Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olcia lalagirl

Sińce na nogach

Polecane posty

Gość olcia lalagirl

Witam, Jakiś czas temu dodałam temat o sińcach na kolanach pojawiających się bez powodu. Ktoś napisał mi ze prawdopodobnie mam popękane naczynia krwionośne. Poszłam więc z problemem do dermatologa. Pani doktor stwierdziła, że ma kruche naczynka, przepisała maść i tabletki Niverosin, no i przy okazji zgarnęła hajs za wizytę. Zaczęłam stosować leki i po niedługim czasie sińce zaczęły mi się pojawiać na udach. Pomyślałam, że zrobię sobie badania krwi. Morfologia, żelazo i APTT w porządku. Na leki, badania i lekarzy wydałam już prawie 300 zł w niecałe 2 tygodnie i dalej nie wiem co mi dolega;/ Skoro to nie anemia, rak czy żadna choroba związana z krzepnięciem krwi to co? Może ktoś ma bądź miał podobny problem... Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Gość olcia lalagirl
Dodam, iż prowadzę zdrowy tryb życia. Kiedy dowiedziałam się, że mam kruche naczynka postanowiłam, że będę żyła niczym pustelnik. Nie piję, rzuciłam palenie (nie pale ok. 20 dni, stosuję Desmoxan), nie jem ostrego (papryczki peperoni były na porządku dziennym), przerzuciłam się na aeroby, których nienawidzę. W każdym razie sińców jest więcej jak było. Na pewno się nie uderzyłam.

Gość gość
A ile masz limfocytów i jakie OB ? Próby wątrobowe jakie, ASPaT i ALaT ? Glukoza w normie?

Gość olcia lalagirl
Glukoza w porządku, a reszta nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o badania, których nie zrobiłam, co one mogą wykryć?

Gość olcia lalagirl
Z morfologii wynika, że limfocyty są w normie.

Gość olcia lalagirl
lym 2.5 norma 1.0/3.5 lym% 38.4 norma 20.0/45.0 Wię jak widać limfocyty są w porządku. Lekarze nie zalecili kolejnych badań.

Gość gość
Sińce na ciele często świadczą o białaczce, ale wtedy limfocyty są wysoko powyżej normy. Na wyniku powinno byc napisane WBC ( white blood cells), czyli białe ciałka krwi. To, co podalas, to coś troszkę innego, chodzi o ogólne WBC. Przedziały normy są w granicach 4.000 - 10.000 , w zależności od laboratorium może tez być 4.000-8.000. Podaj wartośc WBC.

Gość olcia lalagirl
wbc 6.6 norma 4.0/10.0

Gość gość
W takim razie w porządku. Ciesz się. :) Jeśli wszystkie wyniki masz w porządku, to sama nie wiem.Jeszcze sprawdź płytki krwi ( trombocyty). Na wyniku powinno być PLT. Jeśli też w normie, to właściwie jesteś zdrowa. Niektórzy mają juz taką urodę,że łatwo tworzą sie im siniaki. Mnie też.

Może po prostu masz delikatną skórę i tak jak powiedziała dermatolog- kruche naczynka. Wówczas wystarczy, że posiedzisz przyciśnięta do czegoś i pojawia się siniak. ja też mam często tak, że ktoś mnie pyta gdzie się tak posiniaczyłam a ja autentycznie nie wiem. siniaki pojawiają się same z siebie. masz skłonność do żylaków?

Gość olcia lalagirl
PLT 179 norma 140/440. Tylko dlaczego teraz? Wczesniej nie mialam takich problemów, ale najważniejsze, że to nic poważnego:) W czym mogłyby mi pomóc badania OB, ASPaT i ALaT? A stwierdzono u Ciebie kruchość naczynek czy właściwie nie wiesz co Ci dolega tak jak i ja?

Gość olcia lalagirl
Nie mam żylaków, ale możliwe, że masz rację. Może zdarzyć się, że od czegoś zrobi mi się odcisk, a nastepnie pojawia się siniec. Miałam tak jak cwiczyłam skalpel z Ewka. Niektóre cwiczenia bazują na kolanach i od tego właśnie mam sińce na kolanach. Ale od czego na udach? Jeden jest ogromy i mnie nie boli. Jeśli mam kruche naczynka to dlaczego maści i leki nie pomagają? Dobrze by było gdyby powstrzymywały pojawianie się nowych sińców, a tak pojawia ich sie coraz więcej. Nie chcę juz patrzeć na swoje nogi. Często z rana przez to ma zły humor.

Gość gość
OB swiadczy o stanie zapalnym w organiźmie, również o nowotworze.. Aspat i alat to próby wątrobowe, mowią o tym, czy wątroba nie jest uszkodzona, informują tez o raku, wtedy enzymy są podwyższone znacznie. Takie sińce moga byc niepokojącym objawem, stąd warto zrobić te badania, które mogą wykluczyć proces nowotworowy. Płytki masz w dolnej granicy normy, wprawdzie jeszcze norma, ale niska norma. Płytki powodują krzepnięcie krwi. Niska ilośc płytek powoduje sińce, wybroczyny, czasem wewnętrzne mikrokrwawienia. Moim zdaniem niskie płytki są powodem twoich sińców.

