Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie Do tych którzy chodzą do Kościoła z małymi dziecmi

Polecane posty

Gość gość
no ale jesteś normalna i zwracasz uwage na innych ludzi a nie tylko na siebie- więc jak dla mnie ok

Gość gość
Chodzę co niedzielę jak jest ładna pogoda, dziecko ma 2,5miesiąca. Jeśli jest brzydko, maż idzie rano, ja zostaję z dzieckiem a gdy on wraca ja idę na kolejną mszę. Dla chcącego, nic trudnego.

Gość gość
zaraz po porodzie nie , chodzilismy z mezem na zmianę ale jak corka miała skonczone 2 m-ce chodziła juz z nami nie widziałam powodu dla którego miałam ja nie zabierac , sa przeciez msze dla dzieci sa kaplice dla nich wiec dlaczego skoro jestem katolikiem praktykujacym nie mam dziecka uczyć od małego tego czego i mnie nauczono , mam wrazenie ze dla niektorych dziecko to wymówka zeby nie chodzić do koscioła ale to kwestia przekonań i własnego sumienia ,

Gość gość
Owszem, psa się do kościoła nie zabiera, ale dziecko to mały człowiek, i jeśli rodzice zobowiązali się wychowywać go w wierze, to także wpajać mu zasady zachowania się w kościele. Dla mnie to proste.

Gość gość
aby wpajać zasady jakie należy zachować na mszy, wcale nie trzeba lac te dzieci i je tak ponizac, ty tego nie rozumiesz najwyraźniej

Gość gość
ktoś zadał pytanie dlaczego zabierać takie małe dziecko do kościoła skoro i tak nic z tego nie rozumie. A to dlatego żeby od małego dziecko przyzwyczajać. Moje zabierałam od małego, teraz ma 4 latak i potrafi w skupieniu przesiedzieć całą mszę, a moja siostra która stwierdziła że dziecko zacznie zabierać do kościoła jak bedzie starsze i teraz ma 7-latka kręcącego się i marudzącego bo nigdy nie był w kościele i nie wie jak się zachować i teraz ma ona wiecej kłopotów z nim niż ja z moim maluchem

Gość gość
ta,tak ,wasze dzieci idealne, innych bee, szkoda ze w kościele widuje rozwrzeszczaną bande 2-3-4 latkow a nie 7-10 latkow Jak to fajnie idealizować male dzieci, aniołki wasze wprot hahaha

Gość do tej powyzej
a ty co uwazasz, ze rozwrzeszczone dziecko nie moze przebywac w kosciele? bo co? jakis mocher nie moze sie skupic na slowach kaplana, tylko na dzieciach, ktore sobie biegaja po kosciele? hahaha zajmij sie soba durna babo a nie czyimis dziecmi!

Gość gość
ojj ojjj, jakas matula bezstresa rozdartego się oburzyla haha Ja jzu dano do kościoła nie chodze, zas widze małych tyranow, w urzędach, w restauracji, w kolejce na poczcie Dalej się bulwersować będziesz jak zaczne wypisywać po kolei miejsca gdzie twoje beztresy slysze ??

Gość gość
Chodzilismy z synkiem od poczatku do kosciola, najpierw spal w wozku, pozniej siedzial a teraz juz chodzi, nie widze problemu zeby nie chodzic z dzieckiem

Gość gość
To ja z 21.35 , oczywiscie zaczelismy chodzic jak juz doszlan do siebie

Gość gość
Zlota regula-chodzic z dziecmi,jezeli nie przeszkadzaja innym w mszy.I pozwalaja na udzial rodzicom.Albo isc na specjalna msze dla maluchow.

Gość gość
12.04.14 [zgłoś do usunięcia] do tej powyzej a ty co uwazasz, ze rozwrzeszczone dziecko nie moze przebywac w kosciele? bo co? jakis mocher nie moze sie skupic na slowach kaplana, tylko na dzieciach, ktore sobie biegaja po kosciele? hahaha zajmij sie soba durna babo a nie czyimis dziecmi! Ja nie ta powyzej i nawet nie mocher,ale tak byc wlasnie nie powinno.Podstawa kultury.

Gość lewira
chodzę z dzieckiem do kościoła od zawsze. skoro jesteśmy wierzący chcemy tego nauczyć dziecko i dla mnie nie ma w tym nic dziwnego. kiedy jest odpowiedni moment? jak dzieciak ma 2 lata, 4, 8? chodzi o nawyk, tego się uczy od małego. Zresztą dziecko uczy się funkcjonować w przestrzeni z ludźmi. Dlatego zabieramy je też do kawiarni, parku, teatru itd.

Gość gość
"pozwólcie dzieciom przychodzić do Mnie..." mówi wam to coś? Chcecie być "mądrzejsze" od samego Jezusa i wyganiać dzieci z koscioła bo wam przeszkadzają? A im wcześniej dziecko zacznie chodzić do koscioła tym szybciej się przyzwyczai niż jakiś dziewięciolatek który przyszedł pierwszy raz bo trzeba się przygotować do I komuni i nie wie jak się zachować w kościele

Gość gość
a zauważyliście że najbardziej przeszkadzają dzieci w kosciele tym którzy do kościoła nie chodzą. Od lat nie byli w kosciele ale wiedzą najlepiej czyje dziecko najgłośniej płakało

Wszystko zależy od księdza. W mojej parafii ksiądz namawia zeby przychodzic z małymi dziećmi i nie przejmowac sie tym , ze trochę łobuzują :-) Lubi dzieci więc nie przeszkadza mu głosne zachowanie i przemieszczanie sie malucha po kościele. Nie upominamy dzieci. Na poczatku siedzą obok, klękają, cos szepczą po czym nudzą sie i zaczynają wychodzic ale nie reagujemy i .. jest OK. :-)

Gość gość
Do osób, które się rzucają, że nie powinno się zabierać maluchów do kościoła: uważacie się za katolików? To pewnie czytaliście biblię i wiecie co Jezus powiedział na ten temat. Nie?? To Wam przypomnę: "...Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie..."

Ja nie chodzę do kościoła, ale jeżeli ktoś jest wierzący, praktykujący to w miarę możliwości niech chodzi. Może w zimie bym tam niemowlaka nie ciągała (trudniej przewinąć, nakarmić), ale jak jest ciepło to czemu nie?

Gość gość
Ja chodziłam z moją na początku. Rozglądała się, uśmiechała, była cicho. Jednak tak od 6 miesiąca zaczęła po swojemu gadać, płakać, no ogólnie przeszkadzał innym i sama chyba też nie była szczęśliwa. Więc przestałam ją brać. Jedynie na mszę dla dzieci ja biorę. Bo po co się ma męczyć i denerwować innych.