Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z najemcami moze ktos doradzi

Polecane posty

Gość gość

Witam.Wiem,temat maglowany bardzo czesto,ale moze i mnie doradzicie..Wynajelam mieszkanie jemu i jej/byli para/.W umowie zaznaczylam,ze odpowiadaja solidarnie za zobowiazania.Ona po 4miesiacach sie wyprowadzila i jak to okreslila-ma w d.. mnie i moja umowe.On nie otwiera mi drzwi,kasy nie dostaje zadnej.Moje pytanie-czy mam wyslac wezwanie do zaplaty jedno dla nich obojga,czy do kazdego osobno?A po drugie-gdzie to wezwanie wyslac,skoro nie znam Jej miejsca pobytu?Chce uniknac sytuacji,ze przegram przed sadem,bo ona pisma nie otrzyma.Poradzcie cos prosze!

Gość gość
pierwsze pytanie:odprowadzalas z tego tytulu podatek do urzedu skarbowego? bo jak nie i wynajmowalas nielegalnie to za przeproszeniem jestes w czarnej duupie

Gość gość
jedynie co mozesz zrobic to wkroczyc do mieszkania z policja i wywalicf delikwenta zmieniajac jednoczesnie zamki w drzwiach,jezeli chodzi o zwrot kasy jak wynajmowalas nielegalnie to nie liczylabym na to,ze ktores ci cokolwiek zwroci,pozbadz sie przede wszystkim tego goscia z mieszkania bo ci je ta zadluzy ze sie na zakretach nie wyrobisz

Gość gość
policja nie przyjezdza do umów najmu , zadzwoń sobie i sie dowiedz zanim będziesz kogoś wprowadzać w błąd

Gość gość
A Wy jak zawsze o skarbowce.Nie pytalam o to,czy mam szanse przed sadem nie placac podatku.Place.Pytalam konkretnie o wezwanie do zaplaty..A najemcy nie wolno mi wyrzucic.Znam przepisy i niestety tego nie obejde.Zadna Policja i zmiana zamkow nie ma sensu..Jestem zalamana.Stracilam prace iakurat w tej chwili ten czynsz to moje byc i nie byc.A ten juz nowa panne sprowadzil i ma mnie w dupce.Musze niestety wysylac wezwania do zaplaty,ale jak juz pisalam-nie znam miejsca pobytu jego bylej niuni.W chmury slac?

Gość gość
no ale jak pisałyście umowę najmu to przecież spisałaś z dowodu miejsce zameldowania. Więc należy tam wysyłać pisma - to jest oficjalny adres.

Gość gość
jak to nie otwiera Ci drzwi? :D a nie masz dodatkowych kluczy? ewentualnie możesz jak go nie bedzie wyważyć drzwi (w obecności policji i sąsiada ) i wystawić jego rzeczy, możesz zgłosić,że ktoś nielegalnie się tam zadomowił

Gość gość
heheh, a ja podam inny sposób wejścia do mieszkania :P tak nie brać tego na serio bo nie chcę narażać nasze kochane państwo polskie na straty :) można zadzwonić na policję i powiedzieć, że się kogoś nie widziało załóżmy 3 dni, i że ta osoba nie odpowiada. Wtedy info idzie do straży pożarnej a ci przyjeżdżają wozem i włażą przez okno do środka (jak im się uda to przez drzwi). byłam świadkiem takiej akcji :)

Gość gość
1. wysylasz mu poleconym wypowiedzenie umowy najmu, w ktorym podajesz date do kiedy ma sie wyprowadzic 2. po terminie wyprowadzki, otwierasz drzwi swoim kluczem 3. pakujesz jego rzeczy w worki i wystawiasz przed drzwi 4. zmieniasz zamki

Gość gość
byłam świadkiem identycznej akcji :) czy to było w Warszawie w roku 2013?

