Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

A mi nie jest zal siedmiorga nastolatków, którzy zginęli...

Polecane posty

Gość Heniuś
1. Oglądałem kiedyś program o USA - 16latek spowodował wypadek gdzie ranna została dziewczyna - dostał 5 lat więzienia o zaostrzonym rygorze. Tam się nie cackają - kto stanowi zagrożenie dla innych powinien zostać pozbawiony możliwości stwarzania zagrożenia. U nas prawo jest tworzone na zasadzie zemsty lub poprawności politycznej. Za przemyt paliwa grozi 15 lat a za zabicie 7 osób nawet nie wiem czy będzie miał obniżone ze sprawowania w szkole :) 2. Degeneracja etyczna nie bierze się znikąd - jest wynikiem wielu lat takiego a nie innego ustroju i dotyczy nie tylko "jakiś innych" ale nas wszystkich w mniejszym lub większym stopniu.

Gość gość
Ciekawe kto z was nie robil glupot w ich wieku?????? Postawcie sie na miejscu ich rodziny. To jest tragedia

Gość gość
Gdyby rodzice ich dob rze wychowali ,dali wsparcie i miłośc w domu to teraz nie mieli by dzieci na cmentarzu tylko w domu ..13 letnia dziewczyna w nocy jezdzi z pijanym kolegą ....ktos Jej pozwolił wyjść...ktoś pozwolił im na jeżdzenie po nocy ...podobno juz nie pierwszy raz ...tylko ludzie na wsi udaja ze nie widzą co sie bedzie jeden z drugim sasiadom narażał . Wystarczy iść na wiejski cmantarz i zobaczyc ilu tam leży tragicznie zmarłych nastolatkow . Dlaczego tego typu wypadki zdarzaja sie na wsiach .. ? Moze jakas edukacja w szkołach jesli rodzic nie potrafi dac dobrego przykladu wlasnemu dziecku ...

Gość gość
mam 31 lat, głupoty TAKIE w wieku 31at??

Gość twixx
A w jakim mieście to się stało?

Gość gość
W miejscowości Klamry k/Chełmna.

Gość gość
Tobie nie szkoda ? a czy wiesz co ciebie jeszcze w zyciu czeka ? moze jeszcze cos duzo gorszego :O

Gość gość
16-latek powinien wg mnie odpowiadać jak dorosły. Szkoda, że rozejdzie mu się po kościach.

Gość gość
mnie jest zal tych wszystkich ludzi :( i niech nikt nie mysli ,ze jemu nic zlego nie moze sie zdarzyc

Gość gość
Odpowiadałby jak dorosly, gdyby popelnil przestępstwo z premedytacją. Wypadek samochodowy do takich nie nalezy.

Gość gość
TVP info Teraz o tym mówią

Gość gość
Nic mu sie nie rozejdzie po kosciach , on musi z tym zyc , ja nie chciala bym zyc z takim obciazeniem :(

W tym wieku, za spodowanie wypadku ze skutkiem smietelny, (pod wplywem alkoholu) moze smialo odpowiadac jako dorosly za spowodowanie katastrofy ladowej.Starzy maja plecy,skoro odbebini roczek w poprawczaku. Max do 25 roku zycia.

Gość Heniuś
Jest różnica pomiędzy robieniem głupot a zabijaniem ludzi - i podstawowa zasada brzmi - kto wyrządził szkodę ma obowiązek jej naprawienia. Jakby to ode mnie zależało, to każde drastyczne przekroczenie przepisów albo jazdę po alko traktowałbym jako usiłowanie zabójstwa a gdy ktoś zginął - jako zabójstwo. No bo gdy ktoś pruje nawalony 120 na ograniczeniu do 50 to przepraszam ale jaki cel mu przyświeca? Ale zaraz każdy idiota napisze "to był wypadek, każdemu mogło się zdarzyć" - jest mnóstwo komentarzy pod tego typu incydentami. Do tego ja się tak delikatnie spytam - kto zapłaci renty, odszkodowania itp? Przecież nawet jak auto miało OC to nie obejmuje to takich przypadków. Sprawca nie ma majątku więc rodziny tych co zginęli g...o dostaną choćby się procesowali ruski rok, sami weszli do auta więc przykro mi. A za koszty podstawowe zapłacimy my wszyscy. Sprawca wróci do szkoły. A jaki przykład dla reszty młodych ludzi? Gaz do dechy, najwyżej do szkoły jutro na klasówkę nie będę musiał iść :(

Gość gość
Tobie nie szkoda ? a czy wiesz co ciebie jeszcze w zyciu czeka ? moze jeszcze cos duzo gorszego xxx Byloby mi szkoda, gdyby zginęły niewinne osoby. A zginęły pijane nastolatki, bez prawa jazdy, które nawet do 5 nie umiały liczyć. Jesli zginę w wypadku, który spowoduje będąc pod wpływem środków psychoaktywnych (co sie nie zdarzy, bo nigdy w takim stanie nie jeżdżę i nie wsiadam do samochodu jesli w takim stanie jest kierowca) to bede sama sobie winna.

