Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

podwójne naziwsko, podwójne kłopoty

Polecane posty

Gość gość

Zdecydowaliśmy się z przyszłym mężem na podwójne naziwsko, tzn. ja biorę jego on moje i oboje mamy te same podwójne nazwiska. Ja nigdy nie była zwolenniczką podwójnych nazwisk bo wydawało mi się to strasznie pretensjonalne (sorry jeśli kogoś uraziłam, ale tylko opisuję mój wcześniejszy stosunek do tego problemu). Problem w tym, że pobieramy się w dość zaawansowanym wieku, a ja pod moim nazwiskiem wydałam już kilka książek, więc teoretycznie najlepiej zostać przy swoim nazwisku lub dołączyć męża. Dzieci też będą miały podwójny, chcemy nosić wszyscy to samo nazwisko (do tego przyszły mąż jest Brazylijczykiem i chcemy dzieciom przez to podwójne nazwisko pokazać korzenie obojga rodziców). Zastanawiam się jak to potem jest w praktyce z tym podwójnym nazwiskiem? Używacie jednego czy dwóch? Czy w kontaktach towarzyskich i mniej formalnych ludzie zwracają się do was jednym nazwiskiem? a w życiu zawodowym dwoma nazwiskami? Czy przez telefon przedstawiacie się pełnym podwójnym nazwiskiem?

Gość gość
mam podwójne nazwisko, w sytuacjach urzędowych, zawodowych itp. używam całego nazwiska, w sytuacjach mniej formalnych nie mam nic przeciwko, kiedy ktoś używa tylko nazwiska męża, jeżeli chodzi o rozmowy telefoniczne, to zależy z kim rozmawiam albo jak mi wygodniej

Gość gość
Które to twoje ksiazki?jak ci sie podoba Brazylia?chcialabys tam zamieszkać?

Gość gość
może nadal wydawaj,publikuj,żyj zawodowo pod tym swoim dotychczasowym nazwiskiem? chyba tak można...i wielu tworcow,naukowcow czy przedsiebiorców tak robi...nazwisko w takim wypadku to przeciez MARKA a w zyciu prywatnym tak jak ustaliliscie...tego podwojnego