Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annna 31

Strach i obawy przed porodem drugiego dziecka.

Polecane posty

Gość annna 31

Kiedy chodziłam w ciąży z córką byłam bardzo szczęśliwa i podekscytowana,nie mogłam się doczekać narodzin.Kiedy córka skończyła 4 lata postanowiliśmy postarać się o rodzeństwo dla Niej,obecnie kończę 6 miesiąc ciąży.Cały czas jestem zdenerwowana,nie mogę spać z nerwów.Boję się,że moje dotąd ustabilizowane życie się skomplikuje.Starsza córka już była samodzielna,a teraz od nowa to samo.A jak druga córka urodzi się chora?Nie mogę się pozbyć tych głupich myśli.Już za późno na takie rozważania,ciąża była planowana,dlatego niewiem,skąd u mnie takie lęki.

Gość gość
masz to co chcialaś

Gość annna 31
dzięki za dobrą radę

Gość gość
Ja cię doskonale rozumiem. Mój syn w tym roku kończy 4 lata i ja nie mogę wciąż zdecydować się na 2 właśnie z powodu tego czego Ty się obawiasz. Nie wiem co Ci poradzić bo gdybym wiedziała to może byłabym w ciąży. Nie martw się tyle, jakoś to będzie. Wszyscy mówią, że przy 2 jest łatwiej bo się człowiek już tak nie martwi o byle co.

Gość annna 31
są właśnie momenty,że żałuję,że czekałam z kolejną ciążą tak długo,mogłam iść za ciosem i postarać się np. rok po roku,teraz miałabym dwójkę odchowaną, ale czasu już nie cofnę.Wtedy córka była absorbująca i nie miałabym czasu na takie głupie myśli.

Gość gość
a ja jakbym miala się tak zamartwiać to nie zdecydowałabym sie na drugie, jakie te baby puste, same sobie utrudniają życie

Gość gość
Ja od początku wiedziałam, że chcę dużą w miarę różnicę wieku bo jestem nerwowa i niecierpliwa więc z 2 małych dzieci na 100% bym oszalała. No ale teraz na 2 ciężko się zdecydować. Może nie będzie wcale drugiego, a może wpadnę i nie będę miała czasu się nad tym zastanawiać? Wszystko się może zdarzyć ;)

Gość gość
autorko ja mam tak samo i cieszę się ze nie tylko ja się tak obawiam:) też długo nie mogliśmy się zdecydować, pierwsze ma juz 7lat ja jestem w 7 miesiącu, dziecko było zaplanowane bo ile jeszcze będziemy czekać? Ale mam obawy właśnie o to mój w tej chwili zorganizowany świat całkowicie się zmieni, ze bede musiała przechodzić to o czym juz dawno zapomniałam, boje się, ze dzieci się nie dogadają. Bardzo chce tego dziecka, cieszymy się ze będzie, to nie jest tak ze zaluje widocznie kto tego nie doświadczył nie zrozumie. Ale mam taka nadzieje i przeczucie ze wszystko będzie dobrze a ja tylko panikuje:)

Gość gość
Ja planuje drugie dziecko, pierwsze ma 7 lat obawiam się tego co Wy :) jednak chęc posiadania drugie dziecka jest tak duża, że chyba się zdecydujemy.

Gość gość
Jakbym czytała o sobie. Pierwsze dziecko było wyczekane i w ogóle nie miałam myśli, że może z nim być coś nie tak, że coś zmieni się na gorsze. Nie mogłam się doczekać porodu, chociaż bałam się bólu. W drugiej ciąży bardzo bałam się, że coś będzie nie tak, że z dzieckiem może się coś złego stać. Miałam takie dziwne przeczucia, których w pierwszej ciąży nie doświadczałam.