Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość julkax25

Tsh i ft4 w ciazy

Polecane posty

Gość julkax25

Witam. jestem w 10 tyg ciazy. nigdy wczensiej nie mialam leczonej tarczycy . od okolo 3 lat bylo tak ze co jakis czas tsh mialam lekko ponad norme a ft3 i ft4 zawsze byly prawidlowe. W takich sytuacjach endokrynolog zalecal przyjmowanie selen+cynk i juz po 3 miesiacach zawsze tsh bylo w normie. Sytuacja sie powtarzala mniej wiecej co roku. I Jak sie okazalo przed zajsciem w ciaze znow mialam lekko podwyzszone tsh i przyjmowalam selen+cynk . okazalo sie jednak ze jestem w ciazy wiec musialam go odstawic. natychmiast zrobilam badanie tsh i wyszlo wtedy 3.20. byl to 5 tydzien ciazy. endokrynolog powiedzial z ejest w normie ze mozliwe ze tsh wariuje na poczatku ciazy. i zalecil za miesiac wykonac ft4 i tsh. I jak sie okazalo po miesiacu czyli teraz w 10 tyg ciazy. ft4 mam w normie a tsh 4.0. Twierdzi ze ft4 jest wazniejsze w ciazy a tsh ciut za wysokie dlatego na wszelki wypadek wypisal mi letrox 50 po pol tabletki dziennie. Martwie sie czy napewno to podwyzszone tsh nie szkodzi dzidzi. czy ktoras z was miala taka sytuacje ze tsh bylo podwyzoszone a ft 4 w normie w 1 trymestrze ciazy?

Gość gość
ja tak miałam, brałam eutyrox. Głowa do góry , będzie dobrze, ale pamiętam ze też się trochę martwiłam. Mi ostatecznie wyszło Hashimoto w ciąży :( biorę leki do dziś :( , a nigdy nie chorowałam na tarczyce, żadnych problemów.

Gość julkax25
czy ciaze donosilas bez problemu, dziecko urodzilo sie zdrowe?

Gość gość
tak, zdrowe, dzisiaj ma 10 miesięcy a łobuz , ło matko. Nie martw się na zapas :), bierzesz leki , jesteś pod kontrolą lekarza. Mi eutyrox przepisywał gin , a do tego miałam jeszcze cukrzycę ciążową :) pozdrawiam Cię :)

Gość gość
ja jestem akurat w 11 tygodniu i jak się okazało mam niedoczynność, dostałam letrox 50 i mi ładnie spadło, lekarz mówi,że przyjmując ten letrox wszystko będzie w porządku i nie ma zagrożenia dla dziecka, przy podwyższonym tsh byłoby ryzyko np poronienia. a ginekolog mówi,że to cud i ogromne szczęście że przypadkiem udało mi się zajść w ciążę przy niedoczynności.

Gość julkax25
a jesli moge zapytac jaki masz wynik tsh i bierzesz cala tabletke czy moze tez tylko 1/2 jak mi przypisal

jesteś na lekach wiec będzie dobrze, tsh się obniży a lekarz ma racje w ciąży bardziej istotne jest ft4, ja mam niedocyznnosc, startowałam z poziomu 6.04, po 2 mcach na euthyroxie 75 miałam 1,46 i zaszłam w ciaze, caly czas bylam monitorowana przez endokrynologa, dziś corka ma 8,5 mca jest zdrowa, będzie dobrze, badaj się na nbiezaco, ja w ciąży badałam ft4 wlasnie a nie tsh(tylko na początku miałam te wyniki). masz pytania o tarczyce pisz toppolino1@wp.pl

a to fakt ze mialas szczęście ze zaszlas w ciaze teraz musisz być caly czas pod kontrola lekarza, ja wprawdzie zaszłam w ciaze przy tsh 6 z groszem ale wtedy 2 ciaze poroniłam bo nie wiedziałam ze mam chora tarczyce a żaden lekarz nie skierowal mnie na to badanie....

Gość gość
na początku jak trafiłam do endo miałam wynik 4,17, dostałam letrox50 , całą tabletkę i zbiło mi tsh na 2,10 , ale zalecił dalej brać letrox, w tym miesiącu idę na powtórzenie badań i wizytę kontrolną, także głowa do góry :)

julka lekarz wie co robi, wynik jest zależny od wieku, w ciąży inaczej się na niego patrzy a nie w ciąży tez inaczej, nie sugeruj się innymi, ja miałam wtedy dawke 75 teraz mam 122 ale mam jesc 1/2 tab wlasnie:) w ciąży miałam nawet 150tke... chodz co miesiąc do lekarza,bedzie dobrze :) urodzisz zdrowe dziecko !