Gość gość
odpowiedzialnośc solidarna oznacza, że dług możesz ściągnąc od każdego z dłuzników, a oni potem niech sie między soba dochodzą (art 366-378 kodeksu cywilnego)

Gość gość
jesli najemca nie wywiazuje sie z umowy najmu,ktora jest zaplata za najem nieruchomosci to masz prawo go wyrzucic

Gość gość
poza tym wezwanie do zaplaty wystawia sad na wniosek wierzyciela,odzyskac kase z tytulu wynajmu mozesz skladajac pozew w proceisie cywilnym o zaplate,co z tego ze im pisemka wyslesz,tymi pismami to se moga tylki podetrzec widac jak cie oboje traktuja,nie wyglad ana to ze wynajmowalas lehgalnie bo bys juz dawno do sadu poszla i policje zawolala na goscia ktory bezprawnie ci chate zajmuje i nie placi

Gość gość
masz legalna umowe idziesz z nia do adwokata,albo sama piszesz do sadu pozew o zaplate,czekasz na termin rozprawy i majac tytul egzekucyjny idziesz z nim do komornika o ile dluznicy nadal sie uchylaja

Gość gość
Autorko tu rady nie uzyskasz.Albo beda po Tobie jeździć,gdy napiszesz,że nie placilaś podatku do US,albo echo.Na podatku ich wiedza się konczy.Ale każdy z zamiłowania prawnik.

Gość gość
5takie akcie sa bardzo częste, ale dotycza najczęściej osób starszych. swoje prywatne sprawy załatwia sie między sobą a nie wciągając w to straż pożarną :o komuś sie chałupa spali bo durnowata koza wzywa straż do otwarcia mieszkania bo jej jakiś d**ek nie płaci :o

Gość gość
9.43,co Ty bredzisz?Jak lokator mi nie placi,to musze wyslac mu wezwanie do zaplaty poleconym,by miec dowod.Jak takich wezwan nie wysle,to nie mam po co isc do sadu.Umowe moge wypowiedziec jesli zalega za 3okresy rozliczeniowe.Dodatkowo musze dac mu kolejny miesiac na zaplate.Potem sad i komornik.Sciagna kase,jak bedzie w ogole z czego.Policja nie ma tu nic do roboty.Facet nie placi 2miesiac,wiec z czym mam isc do sadu?Musze czekac.I place podatek,wiec daruj sobie.

Gość gość
A co do adresu z dowodu tej pani,mam go oczywiscie.Ale z tego co wiem,Ona juz tam nie mieszka,wiec mego listu nie dostanie i dlatego pytam,czy takie niedoreczone wezwanie do zaplaty ma moc prawna.

Gość gość
ma moc prawna

Gość gość
Podepnę się pod temat jesli można.Mam podobny problem i pytanko..Wie ktoś jak długo czeka się na decyzję sądu?Może ktoś to już przerabiał?

Gość gość
około miesiąca autorko pytanie kto płaci media, mam nadzieję że byłaś na tyle sprytna że zastrzegłaś sobie że najemcy przepisują prąd, wodę, gaz na siebie inaczej może się jeszcze okazać że zostawią ci niepopłacone rachunki

Gość gość
gaz i prad jest na nich i Bogu za to dziekuje.Wody nie idzie przepisac,bo wodociagi maja umowe ze Spoldzielnia,a nie danym lokatorem.Najbardziej mnie boli ich zachowanie.Proponowalam miesiac temu rozwiazanie umowy za porozumieniem stron,bo nie chce by ktos pchal sie w dlugi,jak nie ma kasy.Trzeba byc w koncu czlowiekiem.Ale on nie chcial.Uznal,ze da rade.A teraz stoje jak pies na wycieraczce i nie stac ich nawet na kulturalne powiedzenie prawdy.

Gość gość
Miałem raz w życiu do czynienia z eksmisją lokatorów, którzy chcieli przyciąć z pieniędzmi. Raz odpuściłem i chcieli mnie na maksa już wykorzystać. Dostałem pomoc formalną i organizacyjną przy eksmisji od http://www.pmspoland.pl/ i od tamtej pory już oni przejęli kwestie wynajmu. Przyznam, że nie dam rady się babrać w coś takiego. Chodzi mi tylko o otrzymywanie regularnych pieniędzy z czynszu i tyle. Niczym więcej się już nie przejmuję.