Gość gość
Odpowiadałby jak dorosly, gdyby popelnil przestępstwo z premedytacją. Wypadek samochodowy do takich nie nalezy. x Wsiadanie pod wpływem alkoholu bez posiadania prawa jazdy już jest przestępstwem już czyni z niego potencjalnego zabójcę. 16- latek to nie jest już dzieciak, żeby nie mógł przewidzieć konsekwencji. Dobrze, że nie zabił innych postronnych osób.

Gość gość
Rodzice "nie maja pleców", tylko takie są przepisy. Za nieumyślne spowodowanie śmierci grozi do 5 lat. Wypadek wydarzyl sie o 2 w nocy. Nie rozumiem dlaczego rodzice pozwalali malolatom na takie eskapady? Przecież najmlodszy mial 13 lat! Nikt ich nie szukal?

Gość gość
Nic mu sie nie rozejdzie po kosciach , on musi z tym zyc , ja nie chciala bym zyc z takim obciazeniem x Mało mnie obchodzi, że będzie z tym żył. Chodzi o zwykłą, ludzką sprawiedliwość. Zabił 7 osób i powinien ponieść konsekwencje. Podobał mi się ten powyższy przykład z USA. Nie zawsze zgadzam się z Amerykanami, ale w tym przypadku jak najbardziej.

Gość gość
23.26 - jestes prawnikiem? To chyba kiepskim. wlasnie w tv tłumaczono dlaczego prokuratura sie tym wypadkiem nie zajmie. Chlopak nie będzie traktowany jak dorosły, bo to byl wypadek, a nie spowodowana z premedytacją katastrofa drogowa.

Gość gość
Nie jestem prawnikiem wyobraź sobie, że oglądam wiadomości i wiem jak się sprawy mają. Wyrażam swoją opinię. Polskie prawo jest w tym przypadku do bani.

Gość gość
Wyrażasz swoje zdanie - ok. Nie czuje sie autorytetem moralnym, nie uwazam ze mam prawo kogoś osądzać, w dodatku wiedzac tyle, co w mediach podaja. Od tego jest sad. Ale nie można stawiac znaku równości między psychopatą mordującym z zimna krwia, a glupim małolatem,który popełnil blad. Dlatego rozumiem różnice kar w kodeksach dla obu przypadków. Tym bardziej, ze ten drugi zaplacic swoje w dalszym życiu. lepiej przyjrzeć sie takim rodzinom ZANIM dojdzie do kolejnej tragedii, a nie psioczyc, ze policja potraktowala kogoś za ostro, ze komus odebrano dzieci, a przecież"czasem tylko trochę popil, ale poza tym byl idealnym rodzicem" :-o

Gość gość
Również nie mozna stawiać znaku równości miedzy niewinnymi ofiarami (których na szczęście w tej sprawie nie ma), a sprawca i pozostałymi osobami, które sa winne tego co je spotkało.

Gość gość
Nie ciesz sie dziadku z czyjego wypadku :O dzisiaj moj ,jutro twoj

Gość gość
tylko w tym śmierdzącym zasciankowym moherowym kraju zmarłego jaki by on nie był s*******n wynosi się na piedestał bo przeciez szacunek sie nalezy , miej szacunek jeden z drugim do zywych bo tego nie znacie !

Gość gość
Zgadzam sie z przedmowca. Te małolaty nie miały szacunku, ani do siebie i swojego życia, ani do innych, ktorym swoim postępowaniem zagrażali.

Gość gość
Nie czuje sie autorytetem moralnym, nie uwazam ze mam prawo kogoś osądzać, w dodatku wiedzac tyle, co w mediach podaja. Od tego jest sad. x No ok pewnie, że to nie to samo co seryjny morderca. Mimo wszystko taki obrót sprawy będzie zachęceniem nieletnich do wsiadania za kółko po pijaku i jeżdżenia bez prawka, bo "przecież jestem bezkarny".

Gość gość
I to jest bezstresowe wychowanie.ojciec od czasu do czasu wlal by pasem to jednemu i drugiemu to wiedzieli by co mozna a czego nie

Winnych jest wiele osób.Rodzice,nauczyciele,sąsiedzi.Przecież podobno to nie był ich takie pierwszy wybryk.Tacy młodzi i się wożą po nocy?Nikt nie reaguje? Do pana,który tak się bulwersuje gdy nie żal tych małolatów.Nie każde dziecko alkoholika samo jest alkoholikiem,nie każdy kto był bity czy obrażany sam tak robi,więc takie zwalanie wszystkiego na rodziców tych dzieci jest nie na miejscu.Rodzice nie kazali im kraść auta,pić i szpanować głupotą przez kolegami i koleżankami tak po prawdzie.

Gość gość
Szkoda to by była jakby zabili po drodze jakąś normalną rodzinę, która przepisowo wracała do domu a jak się sami rozwalili to bardzo dobrze paru debili mniej