzu. Bo niektóre rodzaje potrafią wchlonac wiecej wody.

Gość gość
kochane jesteście, że dałyście tyle wskazówek i nie śmiałyście się ze mnie:) wielkie dzięki, spróbuje waszych sposobów a te garnki w kocach, kołdrach, pod gazetami też pamiętam z dzieciństwa, ale nie wiem co mama tam chowała :)

Gość na wojtusia z popielnika
nie musisz tylko chcesz :)

Gość gość
R To ja jeszcze dodam ze ryz basmati najpierw sie smazy na oleju, az z przezroczystego zrobi sie bialy, ciagle mieszajac, uwazac zeby nie przypalic, zalaz gotujaca sie woda z czajnika, ile ryzu, tyle wody, 10 min i gotowe, moj maz jest z pld europy, i tam mnie tak nauczono:)

Gość gość
ej to moja koleżanka GOTOWAŁA MAKARON NA PARZE, rozumiecie włożyła makaron do parowaru i czekała aż zmięknie, aż w końcu ją teściowa poinstruowała.

Gość ex_debill_znowu_po
ja każdy ryż tak dotuję na sypko - nie tylko basmanti - w sensie podprażam na oliwie, zalewam wodą (na oko), podgotowuję aż woda się wchłonie (bez mieszania i krótko), potem zestawiam, zawijam w ręcznik i pod pierzynę aż dojdzie - jest lepszy niż gotowany tradycyjnie - nie skleja się:)

Gość gość
I bez recznika i owijania wyjdzie na sypko;)

Gość ex_debill_znowu_po
prawdopodobnie:) ale to tak po domowemu - jak mama robiła, wiesz;) niech dzieci mają co wspominać jak i ja mam;)