Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chodzenie i wstawanie

Polecane posty

Gość gość

Mam do was pytanie ile trwa nauka takiego sprawnego chodzenia? Syn ma za soba pierwsze kroczki,juz zaczal sie puszcza i pokonuje dosc dlugie dystanse,chociaz woli czesto na czworakach,tak czuje sie pewniej. Jak idzie jeszcze nim majta czasami,znosi;) za ile mniej wiecej bedzie juz tak wprawnie chodzil?wlasnie skonczyl 13 miesiecy. Od tygodnia sie wypuszcza na dluzej niz kilka krokow. I jak jest ze wstawaniem bez podporki? Bo trzymajac sie czegokolwiek wstanie,ale sam nie potrafi. Mam sie martwic? Mam na mysli z pozycji siedzacej. Wtedy woli np.isc na kolankach jak nie chce na czworakach. Jak ukucnie to sie podniesie spowrotem,ale z siedzenia nie moze wykombinowac jak to zrobic.

Gość gość
Nie,no nie wierze,ze zadnej matki na tym forum dziecko nie zaczynalo chodzic i wstawac bez podpierania. Nikt.nic nie podpowie?

Gość gość
ja już zapomniałam jak to było.pamietam,ze grubo miał ponad 14 misiecy jak zaczal,ale nic więcej nie kojarze.

Gość gość
moj synus mial 8 mies jak zaczynal a 10 jak juz samodzielnie chodzil.

Moja córka miala 13 miesięcy gdy zrobiła pierwsze kroki, przez następne dwa dni uczyła się sama wstawać z pozycji kucnej. Minely 3 tygodnie od tego czasu i córka sprawnie chodzi tak od dwóch dni. Wcześniej czesto upadala, tracila równowagę, wolała na kolanach, potykala sie o dywan i inne takie p*****ly :)

Gość gość
Nie musisz sie martwic, ma jasscse duzo czasup

Gość gość
On wlasnie z kucek wstawac umie od dawna,umie przykucnac jak idzie i sie zatrzyma. Ale tej pozycji sam bez podpierania nie potrafi przybrac i to mnie zmartwilo. Chodzi calkiem sprawnie,umie dojsc ze srodka pokoju do przedpokoju i z niego do kuchni,i to wcale nie w linii prostej.wiadomo to poczatki,wiec czasami ciezko z rownowaga. Ale jak upadnie i nie ma sie czego przytrzymac by wstac to zasuwa albo na czworakach albo na kolankach.

Gość gość
kazde dziecko tak ma na poczatku, z czasem sie sam nauczy. nie masz sie czym martwic :)

Gość gość
Wstanie bez pomocy dla takiego malucha to nielada wyczyn :) normalne,ze dziecko idzie tam gdzie jest sie czego zlapac na czworakach I wstaje lapiac sie czegos. Wszystko zalezy od dziecka jak szybko zacznie stabilnie chodzic I wstawac bez pomocy. Starsza corka postawila pierwsze kroki w wieku 10 miesiecy,stabilnie zaczela chodzic majac 14 ,wstawac z czworaka samemu tez gdzies w tym czasie. Mlodsza natomiast pierwsze kroki zrobila majac 8 miesiecy, majac 9 chodzila juz ladnie,majac 10 wstawala sama teraz ma 14 I biega za starsza siostra. Wzmocnia die nogi,kregoslup,uklad nerwowy odkryje co.to pion I dziecko w koncu wykombinuje jak tu wstac z kazdej pozycji. Martwic sie nie masz o co :)

Gość gość
Dzieki. Czlowiek sie chyba juz bedzie martwil cale zycie;) najpierw czy dobrze glowkr unosi,potem czy zacznie robic obrotki i takie tam;) myslalam,ze jak zacznie chodzic to odetchne z ulga,ze dobrze sie rozwija a tu znow.cos wynalazlam:) gdzies mi cos mowilo,ze to normalne a z drugiej strony cos.nie dawalo spokoju,dlatego pytam. A kontaktu z innymi dziecmi na tym etapie nie mam. Pamietam tylko kuzynke jak miala 12 miesiecy i zaczynala chodzic,to jak ruszyla to szla przed siebie i nie umiala sie zatrzymac i wlazila na sciane i dopiero onaja zatrzymywala;) A wracajac do tematu,to synek tak jakby cwiczy stanie na glowie;) na czworakach rozprostowuje nozki i na prostych rekach,jakby koci grzbiet i podpiera sie glowa O podloge. I tak mi sie wydaje,ze trenuje do wstania,rownowage itp.

Tak dokładnie to robi :) moja tez wlasnie tak sie uczyla. Trzymala ręce na podlodze, prostowala nogi, a glowe miala praktycznie na podlodze. Później zaczela kucać w tej pozycji, puszczać raczki i wstawać do góry :) daj synkowi jeszcze kilka dni :)

Gość gość
mój synek do 28.02.2014 tyko raczkował, urodzony 24.01.2013. W ten dzień trafiliśmy do szpitala i miał wybór albo siedzi na tyłku albo chodzi-o raczkowaniu nie było mowy. Wychodziliśmy 6 marca, w tym czasie chodził sam bez problemu. W ogóle u nas nie było ani pierwszych kroczków, ani trzymania się czegoś (jedynie przez chwilę za rękę) i puszczania. Od razu poszedł jakby robił to od dawna. Ze wstawaniem było podobnie. Nie kombinował, najpierw doraczkował do czegoś złapał się i podnosił, a w jednym dniu bez kombinowania po prostu wstał. Z pozycji siedzącej. Ale mój Synek tak ma, z siedzeniem było identycznie. Z raczkowaniem też. Miał 1 dzień bujania się w przód i w tył a potem poraczkował jak strzała. Każde dziecko jest inne.