Gość olcia lalagirl
Niski poziom płytek może świadczyć o powstawaniu sińców. Co zrobić żeby ich poziom zwiększyć? Dzięki za info:)

Gość gość
:) Nie ma za co. Jak zwiekszyc, to nie wiem, to raczej sprawa lekarza. Może to być wynikiem niedoboru witaminy K, która odpowiada za krzepnięcie krwi. Witaminy K nie wolno jednak brac samodzielnie, bez kontroli lekarskiej. Ja mam zawsze ok. 300.000 płytek. U mnie to kwestia genetyki, mama też ma kruche naczynka.

Gość gość
Aha, teraz doczytałam,że ostro trenujesz Chodakowską. To tez może byc przyczyna. Naczynia włosowate nie wytrzymują g***townego wzrostu tętne i cisnienia krwi w czasie ćwiczeń i dochodzi do wynaczynienia krwi. Przy niskich płytkach to wielce prawdopodobne. Ostre ćwiczenia moga tez powodować rabdomiolizę, a na to się umiera. Moj wujek, biegacz maratoński jeszcze a lat 70-80 zmarł na rabdomiolizę. Ty jestes na to za mloda, ale na twoim miejscu zbastowałabym z ćwiczeniami na jakiś czas, pogadała z lekarzem o suplementacji witaminą K i w ogole zapytała go o te płytki, bo ciut za niskie. Moim zdaniem to pomoże.

Gość olcia lalagirl
Hmm może jak skończe kuracje z niverosinem to pojde zrobic sobie kolejna morfologie, gdyż lek ten zawiera wit K. Jak poszłam zrobić sobie badania to właściwie od niedawna zaczełam stosować lek. Pożyjemy zobaczymy:P Może nie bedzie tak źle. W każdym razie nie udało mi sie znaleźć w necie info o naturalnych metodach, które przyczynilyby sie do zwiekszenia płytek krwi, a mam już dosc brania leków. Od paru lat w ogóle nie biore tabsów a teraz jestem zmuszona;/

Gość olcia lalagirl
Jak ja mam nie ćwiczyć skoro ja musze ćwiczyć.?Co ja mam w takim razie robić? Siedziałam na d***e ponad rok, od tego siedzenia przybrałam 15kg. Udało mi się wrócić do swojej wagi i muszę przyznać,że muszę się ruszać bo poprawia to chociażby moj metabolizm. ak nie cwicze to metabolizm ssie. Z Ewka już właściwie nie ćwiczę, bo dermatolog powiedział abym przerzuciła się na aeroby.Obecnie przez te aeroby mam kontuzje stopy. Naciągnęłam sobie coś, tak mi lekarz powiedział, ale co to mi nie powiedział. W efekcie chodze o kulach sfurstrowana, że nie mogę wykonywać żadnego wysiłku;/

Gość gość
Olcia, no to juz jak uważasz, jeśli chcesz ćwiczyc, to ćwicz. Ja tylko napisałam,że to może mieć związek ( i raczej ma), ale to twoje życie i sama zdecyduj. :) Ja np. palę, choć wiem,że mi to szkodzi. Powodzenia. :)

Gość olcia lalagirl
Ja czuję, że to może mieć związek, ale ze wszystkiego zrezygnować nie mogę. I tak już z wielu rzeczy zrezygnowałam. Również pozdrawiam... Chyba trzeba przestać się przejmować tymi sińcami, same się pojawiają to może też same znikną:P

Gość olcia lalagirl
A co do ćwiczen z Chodakowską to ćwiczyłam skalpel... Skalpel to nie turbo spalanie, więc kiedy kończysz ćwiczyć program nie chce Ci się nawet pić. Są to ćwiczenia modelujące ciało. Wydaje mi się, że o konkretnym wysiłku nie ma tam mowy. Raz zaczełam ćwiczyć turbo spalanie. Padłam po 20min i już nigdy do tego nie wróciłam. W skalpelu głównie napinasz mięśnie i wynokujesz jakieś tam ruchy. Nie ma mowy zebyś spociła sie przy tym jak przy bieganiu czy jeździe na rowerze wiec zastanawiam sie co jest gorsze: Skalpel czy aeroby?

Gość olcia lalagirl
Ostatnio też zaczęłam się zastanawiać czy te sińce nie zaczęły mi się pojawiać o tych tabsów na rzucenie palenia (zawieraja cytyzynę- trucizne) jednak niegdzie nie znalazłam info, żeby ktos miał przez to podobny problem. Lekarz nic mi nie powiedzial w zwiazku z tym.

Gość gość
tarczycę sprawdź przy nadczynności tarczycy siniaki robią się same

Gość gość
W d**ę węża... Zbankrutuję:P