Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poparzona__

oparzenie II stopnia, nie ufam lekarce

Polecane posty

Gość poparzona__

witajcie. miałam w poniedziałek (6 dni temu) wypadek w pracy, zostałam poparzona gorącym olejem. mam poparzone całe przedramię prawej ręki, trochę na rameniu i nadgarstek mocno. z pracy odebrała mnie karetka, dostałam dożylnie leki przeciwbólowe, opatrunki hydrożelowe i odesłano mnie do domu z zaznaczeniem, że mam przyjechać następnego dnia rano do poradni chirurgicznej na zmianę opatrunków. no i się zaczęło... pierwsze co, to chirurżka kazała pielęgniarce poprzekłuwać wszystkie bąble (czego z tego co wiem nie powinno się robić, bo płyn surowiczy jest sam w sobie pewnego rodzaju opatrunkiem dla poparzonego ciała), następnie nasmarowały mi to jakąś maścią i zawinęły w opatrunki gazowe i w bandaże. w czwartek poszłam znowu (kazały mi przyjść w piątek, ale opatrunki przeciekły jakąś ropą czy innym dziadostwem), to inny lekarz kazał pielęgniarce pozdejmować mi skórę z tych ran tam gdzie się da, gdzie schodzi. znowu nasmarowała mi to czymś i zawinęła w gazy i bandaże. problem wygląda tak, że te rany chcą się goić, ale co się trochę coś tam zasklepi, to pielęgniarka przy kolejnej wizycie mi to zrywa razem z przyklejonym do tego opatrunkiem! to chore! będzie się babrać tygodniami, jak nie pozwoli temu się goić na powietrzu. nie wychodzę z domu i uważam na tę rękę, ale nic jej to chyba nie pomoże jak jest zawinięta we własną ropę i resztki maści. jutro znowu mam iść do tej lekarki ale nie ufam jej zupełnie w tej kwestii, co robić? iść, a później w domu zdjąć opatrunki? czy może całkiem olać chirurga i iść do lekarki rodzinnej zapytać co ona o tym sądzi? potrzebuję przedłużenie zwolnienia z pracy, nie wiem czy lekarka rodzinna może mi wypisać, czy i tak będę musiała pojechać do tamtej poradni chirurgicznej...

Gość gość
To nie ma innych chirurgów w twoim mieście? Idź do innego. Do rodzinnego po zwolnienie i skierowanie ewentualnie jak na kasę chorych do innej przychodni chcesz.

Gość bobooooo
sądze,ze takim sposobem to Ci sie nigdy nie wyleczy,a mogą Ci jeszcze wiekszych problemów narobic, a potem Ci blizny zostana. Wiem,ze to moze kontrowersyjne bo ludzie nie uznaja takich rzeczy i wysmiewaja wszystko czego nie znaja ale poczytaj o urynoterapii.Gdybym ja była na Twoim miejscu to juz dawno zrezygnowałabym z pojscia do takich partaczy.Chodziłabym z reka odkryta zeby byla na powietrzu,a na noc lekko zabandazowac zeby sie nie urazic podczas spania.A co do tej urynoterapii to chodzi o to,zeby przemywac rane moczem,poczekac zeby byl zimny,a na noc mozna sobie zrobic taki opatrunek nasaczony moczem i zawinac.Wiem,ze i tak pewnie zostane zaraz wysmiana;) ale to nie wazne.Ja mam to przetestowane na sobe i kazda ranka,czy zadrapanie ładnie sie goi.

Gość poparzona__
bobooooo, ranka czy zadrapanie to być może, ale to są spore obszary skóry i raczej nie chciałabym ryzykować jakiegoś zakażenia. o urynoterapii słyszałam jedynie że na grzybicę stóp pomaga. jutro muszę iść albo do tej samej chirurżki, albo do lekarki rodzinnej. chyba pójdę najpierw do rodzinnej i zapytam ją, co ona o tym sądzi...

Gość bobooooo
no coz spodziewalam sie ze tak powiesz:) moja mama miala oparzenie sloneczne takie,ze miala całą noge w bąblach wypelnionych ropa i lekarz tez to jej przebijal i to sie nie chcialo goic.pozniej robila oklady z moczu i bylo o wiele lepiej.nie musisz zostawiac na calą noc jak sie boisz wystarczy posmarowac pare razy w dzien i powtarzac przez jakis czas az sama zobaczysz efekty.No ale oczywiscie to Twoje ciało i Twoj wybor:) ja tylko napisalam z wlasnego doswiadczenia(nie tylko ranki itp. o wiekszych schorzeniach nie chce pisac bo ludzi wszystko obrzydza nie chce czytac tu obrazliwych komentarzy)Dziwne,ze nikt sie nie boi tej całej chemii wsmarowywac w swoja skore.no ale to kazdego osobisty wybor. Ale życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowka i zeby wszystko sie dobrze skonczylo:)

Gość gość
Tak jest Adasiu!