Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po cesarce...?

Polecane posty

Gość gość

Mama parę pytań dotyczących okresu po cesarskim cięciu. A mianowicie chciałam się dowiedzieć: 1.)Po jakim czasie od zdjęcia szwów można zacząć smarować bliznę? 2.)Czy któraś z pani używałam maści contratubex , ile ona kosztuje i czy jest dobra? 3.)Po jakim czasie można powrócić do aktywności fizycznej (chodzi mi o ćwiczenia)? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Za wszystkie odpowiedzi już teraz dziękuje.

Gość gość
do cwiczen to po kilku miesiącach jakiś 4 przynajmniej.

Gość gość
A po co smarowac ta blizne i wydawac kase na masc ona i tak nie zejdzie a w miare uplywu czasu sama zblednie ale bedzie widoczna. Zalezy jeszcze od lekarza jak cie zszyje. Co do aktywnosci najlepiej przynsjmiej ze 3 m odczekac to takie minimum a lepiej 6.

Gość gość
Podobno po maści nie będą powstawały zbliznowacenia. A pas po porodowy od kiedy można używać?

Gość gość
Ja nie uzywalam masci a nie mam zadnych zbliznowacen

pas możesz po kilku dniach założyc. Ale specjalny. Nie taki poporodowy za 10-30 zł. Tylko pas pooperacyjny.

Gość gość
to j mam jeszcze pytanie, czy jakoś się do cesarki przygotowywać? wiem, głupie, ale za miesiąc mam termin, całą ciążę nastawiałam się na poród sn- ćwiczenia, masaż krocza a wczoraj dowiedziałam się, że jednak będzie cc. no i lekki szok- co teraz?

Gość gość
Ja tez nie mialam czasu sie przygotowac, bo cc bylo pilne. Najbardziej utkwij mi w pamieci bol gdy znieczulenie przestawalo dzialac. Niby dostawalam leki przeciwbolowe ale bol i tak byl jednym z najsilniejszych jakie kiedykolwiek mialam. I gdy 12 godzin po cesarce kazali mi chodzic...jezu jak sobie przypomne to mnie blizna boli:-)

Gość gość
Przed cc sama zadbaj. Zabigo hig takie jak golenie. Potem juz w szpitalu na szafce wysoko pukladaj co Ci bedzi potrzebne. Telefon i takie tam bo potem ciezko sie schylic sie do podlogi i grzebac w torbie. Mzesz kupic paczke panadolu ekstra jakby Cie bardzo bolalo bou nas bardzo skapili na lekach przeciwbolowych. Ja nie smarowalam slad mam prawie niewidoczny. Tylko ze u nas szew scisgaja po 4 dniach a nie po 10 jak zwykle to bywa. Pas? Mozesz probowac ale brzuch boli na poczatku nawet przy zwyklych jeansach wiec nie wiem.

Gość gość
Bez przesady ja mialam dwie cesarki i sobie chwale. Co prawda po pierwsxej bylo gorzej wstac. Wstalam po 10h a po drugiej juz po 8 i smigalam. Troche boli ale nie jest to bol niedowytrzymania. Poza tym najgorzej co wspominam to cewnikowanie to bylo takie niekomfortowe. A przygotowac sie nie musisx pewnie z 8h przed nie jesc i tyle.

Ja w ogóle szwów nie miałam ściąganych. Miałam rozpuszczalne. Co do golenia zgodzę się, choć i tak Cię raczej wezmą zobaczyć czy dogolić nie trzeba. A co do szafki. Ja nie miałam możliwiści nic sobie poukładać bo z innej sali wzieli mnie na cc, na inną salę potem zawieźli a jeszcze na innej potem leżałam. Leki przeciwbólowe dawali. Na pooperacyjnej w kroplówce a potem w tabletkach.

Gość gość
A co w końcu z tą maści a contratubex?

Gość gość
ja używałam contratubex po operacji. Jestem bardzo zadowolona, jako że moja blizna częściowo znajdowała się na czole. Obecnie jest prawie niewidoczna.

Gość gość
Niczym nie smarowalam , blizne mam wielkosci nitki w tej chwili bialej nitki . Bolec po tez mnie nie bolalo nawet nie bralam nic przeciwbolowego ku zaskoczeniu pielegniarek . Sxybko zaczelam chodzic . Troche z pocztku ciagnelo ale ogolnie byli bardzo dobrze . Szwy mialam rozpuszczalne