Gość julkax25
dziekuje wszytskim za odpowiedzi. Mam wlasnie nadzieje tylko ze te podwyzszone tsh nie zaszkodzilo dzidzi wlasnie teraz bo jak wiadomo te poczatki ciazy 1 trymestr jest bardzo wazny w prawidlowym rozwoju dzidzi

Gość gość
TOPKA, ja przez przypadek dowiedziałam się o tarczycy, bo nad nią czuwaliśmy z lekarzem rodzinnym - swoją drogą bardzo dobrym. BO ogólnie tyłam, mimo ćwiczeń i diety, ciągle spóźniający się okres - przed ciążą opóźnienie ponad 2,5 miesiąca! i dostałam tylko po wywołaniu tabletkami, ale na początku miałam tsh w normie,jednak wskaźnik wzrastał - najpierw 1,87 , potem 2,56 aż w końcu 4,17. U mojej siostry też po jakimś czasie tak wyszło ,a pewnie gdyby nie właśnie ten lekarz,z moją ciążą też różnie by mogło się skończyć,ale szczęście,że w dniu potwierdzenia ciąży odebrałam wynik potwierdzajacy niedoczynność.

Gość gość
julka,a z jakiego miasta jesteś? Jeśli z Warszawy mogę polecić endokrynologa, do którego ja chodzę - przemiły pan i specjalista właśnie od tarczycy :)

Gość julkax25
Białystok:) wiec Wawa odpada heh

no widzisz ja tez tyłam, było mi zimno, wlosy leciały garściami a paznokcie to dramat a mimo to nawet po stracie 1 ciąży nikt nie dal mi skierowania na badanie tsh... i 2 ciaze tez stracilam, gratuluje ci wiec lekarza :) na szczęście lekarza zmieniłam i 3 ciaze donosiłam i mloda jest z nami :) ktoś mi kiedyś zlosliwie napisał na jakims watku ze ":topka się nie leczyla i dlatego stracila ciaze" owszem nie leczyłam się bo nie wiedziałam o swojej chorobie - chciałabym żeby ta wredna osoba to wiedziała może tu przypadkiem trafi,nie można leczyc czegos o czym się nie wiem, cala ciaze bylam monitorowana i wszystko jest ok :) często tarczyca jest dziedziczna wiec moja corke będę monitorować :)

Gość gość
Topka: Ty się nie przejmuj tymi wariatkami. Pełno ich tutaj :( :( :(

Gość julkax25
Wiec od jutra zaczynam przyjmowac letrox i mam nadzieje ze z dzidzia jest wszytsko w porzadku. a usg u ginekologa dopiero za tydzien.

Gość gość
ja z 15. 18: ja rodziłam w Niemczech i tam dziecku od razu po urodzeniu badali TSH, jest ok. W Polsce kilku lekarzy tez mnie pytało o TSH dziecka jak mówiłam ze w ciąży miałam Hashimoto.

Gość gość
(pisałam wcześniej o tsh 4,17) julka, najważniejsze to się nie stresuj, ja miałam już trzy usg robione mimo tak wczesnej ciąży (raz na ostrym dyżurze bo miałam plamienie), ale za każdym razem okazywało się, że dziecko ładnie rośnie, wszystko w porządku, także myślę, że i u Ciebie będzie w porządku, trzymam kciuki !:)

Gość gość
ja tez mialam robione juz duzo razy usg. bo w 4 tygodniu dostalam krwawienia . bylo jednorazowe i krotkotrwale. okazalo sie ze to krwiak. do tej pory jestem na duphastonie pomimo ze krwiaka juz w 8 tygodniu nie bylo. a z ta tarczyca ciagle sie obawialam bo wiem ze tsh lubilo mi wariowac. mam nadzieje ze jednak te ft4 jest wazniejsze i tsh 4 ne ma teraz tak duzego znaczenia dla dzidzi.

Gość gość
Blagam o pomoc bo juz sama nie wiem wszedzie tylko pisze o tym ze jak jest podwyzszone tsh i obnizone ft4 to jest niedoczynnosc a co gdy mam podwyzszone tsh (4,62) i podwyzszone ft4 (1.9 przy normie do 1.7) nie moge nigdzie tego znaleźć mam umowionego endokrynologa dopiero na sobote dodam ze jestes w 17tyg ciazy i przed ciaza i w 6 tyg mialam tsh max 2,25

Gość gość
Miałam podwyższone TSH (4-5) przed ciążą i praktycznie całą ciążę. Zaszłam bez problemów. Utrzymałam ciąże i urodziłam zdrowe dziecko.