Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość namhwa

Kuracja izotretynoinowa a antykoncepcja

Polecane posty

Gość namhwa

Nie mam bardzo silnego trądziku, ale co go wyleczę to nawraca. Dermatolog powiedziała, że jest możliwość terapii izotretynoinowej. Sprawa jest poważna, bo lek jest bardzo silny. Spodobała mi się wizja wyleczenie z trądziku, ale jest jedno duże ale. Dermatolog powiedziała, że kobiety w wieku rozrodczym (mam 17 lat, niedługo 18) muszą stosować antykoncepcję, bo lek jest niebezpieczny dla płodu. Powiedziałam jej, że nie będę stosować antykoncepcji, że już wolę nie brać tego leku. Okazało się, że jest możliwość zamiast antykoncepcji podpisania zgody na nieutrzymywanie kontaktów seksualnych w trakcie kuracji. Poczytałam trochę w internecie i okazało się, że trzeba jeszcze regularnie wykonywać testy ciążowe i w sumie nigdzie nie pisze o tym że można podpisać tę zgodę. Jestem dziewicą, nie mam chłopaka, jestem chrześcijanką i nie będę uprawiała seksu przed ślubem. Czy w takim wypadku nie będę musiała brać środków antykoncepcyjnych i wykonywać testów ciążowych? Popytam się dermatolog przy następnej wizycie, ale może ktoś miał podobną sytuację?

Gość gość
Zgoda na nieuprawianie seksu, podczas kuracji? Pierwsze słyszę. To jakiś absurd. Chyba pacjentka sama wie, czy będzie uprawiać seks podczas brania izoteku. I to nie jest tak, że musisz brać antykoncepcję hormonalną. Jest to zalecane, ale nikt cię do tego zmusić nie może. Żeby było śmieszniej, to jeśli masz trądzik z powodu hormonów np nadmiaru testosteronu, to nie potrzebujesz izoteku, ponieważ już sama antykoncepcja powinna nieco pomóc. Przed taką kuracją powinnaś mieć wykonane badania hormonalne, żeby to wykluczyć. Poza tym izotek bardzo negatywnie działa na wątrobę. Jest jeszcze jedno wyjście. Poczytaj o liściu oliwnym. A najlepiej znajdź tutaj na kafe wątek liść oliwny na trądzik, czy jakoś tak. Ludzie opisują jak się pozbyli trądziku przy pomocy tego liścia.

Gość gość
Przypomniało mi się. To dość kontrowersyjne, ale też bardzo skuteczne. Wypryski można przecierać własnym moczem, ale tak jak mówię, nie każdy na to pójdzie, a możesz być jedną z tych osób dla których to zbyt odrażające. Na razie poczytaj o tym liściu.